Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 25 квітня, середа

Літургія на кожен день, 25 квітня, середа

Св. МАРКА, ЄВАНГЕЛІСТА (черв) Свято
Одинадцять чоловіків, які не мають якоїсь спеціальної освіти, отримують завдання: «ідіть по... всьому світі і проголошуйте...». Доручення, яке можна було б вважати шаленим, якби не результати, які ми бачимо. Бо проповідь Євангелія дієва не завдяки якимось спеціальним здібностям проголошуючих, а завдяки тому, що це Господь співдіє і підтверджує слово Святим Духом. Це розіслання-доручення Ісус спрямовує й сьогодні до кожного, хто чує на закінчення Святої Меси: «Ідіть у мирі Христовім».


АНТИФОН НА ВХІД
Ідіть по всьому світу і проповідуйте Євангеліє всякому створінню. Алілуя. (Мк 16, 15)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА:
Боже, своєю благодаттю Ти зміцнив святого Марка, євангеліста, в проповідуванні Благої Вісті; † вчини, щоб ми, утверджені його вченням, * вірно наслідували Христа. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Пт 5, 5б-14
Читання з Першого послання святого апостола Петра
Любі! Ви, молодші, коріться старшим; та й усі виявляйте покору один до одного, адже Бог гордим противиться, а покірним дає благодать. Тож покоріться під міцну Божу руку, щоб Він вас підняв свого часу. Покладіть на Нього всі ваші турботи, бо Він дбає про вас. Будьте тверезі, пильнуйте. Ваш ворог – диявол – ходить і ричить, мов лев, шукаючи, кого б поглинути. Протидійте йому міцною вірою, знаючи, що тих же самих страждань зазнають і ваші брати у світі. А Бог усякої благодаті, Який в Ісусі Христі покликав вас до Своєї вічної слави, нехай тих, хто трохи постраждав, поновить; нехай укріпить, нехай зміцнить, нехай твердо поставить! Йому слава і влада навіки-віків! Амінь. Коротко, як я вважаю, написав вам через вірного брата Силуана, закликаючи й засвідчуючи, що це істинна Божа благодать, у якій ви стоїте. Вітає вас вибрана, як і ви, Церква, що у Вавилоні, та мій син Марко. Вітайте один одного поцілунком любові. Мир усім вам у Христі Ісусі. Амінь.  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 89, 2-3. 6-7. 16-17
Навік прославлю Боже милосердя.
Повік оспівуватиму Господнє милосердя, – *
з роду в рід своїми устами буду сповіщати про Твою вірність.
Я ж сказав: «Навіки буде встановлене милосердя». *
Там, на небесах, встановиш Ти правду свою.
Небеса прославлятимуть Твої дивовижні діла, Господи, *
і Твою правду в зібранні святих.
Бо хто на хмарах зрівняється з Господом *
і хто між Божими синами уподібниться до Господа?
Блаженний народ, який знає переможний клич! *
Господи, вони ходитимуть у сяйві Твого обличчя.
Твоїм Іменем вони радітимуть увесь день, *
і Твоєю правдою вони будуть звеличені.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
1Кор 1, 23-24
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ми проповідуємо розп’ятого Христа,
Божу силу й Божу премудрість.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 16, 15-20
† Читання святого Євангелія від Марка
У той час Ісус явився Одинадцятьом і сказав їм: «Ідіть по цілому світі й усьому творінню проповідуйте Євангеліє. Хто повірить і охреститься, буде спасенний, а хто не повірить, осуджений буде. І такі знамення будуть супроводжувати тих, хто повірив: Моїм Ім’ям виганятимуть бісів, говоритимуть новими мовами, братимуть у руки зміїв; і хоча щось смертоносне вип’ють, їм не зашкодить; будуть покладати руки на хворих, і вони ставатимуть здоровими». Після того, як Господь Ісус промовив до них, Він вознісся на небо і сів праворуч Бога. Вони ж пішли і проповідували всюди, а Господь допомагав і стверджував слово чудесами, які його супроводжували.  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом святого Марка, Євангеліста, просімо Господа Бога, Отця усякої мудрості й святості, потрібних Церкві дарів та благодатей:
1. Молімося за Святішого Отця, нехай він зуміє наповнити євангельським духом працю святої Церкви наших часів.
2. Молімося за богословів та священиків, щоб своїм навчанням вони наближали сучасним людям Господа Христа.
3. Молімося про урожай в цьому році, щоб нікому не бракувало хліба.
4. Молімося за катехетів, які готують дітей до першого святого Причастя, щоб Господь дарував їм мудрість і терпеливість, а діти віддячували їм послухом та молитвами.
5. Молімося за померлих, щоб Господь змилувався над ними і обдарував їх вічним щастям.
6. Молімося за нас самих, щоб з кожним днем ми все більше любили Святе Письмо – джерело істини.

Боже, Ти через Євангеліє від святого Марка наблизив до нас Христа; вчини милостиво, щоб ми своїм життям і словом теж зуміли наблизити нашим ближнім Спасителя. Котрий з Тобою живе і царює навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Вшановуючи святого Марка, євангеліста, ми складаємо Тобі, Господи, жертву величання  †  і  смиренно  Тебе  благаємо, * щоб Твоя Церква завжди витривало проголошувала Євангеліє. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Апостолів № 33

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Отож Я з вами по всі дні * аж до кінця віку, – говорить Господь. Алілуя. (Пор. Мт 28, 20)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Всемогутній Боже, нехай таїнство, прийняте з Твого вівтаря, освятить нас * і зміцнить нашу віру в Євангеліє, яке проголошував святий Марко. Через Христа, Господа нашого.
Літургійний зошит Літургія на кожен день, 7 вересня, субота (зел) Субота ХХІІ звичайного тижня
“Син Людський є Воло­да­рем суботи” (Лк 6,5) – це звучало для юдеїв як блюзнірство, бо тільки Бог, який дав свято шабату, має над ним владу. Ствердження Ісуса означає: “Я є Бог і тому маю владу над цим святом”. Святий Марко зберіг для нас слова Ісуса: “Суботу установлено для людини, а не людину для суботи” (Мк 2,27) – які є справжньою революцією, бо показують підпорядкування релігії благу людини, а не навпаки.
Всеукраїнський день молитовної пам’яті про постраждалих  за віру в ХХ столітті  (стор. 115)
Або: (біл) Перша Субота місяця

Меса про Непорочне Серце Пресвятої Діви Марії