Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 19 вересня, субота

Літургія на кожен день, 19 вересня, субота

(зел) Субота ХХIV звичайного тижня
Зерно падає край дороги, на каменистий грунт, в тернину і на добру землю. Бог просто сіє всюди. Для Нього немає втрачених людей, немає когось, на кого Він махнув рукою і сказав: Тут уже нічого не виросте. Це Добра Новина для кожного з нас, що Господь дає нам своє Слово, незважаючи, чи наше серце – це місце край дороги, чи каменистий грунт, чи може тернина і, врешті, добра земля. Це може говорити лише про одне – наш Небесний Отець має велику надію на те, що сьогодні моє серце буде доброю землею, гостинною для Слова.
Або (черв) довільний спомин св. ЯНУАРІЯ, єпископа і мученика
Св. Януарій загинув мученицькою смертю під Неаполем у 305 році. Його реліквії були перенесені до Неаполя, який обрав його своїм покровителем.
Спільні Меси: про одного мученика  (стор. 120)

АНТИФОН НА ВХІД
Тим дай мир, о Господи, які Тебе очікують: * нехай виявиться правдивість Твоїх пророків. * Вислухай, Господи, благання Твого слуги * і Твого народу – Ізраїля.

КОЛЕКТА
Боже, Створителю і Владико Всесвіту, † поглянь на нас і дай нам усім серцем служити Тобі, * щоб ми могли відчути плоди Твоєї милості. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти дозволяєш нам вшановувати спомин святого мученика Януарія; * вчини, щоб ми разом з ним могли радіти вічним щастям. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
1 Кор 15, 35-37. 42-49
Читання з Першого Послання святого апостола Павла до корінтян.
Брати! Дехто скаже: «Як же мертві встануть? У якому тілі прийдуть?» Нерозумний! Те, що ти сієш, не оживе, якщо не помре. І те, що ти сієш, то не майбутнє тіло сієш, а тільки голе зерно, яке прийдеться, – пшениці чи чогось іншого. Так само й воскресіння мертвих: сіється в тлінні, встає в нетлінні; сіється в неславі, встає в славі; сіється в немочі, встає в силі; сіється тіло душевне, встає тіло духовне. Якщо є тіло душевне, то є й духовне. Так і написано: «Перша людина – Адам – став живою душею», а останній Адам – Дух, який оживляє. Але не духовний спочатку, а душевний; потім – духовний. Перша людина – із землі, земна. Друга Людина – з неба. Який земний – такі й земні, і який небесний – такі й небесні. І як ми носили образ земного, так носитимемо образ небесного. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 56, 10. 11-12. 13-14
У живих світлі йтиму перед Богом.
Того дня, коли я закличу до Тебе, *
мої вороги геть розбіжаться.
Ось пізнав я, *
що Бог зі мною.
Перед Богом віддаватиму хвалу Слову, *
у Господі віддаватиму хвалу Слову.
На Бога я покладаю надію, – тож не буду боятися! *
Що заподіє мені людина?
На мені, о Боже, Твої обітниці, *
тож Я принесу Тобі жертви подяки.
Адже Ти визволив мою душу від смерті, а мої ноги – від спотикання, *
щоб я у світлі живих ходив перед Богом.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. Лк 8, 15
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні ті, хто, почувши Слово щирим і добрим серцем,
бережуть і приносять плід у терпінні.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 8, 4-15
† Читання святого Євангелія від Луки.
Того часу, коли зібрався великий натовп і з усіх міст поприходили до Ісуса, Він розповів притчу: «Вийшов сіяч сіяти своє зерно. Коли сіяв його, одне впало при дорозі й було витоптане, і птахи небесні визбирали його. А друге впало на каміння та, зійшовши, всохло, бо не мало вологи. Інше впало серед терня, і як виросло терня, то заглушило його. Ще і нше впало в добру землю і, зійшовши, дало врожай у сто разів». Кажучи це, Він вигукнув: «Хто має вуха, щоб слухати, – нехай слухає». Учні ж запитували Його, що означає ця притча. А Ісус відказав: «Вам дано пізнати таємниці Божого Царства, а іншим – у притчах, щоби дивилися – і не бачили, щоби слухали – і не розумі ли. Ось що означає ця притча: Зерно – то Слово Боже. А що при дорозі, – це ті, які  почули, та потім приходить диявол і забирає Слово з їхнього серця, щоб не повірили й не спаслися. А що на камені, – це ті, хто тільки почує, з радістю приймає Слово; але вони кореня не мають, до часу вірять, а під час випробування відступають. А що в терня впало, – це ті, які  почули, але, заглушені клопотами, багатством та життєвими насолодами, йдуть і не приносять плоду. А те, що на добрій землі , – це ті, хто, почувши Слово щирим і добрим серцем, бережуть і приносять плід у терпінні». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Христос, Сіяч Доброї Новини, часто називає Церкву нивою Господньою; молімося, щоб ми були доброю ріллею для Божого Слова і принесли Господу щедрий урожай:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб кожне його слово зміцнювало віру Божого народу.
2. Молімося за священиків і катехитів, щоб слова, які вони засівають у серцях дітей та молоді, принесли добрі плоди у житті.
3. Молімося за вчителів, щоб вони навчали молоде покоління, як слід любити Батьківщину та служити ближньому.
4. Молімося за видавців та працівників радіо і телебачення, щоб вони сіяли у людських серцях зерно вічних цінностей.
5. Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь помилував їх і обдарував вічним спочиванням.
6. Молімося за нас, щоб ми були доброю ріллею і приносили Христові благодатний урожай.
Господи Ісусе Христе, вислухай прохання своєї Церкви і вчини, щоб ми були не лише слухачами Твого вчення, а й сумлінними його послідовниками. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Зглянься, Господи, на наші благання і прийми милостиво жертви Твоїх слуг; † нехай те, що кожен приніс на Твою славу, * послужить всім для спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Яка дорога, о Боже, Твоя ласка: * людські сини під захист крил Твоїх прибігають. (Пс 36 (35), 8)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо Тебе, Господи: нехай дія небесного дару оволоді є нашими душами й тілами, * щоб постійно керувала нами вона, а не наші пристрасті. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.