Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 15 січня Церква згадує святого Павла Фівейського, покровителя пекарів

15 січня Церква згадує святого Павла Фівейського, покровителя пекарів

Про пустельника Павла Церква дізналася завдяки біографічному твору святого Єроніма, написаному в 375377 роках, і записам коптських монахів.
Павло народився в Фівах (Єгипет), у шляхетній і заможній сім’ї. Удома отримав добре виховання, як духовне християнське, так і інтелектуальне: глибоко розумівся на грецькій і єгипетській літературі. Підлітком втратив обох батьків і разом з сестрою керував великою спадщиною.

250 року, коли імператор Децій Траян розпочав найкривавіші переслідування, Павло сховався у відлеглому маєтку. Однак дядько-язичник, прагнучи заволодіти багатою спадщиною, задумав видати племінника в руки переслідувачів. Тоді Павло втік у пустелю й більше не бажав повертатися звідти. 90 років прожив цілковито сам у покинутій споруді біля джерела.

В обставинах свого життя святий Павло зміг побачити Божу волю й відкрити покликання пустельника. Він носив туніку з пальмового листя, живився фініками, але ніхто не знає, як минали його дні, бо поруч нікого не було. За легендою, після 20 років пустельного життя Бог почав чудесно живити Свого вірного слугу: щодня до нього прилітав крук, приносячи фініки та хліб.

Незадовго до смерті Павла навідав Антоній, якого Церква називає батьком чернечого життя. Великі отці-пустельники спілкувалися, молились і споживали хліб, якого той самий крук приносив удвічі більше. Павло спершу не хотів товариства, та згодом зізнався, що вже довго чекав Антонія: він-бо був покликаний поховати Павла, загорнувши в плащ святого Атанасія. Антонієві довелося повернутися в монастир по плащ, а на зворотньому шляху він побачив душу Павла, яка підіймалася до неба.

За легендою, яму для тіла святого викопали два леви.

У XII столітті тіло святого Павла перенесли в Константинополь. Згодом воно потрапило до Венеції, а потім – в Угорщину, де в ХІІІ столітті на честь святого заснували орден братів паулінів, нині поширений в усьому світі. Частина мощей святого Павла зараз зберігається в Римі.

Зображають святого в туніці з пальмового листя, іноді разом із Антонієм. Атрибути – крук із хлібом, два леви, пальма.

Покровитель ордену паулінів (ранг урочистості), пекарів і килимарів.

Уклала Юлія Бойко
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.