Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 30 січня, вівторок

Літургія на кожен день, 30 січня, вівторок

(зел) Ві­в­то­рок ІV звичайного тижня

Багато подій в нашому житті може викликати страх і невпевненість. Як люди віри, ми приходимо тоді до Ісуса, віддаючи Йому наші турботи і побоювання. З усього серця благаємо, щоб Господь вирішив наші проблеми. Однак допомогу ми можемо отримати за однієї умови: ми повинні повірити в силу Христових слів: Не бійся! Тільки віруй. Просімо сьогодні Ісуса про дар віри на взірець зціленої жінки та Яіра.

Або (біл) довільний спомин бл. БРОНІСЛАВА МАРКЕВИЧА, пресвітера

Народився 13 липня 1842 р. у місцевості Прухнік (Польща). Рукоположений у пресвітери в 1867 р. Після вісімнадцяти років неустанної та плідної пастирської праці у Перемишльській дієцезії, вступив у 1885 р. до товариства Святого Франциска Сальського, де був учнем св. Йоана Боско. У 1897 році сам заснував жіноче і чоловіче згромадження Святого Архангела Михаїла. Палаючи любов’ю до Бога і ближнього та діючи в дусі “стриманості й працелюбності”, він присвятив усе своє життя покинутим дітям, а також бідній та морально занепалій молоді. Проживши життя святе і сповнене важкої праці, бл. Броніслав помер 29 січня 1912 року.

Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 126)

АНТИФОН НА ВХІД
Спаси нас, Господи, наш Боже; * збери нас із-між народів, * щоб прославляти Твоє святе Ім’я * і величатися Твоєю похвалою. (Пс 106 (105), 47)

КОЛЕКТА
Господи, наш Боже, вчини, щоб ми славили Тебе усією душею * та щиро любили усіх людей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

Або:

Всемогутній, милосердний Боже, Ти обрав блаженного Броніслава, пресвітера, опікуном та батьком для покинутої молоді; † вчини, просимо, щоб ми, заохочені прикладом його стриманості та працелюбності, * намагалися вірно виконувати Твою волю. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

2 Сам 18, 9-10. 14б. 24-25а. 31 — 19, 3
Читання з Другої книги Самуїла.
Тими днями опинився Авесалом перед Давидовими слугами. Був Авесалом верхи на мулі, а мул увійшов під густі гілляки великого дуба: голова його зачепилася за дуба, й він повис між небом і землею, а мул, що був під ним, пішов собі далі. Коли побачив це якийсь чоловік, то доніс Йоаву: «Ось бачив я Авесалома, як повис на дубі». І взяв Йоав до руки три стріли й всадив їх у серце Авесалома, який ще живий висів на дубі. Давид сидів між двома ворітьми, вартовий же вийшов на дах воріт поблизу муру; він підвів очі й побачив, що біжить якийсь чоловік сам. Тоді вартовий крикнув і дав знати цареві. Тоді надходить кушій та й каже: «Нехай цар, мій пан, почує добру вістку. Господь визволив тебе з рук усіх, що повстали були проти тебе». І питає цар кушія: «Чи все гаразд із молодим Авесаломом?» Кушій відповів: «Нехай буде ворогам мого пана і царя, і всім, які повстають проти тебе, таке лихо, як цьому юнакові». Тоді зворушився цар і пішов до горниці над ворітьми, заплакав і так говорив, плачучи: «Сину мій Авесаломе, сину мій! Сину мій, Авесаломе! О, щоб я був умер замість тебе! Авесаломе, мій сину, сину мій!» Тим часом донесли Йоаву: «Ось цар плаче та сумує за Авесаломом!» І обернулась того дня перемога в жалобу всього народу, бо народ почув того дня, що цар уболіває над своїм сином. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 86, 1-2. 3-4. 5-6
Прихили вухо, почуй мене, Боже.

