Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Бенедикт XVI: «Хрещення – це перший етап воскресіння»

Бенедикт XVI: «Хрещення – це перший етап воскресіння»

Пропонуємо Вам одну з найкращих проповідей про Таїнство Хрещення, яку виголосив Папа-емерит Бенедикт XVI  у базиліці Святого Йоана на Латерані 11 червня 2012 року. Вона дає ключ до розуміння самої таємниці цього Таїнства, потреби постійної подорожі учнівства після Хрещення та пояснює чому варто хрестити дітей.
Дорогі брати та сестри, […] останніми словами Господа до своїх учнів на цій землі були: «Ідіть, зробіть учнями всі народи, і хрестіть їх в ім’я Отця, і Сина і Святого Духа». (див. Мт 28,19).

Робіть учнями та хрестіть. Чому для учнів недостатньо знати вчення Ісуса, знати християнські цінності? Чому потрібно хреститися? Це тема нашого роздуму, щоб зрозуміти реальність, глибину таїнства Хрещення.

Перші двері відкриваються, якщо ми уважно читаємо ці слова Господа. Вибір виразу «в ім’я Отця» в грецькому тексті дуже важливий: Господь каже «eis», а не «en», і тому не «в ім’я» Трійці, як ми кажемо, або віце-префект говорить «від імені» префекта, посол говорить «від імені» уряду. Ні. Він каже «eis to onoma», що означає занурення в ім’я Трійці, істоту, вставлену в ім’я Трійці, взаємопроникнення буття Бога і нашого буття, істоту, занурену у Бога Трійцю: Отця і Сина, і Святого Духа. Як, наприклад, у шлюбі дві особи стають однією плоттю, стають однією єдиною новою реальністю, з єдиним новим ім’ям.

Господь допоміг нам ще краще зрозуміти цю реальність у своїй розмові з садукеями про воскресіння. З канону Старого Завіту садукеї визнавали лише п’ять книг Мойсея, а воскресіння в них не фігурує, тому вони його заперечували. Саме на основі цих п’яти книг Господь показує реальність воскресіння і каже: «Хіба ви не знаєте, що Бог називає себе Богом Авраама, Ісаака та Якова?» (див. Мт 22, 31-32).

Таким чином, Бог бере цих трьох і саме в Його ім’я вони стають «ім’ям Бога». Щоб зрозуміти, хто цей Бог, треба побачити, як ці люди, які стали іменем Бога, ім’ям Бога були занурені у Бога. І таким чином ми бачимо, що той, хто стоїть в ім’я Бога, занурений у Бога, живий, бо Бог, – каже Господь, – Бог не мертвих, а живих.

І саме це відбувається під час нашого хрещення: ми входимо в ім’я Бога, так що ми належимо до цього імені, і Його ім’я стає нашим ім’ям, і ми теж можемо зі своїм свідоцтвом, як троє зі Старого Завіту, бути свідками Бога, знаком того, ким є цей Бог, ім’ям цього Бога. Тому бути охрещеним означає бути з’єднаним з Богом. У єдиному новому існуванні ми належимо Богові, ми занурені в самого Бога. Подумавши про це, ми відразу бачимо декілька наслідків.

По-перше, Бог більше не дуже віддалений від нас, Він не є реальністю, яку можна обговорювати: чи існує Він чи ні, але ми – у Бозі, і Бог у нас. Пріоритетом, центральним місцем Бога у нашому житті є основним наслідком Хрещення. На запитання «Чи існує Бог?» найвірогіднішою є наступна відповідь: «Він існує, і Він з нами, ця близькість до Бога має значення у нашому житті, ця істота в самому Бозі, який не є далекою зіркою, а є середовищем мого життя». Це було б першим наслідком, який говорить нам, що ми самі повинні враховувати цю присутність Бога, дійсно жити в Його присутності.

Другим наслідком того, що я сказав, є те, що ми не чинимо себе християнами. Стати християнином — це не те, що випливає з мого рішення: «Тепер я роблю себе християнином». Звісно, моє рішення також потрібне, але перш за все це дія Бога зі мною: не я роблю себе християнином, але я вибраний Богом, взятий Богом у руки й таким чином, кажу «так». Через цю дію Бога я стаю християнином.

Стають християнином у певному сенсі «пасивно»: я не роблю себе християнином, але Бог робить мене своєю людиною, Бог бере мене на руки та реалізує моє життя в новому вимірі. Так само як я не змушую себе жити, але життя мені дане; Я народився не тому, що став людиною, а тому, що мені дано бути людиною. Тож бути християнином мені дано, це «пасивність» для мене, яка стає «активністю» у нашому, у моєму житті. І цей факт «пасивності», не вчинити себе християнином, але стати християнином від Бога, вже дещо натякає на таємницю хреста: тільки вмерши для свого егоїзму, відступивши від себе, я можу бути християнином.

