Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 28 січня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 28 січня, п'ятниця

Християнин – це людина, яка намагається жити у нерозривній єдності з Ісусом. Підпорядкування свого життя Божій волі стає джерелом внутрішньої радості та спокою. Більше того, таке життя робить нас схожими на гірчичне дерево з Євангелія. Як у ньому птахи знаходять притулок, так і моє життя може допомогти іншим знайти мир та сенс існування.
Св. ТОМИ АКВІНСЬКОГО, пресвітера і Вчителя Церкви (біл) Обов’язковий спомин
Святий Тома народився близько 1225 року. Був вихований в абатстві Монте Кассіно. У молоді роки Тома вступив до ордену Домініканців. Вивчав богослов’я у місті Кельні під керівництвом св. Альберта Великого, а потім у Парижі, де пізніше сам викладав. Він – найвизначніший представник схоластичної філософії та схоластичного богослов’я. Його головні праці “Теологічна сумма” й “Сумма проти язичників” є оригінальним синтезом схоластичної філософії та богослов’я. Писав також коментарі до Святого Письма. Помер 7 березня 1274 року в дорозі до Ліону, куди поїхав, щоб взяти участь у Соборі. Святий Тома є покровителем католицьких шкіл.

АНТИФОН НА ВХІД
Посеред Церкви відкрив свої уста, * а Господь наповнив його духом мудрості та розуму, * і шатами слави його одягнув. (Пор. Сир 15, 5)

КОЛЕКТА
Боже, джерело мудрості, завдяки Твоїй благодаті святий Тома Аквінський ревно прямував до святості та відзначався глибоким пізнанням священного вчення; * вчини, щоб ми зрозуміли те, чого він навчав і наслідували те, що він чинив. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
2 Сам 11, 1-4а. 5-9. 13-17. 27б
Читання з Другої книги Самуїла.
На початку року, коли царі звичайно виступають на війну, послав Давид Йоава й своїх слуг з ним, і всього Ізраїля: вони розбили аммоніїв і обложили Раббу, а Давид залишився в Єрусалимі. Одного дня під вечір, Давид, уставши зі свого ложа й проходжуючись по покрівлі царського палацу, побачив із даху жінку, що купалась. Була та жінка вельми гарна. І послав Давид розпитатись, хто та жінка. І йому відповіли: «Це Ветсавія, дочка Еліяма, жінка Урії, хеттита». Тоді Давид послав за нею посланців взяти її, і як вона прийшла до нього, він ліг із нею. І зачала жінка й послала Давидові сказати: «Я – вагітна». Тоді Давид послав до Йоава: «Пришли до мене Урію, хеттита». І прислав Йоав Урію до Давида. І коли прибув Урія до нього, Давид спитав його, як ведеться Йоаву, як ведеться народові, й про справи з війною. Потім Давид сказав Урії: «Йди до свого дому та помий собі ноги». Вийшов Урія з царського палацу, а за ним понесли дарунок від царя. Але Урія ліг спати коло входу в царський палац з усіма слугами свого пана й не пішов до свого дому. На другий день Давид його закликав, щоб їв і пив перед ним, і він упоїв його, та ввечері він вийшов спати на своєму ложі з слугами свого пана, до свого ж дому не пішов. Другого дня вранці Давид написав Йоаву листа й послав через Урію. А в листі написав так: «Постав Урію в найгарячішому бою спереду, і відступіть від нього, щоб він був убитий і вмер». Під час облоги міста поставив Йоав Урію на такім місці, де знав, що там були сильні воїни. І коли вирвались мужі, що були в місті, і билися з Йоавом, то полягли дехто з народу, з-поміж слуг Давида, а між убитими був теж хеттит Урія. Вчинок, якого допустився Давид, був злим в очах Господніх. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 51, 3-4. 5-6а. 6бв-7. 10-11
Змилуйся, Боже, бо ми всі згрішили.
Помилуй мене, Боже, задля милості своєї, *
і через велике своє милосердя зітри мої беззаконня.
Особливо омий мене від мого беззаконня *
і від мого гріха мене очисти.
Бо я знаю свої беззаконня, *
і мій гріх постійно навпроти мене.
Тобі, я згрішив Тобі одному *
і вчинив те, що є злом перед Тобою.
Щоб Ти виявився справедливим у вироку Твоєму *
і праведним у суді своєму.
Я ж народився в беззаконні, – *
і в гріхові моя мати мене зачала.
Ти даси мені відчути радість і втіху – *
і радітимуть сокрушені кості.
Відверни від моїх гріхів своє обличчя *
і зітри всі мої беззаконня.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Мт 11, 25
Алілуя, алілуя, алілуя.
Благословенний Ти, Отче, Господи землі і неба,
бо відкрив таємниці Царства немовлятам.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 4, 26-34
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус промовляв до натовпів: «Таким є Царство Боже, як той чоловік, який посіє насіння в землю; і чи спить, чи встає, вночі  чи вдень, а насіння сходить і росте, але як, – він не знає. Сама по собі земля родить плід: спершу стебло, потім колос, а тоді  – повно пшениці в колосі. Коли ж доспіє плід, він негайно посилає серп, бо настали жнива!» І Він казав: «До чого уподібнимо Царство Боже? Або в яку притчу помістимо його? Воно – як зерно гірчиці; коли сіється в землю, воно є найменшим з усього насіння, що на землі, та коли посіяти, виростає і стає більшим від усякої городньої рослини, і пускає таке велике гілля, що в його затінку можуть гніздитися птахи небесні». І багатьма подібними притчами Він говорив їм слово, наскільки його вони могли слухати; без притчі ж не говорив їм, а своїм учням окремо все пояснював. Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
За заступництвом святого Томи і всіх святих богословів просімо Господа про потрібні благодаті для святої Церкви та для нас особисто:
1. Молімося за святу Церкву, щоб їй ніколи не бракувало великих вчених у кожній галузі знання, і щоб вони ревно допомагали їй проповідувати святу віру.
2. Молімося за викладачів та усіх, хто вивчає теологію, щоб через навчання вони ще більше наближалися до Бога.
3. Молімося за винахідників і відкривачів, щоб їхні досягнення служили на благо людства.
4. Молімося за професорів духовних семінарій, щоб їхня праця принесла плоди мудрості і святості майбутніх священиків.
5. Молімося за душі померлих, щоб Господь прийняв їх до своєї слави.
6. Молімося за нас самих, щоб ми поглиблювали свої знання віри і з їх допомогою краще служили Христові та людям.
Боже, Ти є правдою і джерелом усякої істини; веди святу Церкву і все людство дорогами Твого вчення, яке явив нам Твій Син Ісус Христос. Котрий з Тобою живе і царює навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, нехай буде угодною Тобі жертва, охоче принесена нами в день спомину святого Томи, * за навчанням котрого ми також, прославляючи Тебе, цілковито Тобі присвячуємось. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих пастирів № 38.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хто над Господнім законом день і ніч розмірковує, * плід свій дає у свою пору. (Пор. Пс 1, 2-3)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, наситивши нас Христом – живим хлібом, повчи нас через Христа – Учителя, † щоб ми, споминаючи святого Тому, пізнавали істину * і в любові являли її в ділах. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.