Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 26 січня, cереда

Літургія на кожен день, 26 січня, cереда

Тимотей та Тит були співпрацівниками апостола Павла та продовжували його діяльність після того, як Павло пішов далі у своїх місійних подорожах. Завдання кожного християнина на цьому і полягає: допомагати тим, хто сьогодні проповідує Христа та далі вести їхню справу в своєму середовищі. Молімося, щоб усі вірні розуміли важливість своєї частки відповідальності у проголошенні віри в світі.
Свв. ТИМОТЕЯ І ТИТА, єпископів (біл) Обов’язковий спомин
Тимотей, син грека і єврейки, походив з Лістри (Діян 16, 1). Незважаючи на слабке здоров’я, він був ревним у служінні та повний запалу. Тимотей супроводжував св. Павла у його місійних подорожах, при заснуванні перших християнських спільнот. Був єпископом в Ефесі.
Тит походив з язичницької сім’ї. Навернений св. Павлом, він став його другим вірним сподвижником в апостольській праці. Йому св. Павло доручив владнати проблеми у Корінті та започаткувати Церкву на Кріті, де він став єпископом. Святий Павло написав Тимотею і Титу пастирські листи, що містять у собі завжди актуальні норми пастирської та місійної діяльності в Церкві.

АНТИФОН НА ВХІД
Повідайте між племенами Його славу, * між усіма народами Його діла предивні, * бо Господь великий і вельми достойний слави. (Пс 96(95), 3-4)

КОЛЕКТА
Боже, Ти оздобив апостольськими чеснотами святих Тимотея і Тита, † вчини, щоб ми завдяки їхньому заступництву праведно і побожно жили у цьому світі * та змогли дійти до небесної вітчизни. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Тим 1, 1-8
Початок Другого Послання святого апостола Павла до Тимотея.
Павло, з волі Божої апостол Ісуса Христа, за обітницею життя, що в Ісусі Христі, – до Тимотея, улюбленого сина: благодать, милість і мир, від Бога Отця та Ісуса Христа, Господа нашого. Дякую Богові, якому від предків служу з чистим сумлінням, що постійно, вдень і вночі, пам’ятаю про тебе в моїх молитвах, бажаючи бачити тебе, згадуючи твої сльози, аби наповнитися радістю. Згадую ту віру, яка в тобі є нелицемірною і яка спочатку оселилася в твоїй бабусі Лоїді та в твоїй матері Євникії; а я впевнений, що і в тобі. Я тому нагадую тобі це, щоб ти розпалював Божий дар, який є в тобі через покладання моїх рук. Адже Бог не дав нам Духа страху, але Духа сили, любові й поміркованості. Тому не соромся свідчити про нашого Господа, ні мене – Його в’язня. Але перетерпи зі мною зло заради Євангелія згідно з силою Бога. Слово Боже.
Або:
Тит 1, 1-5
Початок Послання святого апостола Павла до Тита.
Павло, слуга Божий, апостол Ісуса Христа, згідно з вірою Божих вибраних і пізнанням істини, згідно з побожністю, в надії на вічне життя, яке обіцяв перед вічними часами Бог, у якому немає неправди. Він же свого часу об’явив своє Слово проповіддю, яка була доручена мені за наказом нашого Спасителя Бога, – до Тита, справжнього сина за спільною вірою: благодать і мир від Бога Отця і Христа Ісуса, нашого Спасителя. Для того я залишив тебе на Криті, щоб ти впорядкував недокінчене й наставив пресвітерів у містах, як я тобі звелів. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 96, 1-2. 3 і 7. 8а і 10
Усім звіщайте про діла Господні.
Заспівайте Господу нову пісню! *
Співай Господу, вся земле!
Співайте Господу, *
Його Ім’я благословляйте.
День у день сповіщайте про Його спасіння. *
Звістіть між язичниками Його славу,
серед усіх народів – *
Його діла дивовижні.
Покоління народів, віддайте Господу, *
віддайте Господу славу і силу,
віддайте Господу, *
Імені Його, славу.
Сповістіть між народами: *
«Господь воцарився!»
Адже світ стоїть твердо, – він не похитнеться. *
Він справедливо буде судити народи!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Лк 4, 18
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господь послав Мене благовістити убогим,
проповідувати визволення полоненим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 1-9
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу призначив Господь інших сімдесят двох і послав їх по два перед свої м лицем до кожного міста й місцевості, куди сам мав іти. І Він промовив до них: «Жниво велике, а робітників мало; тож благайте Господаря жнив, щоби вислав робітників на свої  жнива. Ідіть: Ось Я посилаю вас, як ягнят між вовків! Не беріть з собою ні торби, ні палиці, ні сандалів, і нікого в дорозі не вітайте. До якого тільки дому ввійдете, спочатку кажіть: “Мир цьому дому!” І коли буде там син миру, спочине на ньому мир ваш; коли ж ні – до вас повернеться. В тому ж домі перебувайте, їжте й пийте, що там є, бо робітник гідний своєї винагороди. Не переходьте з дому в дім. І в яке тільки місто ввійдете, і де приймуть вас, їжте те, що покладуть вам; оздоровляйте недужих, які  там є, кажіть їм: “Наблизилося до вас Боже Царство!”» Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи честь двом помічникам у праці святого апостола Павла – святим Тимотею і Титу, за їхнім заступництвом представмо Господу наші прохання:
1. Молімося за Католицьку Церкву, щоб її єпископи були для вірних прикладом святого життя.
2. Молімося за єпископів, які працюють в різних комісіях Апостольського Престолу, щоб вони своєю працею ревно допомагали Святішому Отцю.
3. Молімося за Україну, щоб керівники нашої держави дбали не тільки про її економічне процвітання, але й про духовний поступ.
4. Молімося за всіх співпрацівників наших пастирів, щоб вони своєю працею підтримували священиків і своїм життям укріплювали віру Божого народу.
5. Молімося за померлих наших братів і сестер, щоб милостивий Бог дарував їм вічне блаженство у спільноті святих.
6. Молімося за нас самих, щоб Святий Дух завжди допомагав нам жити у праведності та святості.
Господи Ісусе Христе, Ти в ділі спасіння послуговуєшся людьми; вчини, щоб ми стали в Твоїх руках гідним знаряддям спасіння. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо Тебе, Господи, прийми дари Твого народу, † принесені у день святкового спомину Твоїх святих, Тимотея і Тита, * і благоволи вчинити нас угодними Тобі. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Йдіть по всьому світу та проповідуйте Євангеліє: * Я з вами по всі дні, – говорить Господь.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наш Боже, нехай прийняте нами таїнство дасть нам таку ж віру, † яка надихала апостольське проповідування * і підтримувала ревність святих Тимотея і Тита. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.