Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 9 листопада - свято освячення Латеранської базиліки

9 листопада - свято освячення Латеранської базиліки

Багато хто вважає, що найголовнішим папським собором є базиліка Св. Петра на Ватиканському пагорбі, але це не так. Базиліка Св. Йоана на Латерані зіграла особливу роль в історії християнства, і тому Церква святкує річницю її освячення.


Ця базиліка − одна з чотирьох великих базилік Риму. Назва місця походить від імені давніх володарів цих земель.

Імператор Нерон за звинуваченням у змові стратив главу роду, Плантіуса Латерана, і привласнив його палац. Імператор Костянтин подарував цей палац Папі св. Сильвестру I (314-335 ), і до 1308 р. він був папською резиденцією. Після Міланського едикту 313 р., що надавав свободу християнству, імператор Костянтин розпорядився збудувати біля палацу величне святилище на честь Христа-Спасителя, св. Йоана Хрестителя і св. Йоана Богослова. Ця базиліка стала першим катедральним собором Риму, а прилеглий до неї палац − папською резиденцією. Папа св. Сильвестр I освятив її 9 листопада 324 р. Протягом декількох століть звідси керував Церквою сто шістдесят один Папа і тут відбулося 5 Вселенських соборів.
Папською резиденцією Латеранська базиліка перестала бути з часу Авіньйонського полону, з початку XIV ст. У 1377 р. Папа Григорій IX переніс свою резиденцію до Ватикану.

Латеранська базиліка донині зберігає виключне значення. На відміну від трьох інших римських базилік вона носить титул архибазиліки; кожен новообраний єпископ Риму відвідує її в урочистій процесії. Над входом у святиню поміщено латинський напис, який найкраще виражає роль і значення цього місця: MATER ET CAPUT OMNIUM ECCLESIARUM URBIS ET ORBIS, що означає: «Матір і Глава всіх церков Міста і Світу». Саме тут Папи здійснювали Службу Божу на початку Великого Посту. Тут у Вербну неділю споруджують тріумфальну арку для зустрічі Царя Мучеників. Тут Папа звершує святу Літургію у Великий четвер в пам'ять Тайної Вечері.


Базиліка св. Йоана на Латерані дещо менша за розмірами, ніж базиліка св. Петра і базиліка св. Павла За Мурами. Усередині базиліка поділена колонами на 5 нефів. Вражає фронтон базиліки з 15-ма величними статуями на вершині (кожна 7 м заввишки): Христа, св. Йоана Хрестителя, св. Йоана Апостола і свв. Вчителів Церкви. З балкона в центрі фасаду базиліки Папи давали народу апостольське благословення. Всередину базиліки веде 5 широких воріт. У головному нефі також стоять величні статуї 12-ти Апостолів і найважливіших пророків. У бічних нефах розміщені папські усипальниці. За головним вівтарем під балдахіном, де літургію звершує тільки Папа, розташований багато прикрашений пресвітеріум, у глибині якого, біля стіни, стоїть на підвищенні папський престол з білого мармуру, вкритий художньою мозаїкою з дорогоцінних каменів.
До базиліки прибудований баптістеріум, тобто спеціальна каплиця для хрещення катехуменів. Каплиця носить ім'я Костянтина, бо в ній є зображення, що представляють життя цього імператора аж до прийняття хрещення перед самою смертю. Поруч з базилікою є особлива споруда, яка носить назву «Святих Сходів» (Scala Sancta). Згідно з легендою, це були кам'яні сходи, по яких Христос ішов на суд Пилата. Благочестиві прочани витерли ці сходини своїми колінами до такої міри, що в них утворилися глибокі виїмки.



Для решти трьох римських базилік щорічно справляється тільки пам'ять (напр., для базилік св. Петра і св. Павла − одночасно 16 листопада). Літургійний спопим освячення Латеранської базиліки має ранг свята, тобто той же ранг, що у кожній парафіяльній церкві на світі в річницю її освячення. Латеранська базиліка, в якості папської катедри, є парафіяльною церквою для всіх.

Джерело - Католицький Оглядач з посиланням на Католицька енциклопедія
Святі дня 12 травня Церква згадує святого Панкратія, покровителя дітей За переказами, Панкратій походив із Фригії. Малою дитиною втратив батьків, тому виховував його дядько Діонісій. Разом із дядьком хлопець і переїхав до Рима, де йому вділив Таїнство Хрещення святий Папа Марцелін.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.