Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 31 грудня – довільний спомин святого Сильвестра, покровителя домашніх тварин

31 грудня – довільний спомин святого Сильвестра, покровителя домашніх тварин

Понтифікат Папи Сильвестра припав на радісні для християн часи. 313 року був підписаний Міланський едикт, завдяки якому припинилися гоніння. Тогочасні літописці зосередилися навколо діянь імператора Констянтина, тому про святого Папу збереглося небагато відомостей.
Народився Сильвестр у другій половині ІІІ століття, у християнській римській сім’ї. Його батько був серед тих, хто переховував удома християнські сувої й кодекси, щоб урятувати їх від знищення. Не відомо, де майбутній святий навчався й отримав свячення, але сталося це до 314 року, коли його обрали на Апостольський Престол.

За понтифікату Сильвестра відбувся Перший Вселенський Собор у Нікеї, на якому було затверджено Символ віри, засуджено єресь аріан і донатистів і визначено вчення про Пресвяту Трійцю й Божественність Христа. Папа освятив побудовані храми – святого Петра у Ватикані та святого Йоана на Латерані – й започаткував у такий спосіб традицію врочистого освячення всіх інших храмів. Спромігся переконати імператора зробити неділю вільним від праці днем. Упорядкував церковну юрисдикцію, проголосив 20 канонів церковного права, які містили вказівки щодо обрання єпископів і перелік юридичних повноважень єпископів Рима.

Біографи описують Сильвестра як дуже гостинну людину, повну піклування про сиріт, удів і вбогих. Він умів добре формулювати думки, жив у чистоті й добрих учинках, мав дар мудрої поради, був доброзичливий і милосердний. А от легенди приписують святому Папі зцілення імператора Констянтина від прокази, воскрешення бика на доках християнського вчення в диспуті з євреями та інші надзвичайні вчинки.

33-й єпископ Рима помер 335 року.

Зображають святого в єпископському вбранні. Атрибути – модель храму, паллій, трираменний хрест, тіара, змій під ногами, бик.

Покровитель домашніх тварин. До нього звертаються з проханнями про хороший врожай і благословенний новий рік.

Уклала Юлія Бойко
Святі дня 22 січня – довільний спомин святого Вікентія Сарагоського, покровителя фермерів і виноробів Вікентій став дияконом наприкінці ІІІ століття, за часів святого Валерія, єпископа Сарагоси, й отримав доручення доглядати за бідними, проповідувати й керувати дієцезією. Про його випробування розповів християнський поет Пруденцій у книжці «Про вінці мучеників».
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.