Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 5 січня – довільний спомин блаженної Марцеліни Даровської, черниці

5 січня – довільний спомин блаженної Марцеліни Даровської, черниці

Марцеліна Котович (16 січня 1827 – 5 січня 1911) народилась в українському селі Шуляки, у багатодітній шляхетній родині Яна Котовича гербу Корчак і Максимілії Ястшембської.
Першу освіту дівчинка отримала від французьких гувернанток, а в 1839–1842 роках навчалася в одеському пансіонаті. Закінчивши його, допомагала батькові керувати домом і піклувалася про хворих.

Марцеліна прагнула чернечого життя, але, слухняна батьковій волі, 1849 року вийшла заміж за Кароля Даровського гербу Слєповрон. Народила сина і дочку, була зразковою дружиною й матір’ю. Однак 1853 року помер її чоловік, а згодом і син, що повернуло бажання стати черницею.

Подорож у Європу принесла знайомство з Юзефою Карською, із якою в Римі Марцеліна 1857 року заснувала Згромадження Сестер Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Їхньою метою було навчати дітей і готувати молодих людей до свідомого подружнього життя, щоб вони могли створювати міцні родини й розуміли свою суспільну відповідальність. Після смерті Юзефи Карської сестра Марцеліна стала генеральною настоятелькою спільноти.

1862 року вона приїхала в Язловець (зараз Тернопільська область), де заснувала пансіонат для дівчат. Згодом такі школи постали і в інших місцях. Сестра Марцеліна розробила методику виховання, яка ґрунтується на індивідуальному підході й на чотирьох принципах: навчити дітей жити Богом, бути добрими громадянами, любити свої обов’язки й мислити.

Блаженна Марцеліна переживала містичні стани та створила польську аскетично-містичну термінологію. 1872 року відредагувала конституцію згромадження. Залишила багато листів, повних духовного досвіду.

Померла Марцеліна Даровська в Язлівці 1911 року. 1996 року її беатифікував Папа Йоан Павло ІІ.

Зображають блаженну в білому вбранні з блакитним плащем згромадження сестер-непорочниць, часто серед дітей.

До блаженної Марцеліни звертаються з проханнями про первістків і про здоров’я для дітей.
Святі дня 22 січня – довільний спомин святого Вікентія Сарагоського, покровителя фермерів і виноробів Вікентій став дияконом наприкінці ІІІ століття, за часів святого Валерія, єпископа Сарагоси, й отримав доручення доглядати за бідними, проповідувати й керувати дієцезією. Про його випробування розповів християнський поет Пруденцій у книжці «Про вінці мучеників».
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.