Господи, прихили своє вухо і до мене обізвися, *
бо я нужденний і вбогий.
Збережи мою душу, бо я побожний. *
Спаси свого слугу, мій Боже, – †
того, хто надіється на Тебе.
Господи, мене помилуй, *
бо до Тебе весь день я волаю.
Розвесели слуги свого душу, *
бо до Тебе, Господи, підношу я свою душу.
Адже Ти, Господи, добрий і прощаєш, *
Ти багатомилостивий до всіх, які до Тебе кличуть.
Господи, вислухай мою молитву *
і будь уважний до голосу мого благання.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мт 8, 17
Алілуя, алілуя, алілуя.
Христос узяв наші недуги
і поніс хвороби.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 5, 21-43
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу, як Ісус переплив човном знову на другий бік, зібрався великий натовп довкола Нього, і Він перебував біля моря. Прийшов один зі старших синагоги на ім’я Яір і, побачивши Його, впав Йому до ніг і дуже просив Його, кажучи: «Донечка моя при смерті. Прийди і поклади на неї руки, щоб була врятована й жила!» І Він пішов з ним. За Ним ішов великий натовп і тіснив Його. А жінка, яка страждала від кровотечі дванадцять років та багато натерпілася від численних лікарів, – витратила все своє майно й жодного полегшення не мала, але стало їй ще гірше, – почувши про Ісуса, підійшла в натовпі ззаду й доторкнулася до Його одягу. Вона говорила: «Якщо лише доторкнуся до Його одягу, – буду врятована!» І враз всохло джерело її крові, і вона відчула в тілі, що була зцілена від хвороби. Тієї ж миті Ісус відчув у собі, що сила вийшла з Нього. Обернувшись до натовпу, Він запитав: «Хто доторкнувся до Мого одягу?» А Його учні говорили Йому: «Ти ж бачиш, що натовп Тебе тіснить, і запитуєш: “Хто доторкнувся до Мене?”» І оглядався, щоби побачити ту, яка це зробила. А жінка злякалася і тремтіла, знаючи, що сталося з нею; прийшла і впала перед Ним, і сказала Йому всю правду. Він же промовив до неї: «Дочко, віра твоя спасла тебе! Іди з миром і будь здоровою від своєї недуги». Коли Він ще говорив, прийшли від старшого синагоги та й сказали: «Донька твоя померла, навіщо ще турбуєш Вчителя?» Ісус, почувши промовлене слово, говорить старшому синагоги: «Не бійся, тільки вір!» І Він не дозволив, щоби з Ним хтось пішов, за винятком Петра, Якова та Йоана – брата Якового. Вони прийшли в дім старшого синагоги, і Він побачив метушню та тих, які дуже плакали й голосили. Увійшовши, сказав їм: «Чому ви метушитеся й плачете? Дитина не померла, а спить!» Та з Нього почали насміхатися. Він же, випровадивши всіх, взяв батька й матір дитини та тих, хто був з Ним, і ввійшов туди, де лежала дитина. І, взявши дитину за руку, говорить до неї: «Талітa, кум» – що в перекладі означає: «Дівчино, кажу тобі, встань!» І вмить підвелася дівчина й почала ходити, бо мала дванадцять років. І нестямились всі відразу від великого потрясіння. Та Він суворо наказав їм, щоб ніхто не довідався про це. І звелів дати їй поїсти. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Терпіння, хвороби, смерть рідних супроводжують людину впродовж життя; просімо Господа про силу духа для всіх нас:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона не вагалася свідчити перед світом чудеса, які Господь в ній чинить.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб він, повчаючи Церкву, зміцнював її віру в Божу міць.
3. Молімося за тих, кого спіткали хвороба чи смерть рідних, щоб віра у воскресіння загоїла їхні рани.
4. Молімося за всіх, хто втратив віру, щоб Слово Господнє відродило їх до нового життя дітей Божих.
5. Молімося за наших померлих, щоб добрий Господь бла­говолив прийняти їх до свого Царства.
6. Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми кожне наше терпіння єднали зі стражданнями Христа, Відкупителя людства.

Господи наш і Отче, ось ми, Твої діти, звертаємося до Тебе зі смиренними просьбами: вислухай наші благання і допоможи осягнути вічне життя. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, прийми милостиво дари нашого служіння, які  ми жертвуємо на Твоєму вівтарі , * і переміни їх у та їнство нашого відкуплення. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Освіти світлом Твого обличчя слугу Твого, * спаси мене в Твоїм милосерді! * Господи, нехай не осоромлюсь, бо я до Тебе взиваю. (Пор. Пс 31 (30), 17-18)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Насичені даром нашого відкуплення, просимо Тебе, Господи, * щоб трапеза вічного спасіння зміцнила нас в істинній вірі. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.