Третій елемент, який одразу відкривається в цій перспективі, полягає в тому, що, природно, бувши зануреним у Бога, я єднаюся з усіма іншими, я з’єднуюся зі своїми братами та сестрами, тому що всі інші перебувають у Бозі, і якщо я виходжу зі своєї ізоляції, якщо я занурений у Бога, я занурений у спілкування з іншими.

Бути хрещеним ніколи не є самотнім актом «я», але завжди є сутністю, об’єднаною з усіма іншими, сутністю у єдності та солідарності з усім тілом Христа, з усією спільнотою Його братів і сестер. Цей факт, що Хрещення вводить мене в спільноту, руйнує мою ізоляцію. Ми повинні усвідомлювати це, бувши християнами.

І нарешті повертаємося до звернення Христа до садукеїв: «Бог є Бог Авраама, Ісаака та Якова» (пор. Мт 22, 32), а тому вони не мертві; якщо вони від Бога, то вони живі. Це означає, що з Хрещенням, із зануренням в ім’я Бога, ми теж вже занурені в безсмертне життя, ми живемо вічно.

Інакше кажучи, Хрещення – це перший етап воскресіння: занурені в Бога, ми вже занурені в безсмертне життя. Тут починається воскресіння. Як Авраам, Ісак та Яків, бувши «ім’ям Бога», живі, так і ми, вставлені в ім’я Бога, живі в безсмертному житті. Хрещення є першим кроком воскресіння, входженням у безсмертне життя Бога.

Таким чином, на першому етапі, з формулою хрещення святого Матея, з останніми словами Христа, ми вже бачили частину суті Хрещення.

Тепер погляньмо на Таїнство, щоб ще точніше зрозуміти, що таке Хрещення. Цей обряд, як і обряд майже всіх Таїнств, складається з двох елементів: матерії – води та слів.

Це дуже важливо. Християнство не є чимось суто духовним, чимось виключно суб’єктивним, що складається з почуттів, волі та ідей, а є космічною реальністю. Бог є Творцем усієї матерії, матерія входить у християнство, і тільки в цьому великому контексті спільно матерії та духу ми є християнами. Тому дуже важливо, щоб матерія була частиною нашої віри, щоб тіло було частиною нашої віри. Віра не є суто духовною, але таким чином Бог вводить нас у всю реальність космосу і перетворює космос, притягує його до себе.

І разом з цим матеріальним елементом, водою, входить не тільки в фундаментальний елемент космосу, фундаментальний матеріал, створений Богом, а й в усю символіку релігій, тому що в усіх релігіях вода має своє значення. Подорож релігій, цей пошук Бога різними способами, які можуть помилятися, але все ж пошук Бога включено в причастя. Інші релігії з їхньою мандрівкою до Бога є присутніми, інкорпорованими, і це утворює синтез світу. Увесь пошук Бога, що виражається в символах релігій, а передусім природно у символіці Старого Завіту, який, таким чином, з усім своїм досвідом спасіння та Божої доброти стає присутнім. Ми повернемося до цього пункту.

Іншим елементом є слово, і це слово являє собою три елементи: зречення, обіцянки, заклики. Тому важливо, щоб ці слова були не просто словами, а – способом життя. У цих словах реалізується рішення, присутній весь наш хрещенський шлях, як до, так і після хрещення. Тому цими словами, а також символами хрещення поширюється на все наше життя.

Ця реальність обіцянок, відречень, закликів є реальністю, яка триває все наше життя, тому що ми завжди перебуваємо в хрещенській дорозі, у катехуменальній подорожі, через ці слова та реалізацію цих слів. Таїнство Хрещення – це не годинна дія, а реальність усього нашого життя, це подорож усього нашого життя. Насправді, за цим також стоїть доктрина про два шляхи, яка була фундаментальною в ранньому християнстві: шлях, якому ми говоримо «ні», і шлях, якому ми говоримо «так».

Почнемо з першої частини, зречення. Їх три, і першим візьму друге зречення: «Чи відрікаєшся від зваблення зла, щоб не дозволити собі піддатися гріху?»

Що це за спокуси зла? У стародавній Церкві і століттями після цього існував такий вислів: «Чи відрікаєшся ти від гордині диявола?» і сьогодні ми знаємо, що означав цей вислів «пиха диявола». Вона – понад усі грандіозні криваві видовища, в яких жорстокість стає розвагою, в яких вбивство людей стає видовищною справою: видовищем, життям і смертю людини. Ці криваві видовища, ця насолода злом є «диявольською пихою».

