Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 30 жовтня, середа

Літургія на кожен день, 30 жовтня, середа

(зел) Середа XXХ звичайного тижня
Іноді нам здається, що спілкуючись з кимось важливим, ми стаємо важливішими у цьому світі. Проте часто в таких ситуаціях ми не звертаємо увагу на зміст, який переказує нам ця людина. А може там бути багато цінних порад, що допоможуть нам змінити наше життя і стати кимось корисним у цьому світі. Ісус застерігає нас від безглуздої гонитви за величчю і марнославством. Господь Ісус закликає нас до зусилля, яке з Його допомогою може стати спасенним, для тебе і багатьох близьких для тебе людей.

АНТИФОН НА ВХІД
Хай радується серце тих, що Господа шукають. * Шукайте Господа і Його силу, * шукайте Його обличчя завжди.

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, примнож нашу віру, надію та любов † і допоможи нам полюбити те, що Ти нам наказуєш, * щоб ми могли осягнути те, що дає спасіння. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Рим 8, 26-30
Читання з Послання святого апостола Павла до римлян.
Брати! Дух допомагає нам у наших немочах, адже не знаємо, за що і як маємо молитися, але сам Дух за­ступається за нас невимовними зітханнями. А Той, хто досліджує серця, знає, які бажання Духа, бо Він засту­пається за святих з Божої волі. Знаємо, що тим, які люблять Бога, котрі покликані за Його передбаченням, все співдіє на добро. Адже кого Він наперед пізнав, тих і визначив наперед, щоби були вони подібні до образу Його Сина, аби бути Йому перво­родним серед багатьох братів, а кого наперед визначив, тих і покликав, кого ж покликав, тих і оправдав, а кого оправдав, тих і прославив. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 13, 4-5. 6
Я уповаю на Господню милість.
Зглянься і вислухай мене, Господи, мій Боже. *
Просвіти мої очі, щоби я не заснув у смерті,
щоб не сказав мій ворог: «Я його осилив!» *
Ті, які мене цькують, зрадіють, якщо я спотикнуся.
Але я покладаю надію на Твоє милосердя, *
моє серце радітиме Твоїм спасінням.
Заспіваю Господу Богу, *
який вчинив мені благо.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пор. 2 Сол 2, 14
Алілуя, алілуя, алілуя.
Бог покликав нас проповіддю Євангелія,
щоб ми осягнули славу Господа нашого Христа Ісуса.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 13, 22-30
† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу проходив Ісус містами й селами, і навчав, прямуючи в Єрусалим. Сказав Йому хтось: «Господи, чи мало є тих, які спа­са- ються?» Він відповів їм: «Силкуйтесь увійти через вузькі двері, бо багато хто, кажу вам, буде намагатися ввійти, та не зможе. Коли ж встане Господар і замкне двері, ви станете знадвору й почнете сту- кати у двері, кажучи: “Го­споди, відчини нам!” А Він у відповідь скаже вам: “Я не знаю вас, звідки ви є!” Тоді почнете казати: “Ми ї ли й пили перед Тобою, і Ти навчав на наших площах”. А Він відповість вам і скаже: “Я не знаю вас, звідки ви! Відступіть від Мене всі, які чи­ните беззаконня!” Там буде плач і скрегіт зубів, коли по­бачите Авраама, Ісаака, Я кова й усіх пророків у Царстві Божому, а себе – вигнаними геть. І прийдуть зі сходу, із заходу, з півночі, з півдня і сядуть у Царстві Божому. І ось, є останні, які бу- дуть першими, і є перші, які бу­дуть останніми!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
В дусі відповідальності за спасіння інших вознесімо до Бога наші прохання:
1. Просімо Господа, щоб свята Церква могла проповідувати Євангеліє і вказувати шлях до спасіння всім народам землі.
2. Просімо Господа, щоб батьки і старше покоління давали дітям та молоді приклад достойного життя.
3. Просімо Господа, щоб молоді люди шанували своїх батьків та вихователів і не нехтували їхніми добрими порадами.
4. Просімо Господа за всіх, хто ще не знає Ісуса Христа, щоб завдяки праці місіонерів до них дісталося світло Євангелія.
5. Просімо Господа, щоб Він благоволив обдарувати повнотою спасіння всіх померлих.
6. Просімо Господа, щоб Він прийняв нас до свого Царства, коли ми постукаємо у браму вічності.
Боже, Ти знаєш наше минуле, заплямоване гріхами, і наше майбутнє, закрите для нас; вислухай наші молитви, керуй нами на важких і тернистих дорогах, які  ведуть до Твого Царства. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: поглянь милостиво на дари, які ми Тобі складаємо, † нехай ця жертва нашого служіння * примножить Твою славу. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Радітимемо Твоєму спасінню, * і йменням нашого Бога возвеличимось! (Пс 20 (19), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: нехай Твоє таїнство вчинить в нас те, що воно означає, † щоб ми осягнули в повноті те, * що нині звершуємо у знаках.  Через Христа, Господа нашого.