Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 28 січня – обов'язковий спомин св. Томи Аквінського, покровителя теологів та студентів

28 січня – обов'язковий спомин св. Томи Аквінського, покровителя теологів та студентів

Народився святий Тома (1225–1274) в місцевості Рокказекка, неподалік від Аквіну (Італія). Батько, лицар Ландульф, походив із Ломбардії, мати – з Нормандії.
У 5 років хлопця віддали на навчання в бенедиктинський монастир у Монте-Кассіно, аби підготувати йому забезпечене майбутнє. Маючи неповні 20 років, Тома покинув монастир і вирушивна навчання в Неапольський університет. Там познайомився з жебручим орденом, засновником якого був святий Домінік, і вступив до нього. Родина була проти вибору Томи, однак навіть ув’язненя не вплинуло на його вибір.

В 1245–1248 роках навчався в Паризькому університеті під керівництвом святого Альберта Великого, а далі попрямував за ним у Кельн, де йотримав пресвітерські свячення. Завдяки Альбертові Тома познайомився з трудами Арістотеля, авторитет і філософію якого часто використовував у своїх працях. Викладав теологію в університетах італійських міст і Парижа, а згодом, 1272 року, організував університет у Неаполі.

Святий Тома написав важливі для Церкви теологічні трактати: «Суму теології» та «Суму проти язичників». Залишив також багато коментарів до Святого Письма, «Сентенцій» Петра Ломбардського, текстів Арістотеля; писав теологічні трактати та складав євхаристійні гімни. Поєднав віру й науку, духовний і тілесний аспекти людини, теологію і філософію, яку називав служницею теології; першим зміг зібрати та сконцентрувати в одну цілісність філософські й теологічні знання. Обдарований Богом, Тома схилявся перед Ним у покорі, особливо глибоко переживав Євхаристію. Після одного з молитовних екстазів припинив писати теологічні праці, бо побачив, що все написане – пил перед Божими речами.

1274 року на запрошення Григорія Х Тома вирушив на ІІ Ліонський собор, однак помер дорогою. Канонізований 1323 року.

Зображають святого в домініканському габіті. Атрибути – книга, модель храму, чаша, гостія, голуб, сонце на грудях.

Покровитель теологів, студентів, католицьких університетів і шкіл.

Уклала Юлія Бойко

Зображення: Тома Аквінський, Андреа ді Бонаюто 
Святі дня 12 травня Церква згадує святого Панкратія, покровителя дітей За переказами, Панкратій походив із Фригії. Малою дитиною втратив батьків, тому виховував його дядько Діонісій. Разом із дядьком хлопець і переїхав до Рима, де йому вділив Таїнство Хрещення святий Папа Марцелін.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.