Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 28 жовтня - свято свв. Симона і Юди Тадея, апостолів

28 жовтня - свято свв. Симона і Юди Тадея, апостолів

Сьогодні церква споминає Юду Тадея і Симона Зилота — Христових апостолів, які були між дванадцятьома.
Минуло чимало часу, тому не дивно, що про них відомо дуже мало.
Тадей був сином Марії, родички Матері Божої, і Клеопа, брата святого Йосифа. Тадей разом із братом — Яковом Молодшим — належали до родини Ісуса по лінії Марії.

Юду Тадея довго плутали із Юдою Іскаріотом. Проте згодом цю неточність було з’ясовано і спростовано. Після Воскресіння Ісуса Тадей, як і інші апостоли, проповідував Слово Боже і загинув мучинецькою смертю. Його тіло перепоховали у Соборі св. Петра в Римі.

Про Тадея не раз згадується у Євангелії. Під час останньої вечері після Воскресіння Тадей запитав Ісуса, чому Він об’явився лише вибраним учням, а не широкому загалу, а в Новому Заповіті є послання Тадея, у якому він показує певні негативні тенденції у вірі, яких необхідно позбутися. Тадей означає «відважний», тому до нього звертаються в особливо скрутних ситуаціях.
Симон, ймовірно, теж був кровно споріднений з Христом. Вважається, що він був сином Йосифа Обручника і першої дружини Йосифа Саломії. Після її смерті Йосиф багато років жив сам, а потім заручився з Марією. За переказами, саме на його весіллі Ісус вчинив на прохання Матері перше чудо — перетворив воду на вино. Дане Симону ім’я Зилот означає «ревний», і він справді відрізнявся ревністю і глибиною віри. Якщо якась людина вагалась, апостоли посилали до неї саме Симона. Переконати когось йому вдавалось із легкістю, бо він був певен того, про що говорив.

Зараз апостоли є нашими заступниками на Небі, і 28 жовтня ми в особливий спосіб молимося про їх посередництво у важких справах.

Василина Булик



Святі дня 1 січня – урочистість Пресвятої Богородиці Марії (обов’язок бути на Месі) Від перших віків християнства вірні вшановували Діву Марію, та догматичні дискусії точилися насамперед навколо Пресвятої Трійці й Ісуса Христа. 431 року на Третьому Вселенському Соборі в Ефесі, коли виникла потреба боротися з єрессю несторіанства (за якою Єдинородне Боже Слово не стало людиною, а лише перебувало в Ісусі), поруч із догматом про Божественність Ісуса Христа був проголошений іще один: про те, що Діва Марія – це Богородиця, тобто Та, Хто породила Бога.