Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Навіщо нам душпастирські відвідини?

Навіщо нам душпастирські відвідини?

Період різдвяних свят пов'язаний не лише зі святкуванням у колі родини та друзів, колядуванням біля вертепу і у домівках, це час душпастирських відвідин священиками домівок вірян, що популярно називається коляда.
Частина вірян не наважується прийняти священика з таким візитом, бо здається, що ще не готові, не зробили ремонтів, діти роблять постійний безлад вдома, господині не наварили холодцю або не зробили голубців. Чи це перешкода для душпастирського візиту? Яка мета коляди?

Кодекс Канонічного права у §1 канону 529 говорить: "Прагнучи добре виконати функцію пастиря, настоятель повинен намагатися пізнати вірних, що довірені його опіці. Повинен відвідувати родини, брати участь у турботах вірян, особливо у неспокої та смутку, а також укріплювати їх у Господі, а також - якщо у чомусь недомагають - розсудливо їх виправляти". Саме душпастирські відвідини допомагають виконувати функцію пастиря через ближче знайомство з парафіянами, довірливу розмову з ними. З іншої сторони, самі парафіяни мають змогу краще пізнати своїх душпастирів, ставити питання, що турбують, а також вести розмову у невимушеній домашній атмосфері. Добре, коли на коляду збираються всі члени сім'ї.

Прийняття священика у своїй домівці з колядою - акт публічного визнання віри. Це знак єдності та живого контакту парафіяльної та домашньої Церкви.

Під час душпастирського візиту священик окроплює житло благословенною водою, молиться разом із вірянами та співає колядки, ділячись радістю з народження Спасителя. Крім того, на дверях оселі можна при нагоді освяченою крейдою зробити напис: С+М+В і поточний рік, що означає: "Christus Mansionem Benedicat" - "Нехай Христос благословить це помешкання". Цей знак сягає корінням подій Старого Завіту. Ангел смерті, що проходив, аби винищити первородних у Єгипті оминав двері ізраїльтян, що були позначені кров'ю агнця. Крім того, своєрідним свідченням про віру є позначка на дверях, що дає іншим зрозуміти, що тут живе християнин-католик.

Що ж потрібно підготувати для того, аби відбулись душпастирські відвідини? Надзвичайних речей не потрібно. Стіл можна накрити білою скатертиною, на ньому поставити розіп'яття і свічку (або дві). Можна також приготувати Святе Письмо, свячену воду, зазвичай, священник має з собою. А найперше потрібно відкрити серце на прийняття Божої благодаті.

Відомі такі випадки, що після коляди деякі члени сім'ї приступали до таїнства Покаяння після тривалої перерви, або ж через розмову вдалося знайти вирішення якоїсь важкої справи. Натомість священники можуть ближче пізнати своїх парафіян, увійти у їхню буденність, почерпнути ідеї до нових душпастирських ініціатив та почути відгуки про те, що відбувається у парафії.

Часто запитують, чи треба давати священнику гроші за душпастирські відвідини? Якщо Ви хочете дати пожертву для душпастиря, то це - Ваша особиста справа.

Нехай час душпастирських відвідин буде для Вас і Вашої родини благословенним часом, а не нудним обов'язком, можливістю зміцнювати зв'язки у церковній спільноті та прийняти у свій дім Добру Новину. Христос народився! Славімо Його!

Упорядковано КМЦ

Зображення sanktuariumbiala.pl
Катехетика У чому сила батьківського благословення? Бог дав нам право благословляти усіх, навіть ворогів. Благословляти – це бажати особливого блага конкретній людині. Благословення у своїй суті не є жодним магічним формулюванням і від нього не залежить успіх чи невдача. Батьківське благословення – це вияв радості батьків за рішення своїх дітей, добрих взаємин між поколіннями.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.