Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Кадильниці як витвір мистецтва

Кадильниці як витвір мистецтва

Ладан і миро ці добре знайомі нам дари мудреців зі Сходу, для нас пов'язані з урочистими богослужіннями протягом року, а також недільною Євхаристією, коли під час молитви використовується кадило. Кадильниці були відомі ще з античних часів, коли вони супроводжували найбільш ключові та ритуалізовані події життя.
Однак у християнстві вони набувають власного символічного виміру і навіть отримують теологічне пояснення. Так, один із діячів Каролінзького Відродження Амаларій Трірський називав кадило Тілом Христа; прянощі, які у ньому спалювали – Святим Духом, а аромат – добрими справами Христа. Ба більше, солодкуватий аромат пахощів був водночас знаком очищення, безкровної жертви та молитов вірних, які разом з димом линуть угору до Бога.

Враховуючи їх символічний вимір, кадила романської доби також зовсім невипадково нагадують місто-храм. Монах-бенедиктинець Теофіл (1070 – 1125) у «De Diversis Artibus» описує як створити таке «архітектурне» кадило з башточками, щоб воно нагадувало «небесний Єрусалим» з його найголовнішою будівлею – храмом Гробу Господнього.

Окрім архітектури іконографія кадил з добірки Центру середньовічних та ранньомодерних студій Symbolon включає євангелістів, сцени зі Старого та Нового Заповітів (зокрема ті, які пов’язані з принесенням жертви), тваринки та рослинний орнамент (виноградну лозу).

Кадильниця, Х ст., Британський музей, Лондон

Кадильниця у вигляді Небесного Єрусалиму, 1150-1175, Британський музей, Лондон

Кадильниця, Трір, ХІІ ст., церква у Бухольці, Німеччина

Кадило, ХІІІ ст., Північна Італія, Сотбіс

Кадильниця, 1200-1210, Музей Вікторії та Альберта, Лондон
Кадильниця, 1200-1250, Лімож, Музей Вікторії та Альберта, Лондон
Кадильниця, XV ст., Музей Метрополітан, Нью-Йорк

Кадильниця, 1450, Флоренція, Музей Вікторії та Альберта, Лондон



Культура 15 відомих картин, що розповідають історію Різдва Різдво займає особливе місце в серцях тих, хто обрав шлях за Христом. Щобільше, ця історія не лише торкається нашого покоління, але й мільйонів людей до нас! І завдячуючи митцям різних віків ми можемо прослідкувати етапи різдвяної історії через призму їх бачення. То як бачили народження Ісуса у яслах, неймовірні пригоди волхвів, захват пастухів та втечу до Єгипту — Рембрандт, Гірландайо, Тіссо, Боттічеллі та інші?
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.