Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Різдвяний хорал і радянська телепрограма

Різдвяний хорал і радянська телепрограма

Коротка історія про те, як частина різдвяного хоралу надихнула до написання композиції, що стала заставкою до відомої радянської програми «У світі тварин».  
Понад 30 років і діти, і дорослі з задоволенням збирались щосуботи (а потім і щонеділі), аби переглянути на «Першому каналі» програму «У світі тварин» («В мире животных»). Її засновником та першим ведучим був народний артист СРСР і професор Всеросійського державного інституту кінематографії, режисер-документаліст Олександр Згуріді, однак більшість, звичайно ж, краще пам'ятає неперевершеного Миколу Дроздова.

17 квітня 1968 року програма вперше з'явилась в ефірі. На початку 1970-х років вона починалась під композицію Поля Морів у виконанні оркестру Colombre Ivre, а на заставці були зображені жирафа і носоріг. У 1974 р. програму проілюстрували заставкою з літаючою мавпою та бігаючими страусами, змінили музичну композицію.  


Прийнято дорікати авторам «У світі тварин» у тому, що вони порушили авторські права та зробили фоном для заставки програми композицію «Жайворонок» у виконанні оркестру Поля Моріа. Однак сам Моріа не є автором музики.

Поль Моріа написав аранжування відомого французького твору «Alouette» у виконанні Жиля Дрьо.


Але і це ще не все.

Різдвяний хорал «Різдво Господнє» у 12 частинах, написаний аргентинським композитором Аріелем Раміресом на слова Фелікса Луна, нині вважається класикою католицької духовної музики.

Коли французький шансоньє Жиль Дрьо почув десяту частину хоралу під назвою «Паломництво» (La peregrinación) у виконанні аргентинської співачки Мерседес Соса, він був настільки вражений красою музики, що попросив поета П'єра Деланое написати слова до мелодії.

Так з'явилась легковажна пісня «Жайворонок» (Alouette), на мотив якої Поль Моріа створив музичну композицію. Її почув радянський режисер Олександр Згуріді і обрав для музичної заставки телепрограми «У світі тварин».


Переклад КМЦ зі сторінки Избранное
Культура 15 відомих картин, що розповідають історію Різдва Різдво займає особливе місце в серцях тих, хто обрав шлях за Христом. Щобільше, ця історія не лише торкається нашого покоління, але й мільйонів людей до нас! І завдячуючи митцям різних віків ми можемо прослідкувати етапи різдвяної історії через призму їх бачення. То як бачили народження Ісуса у яслах, неймовірні пригоди волхвів, захват пастухів та втечу до Єгипту — Рембрандт, Гірландайо, Тіссо, Боттічеллі та інші?
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.