Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 21 січня – обов’язковий спомин святої Агнеси Римської, покровительки заручених

21 січня – обов’язковий спомин святої Агнеси Римської, покровительки заручених

Про життя святої Агнеси Римської ми не знаємо майже нічого. Тільки перекази та твори Отців Церкви: святого Амвросія, святого Єроніма, святого Діонісія, святого Григорія Великого – розповідають про її велику віру та стійкість перед лицем смерті.
Народилась Агнеса наприкінці ІІІ століття. За переказами, її батьки були заможними римськими християнами та змалку виховували дочку у вірі. Загинула дівчинка мученицькою смертю, коли їй було 12-13 років, за імператора Діоклетіана (близько 305 року) або Валеріана (на півстоліття раніше), захищаючи свою чистоту й заручини з Христом.

Одна з легенд розповідає, що причиною смерті святої Агнеси, яка була дуже вродливою, стало те, що вона відмовилася вийти заміж за сина римського префекта. Молодий язичник із допомогою батька запроторив її до публічного дому й хотів зґвалтувати, щоб так зламати непохитне серце, проте впав мертвий, а після Агнесиної молитви воскрес і прийняв християнство. За іншим переказом, дівоцтво святої хотіли принести в жертву язичницьким богам. Вона відважно захищала свою цноту й загинула після тортур від удару ножем у горло, імовірно, 21 січня.

Культ святої Агнеси вже з IV століття поширився в Церкві, як на Сході, так і на Заході. Її ім’я грецькою означає «цнотлива», проте для латинського світу більше асоціюється з агнцем, тим більше, що свята була заручена з Агнцем Божим – Христом. Тому Агнесу часто зображають із ягням. Інші її атрибути – корона, голуб.

Покровителька заручених пар, дів і цноти, садівників, жертв зґвалтування.

Уклала Юлія Бойко

Святі дня 16 червня Церква згадує святого Бенона Майсенського, єпископа Походив Бенон (1010–1106) зі шляхетного саксонського роду, народився в Гільдесгаймі. Навчання здобув у монастирі бенедиктинців, далі в катедральній школі, а після того вступив у орден святого Бенедикта, де 1040 року отримав свячення.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.