Але поза цим безпосереднім значенням терміну «пиха диявола» існував намір говорити про тип культури, про спосіб життя, в якому важлива не істина, а зовнішність, а не те, чого шукають. Тому це відречення було цілком реальним, це було відречення  від типу культури, яка є антикультурою, яка є проти Христа і проти Бога.

Тепер я залишу кожному з вас поміркувати про цю «пиху диявола», про цю культуру, якій ми кажемо «ні». Бути охрещеним означає звільнення від цієї культури. Сьогодні ми також знаємо тип культури, в якому правда не має значення. Навіть якщо є очевидне бажання зробити так, щоб вся правда з’явилася, єдине, що має значення, — це відчуття та дух наклепу та руйнування. Культура, яка не прагне добра, мораль якої насправді є маскою, щоб заплутати. Цій культурі, в якій брехня виступає під виглядом правди та інформації, проти цієї культури, яка прагне лише матеріального процвітання і заперечує Бога, ми кажемо «ні». Ми також добре знаємо з багатьох псалмів цей контраст культури, в якій людина, здається, не може бути зачепленою всім злом світу, ставиться над усіма, вище Бога, тоді як насправді це культура зла, панування зла.

І, таким чином, рішення Хрещення, ця частина катехуменальної подорожі, яка триває все наше життя, є саме цим «ні», що промовляється та усвідомлюється щодня заново, в тому числі з жертвами, які приходять від протистояння культурі, яка панує в багатьох частинах, навіть якби це було нав’язано, ніби це був світ: це неправда. І є також багато тих, хто дійсно бажає правди.

Переходимо до першого зречення: «Чи відрікаєтесь ви від гріха, щоб жити у свободі дітей Божих?»

Сьогодні свобода і християнське життя, дотримання заповідей Божих рухаються в протилежних напрямках. Бути християнином вважається свого роду рабством; свобода – це звільнення від християнської віри, звільнення зрештою від Бога. Слово «гріх» багатьом видається майже смішним, бо вони кажуть: «Як? Ми не можемо образити Бога! Бог такий великий, чи має значення для Бога, якщо я зроблю маленьку помилку? Ми не можемо образити Бога, його інтерес занадто великий, щоб ображатися на нас»

Здається, правда, але це не так. Бог зробив себе вразливим. У розп’ятому Христі ми бачимо, що Бог зробив себе вразливим, зробив себе вразливим аж до смерті. Бог піклується про нас, тому що Він нас любить, а любов Бога – це вразливість, любов Бога – це турбота про людину, любов Божа означає, що наша головна турбота має бути в тому, щоб не поранити, не знищити Його любов, не зробити нічого проти Його любові, бо інакше ми живемо навіть проти самих себе і проти своєї власної свободи. Насправді ця очевидна свобода у звільненні від Бога одразу стає рабством численних диктатур часу, яких необхідно дотримуватися, щоб підтримувати, як відповідність виклику часу.

І нарешті: «Ти відрікаєшся від сатани?» Це говорить нам про те, що є «так» для Бога і «ні» для влади лукавого, який координує всі ці дії і хоче зробити себе богом цього світу, як знову говорить нам святий Йоан. Але він не Бог, він лише супротивник, і ми не повинні підкорятися Його владі. Ми кажемо «ні», тому що ми говоримо «так», фундаментальне «так», «так» любові та істини.

Ці три зречення в обряді Хрещення в давнину супроводжувалися трьома зануреннями: занурення у воду, як символ смерті, «ні», що насправді є смертю одного типу життя і воскресінням до іншого життя. Ми повернемося ще до цього.

Потім визнання у трьох питаннях: «Чи віруєш ти у Бога Отця Вседержителя, Творця, у Христа і, нарешті, у Святого Духа і Церкву?»

Ця формула, ці три частини, були розроблені на основі слів Господа: «Хрестіть в ім’я Отця і Сина і Святого Духа». Ці слова конкретизовані та поглиблені: що означає Отець, що означає Син – вся віра у Христа, уся реальність того, що Бог став людиною – і що означає вірити у хрещення у Духа Святого, тобто всю дію Бог в історії, у Церкві, у причасті святих.

Таким чином, позитивна формула Хрещення також є діалогом: це не просто формула. Перш за все, сповідання віри – це не тільки те, що потрібно зрозуміти, щось інтелектуальне, щось для запам’ятовування. Звісно, це також торкається інтелекту, проте воно торкається, перш за все, нашого життя. І мені це здається дуже важливим. Це не щось інтелектуальне, чиста формула. Це діалог Бога з нами, дія Бога з нами, і наша відповідь, це подорож. Істину Христа можна зрозуміти, тільки якщо зрозумів його шлях. Тільки якщо ми приймаємо Христа, як шлях, ми дійсно починаємо йти шляхом Христа і також зможемо зрозуміти істину Христа. Правда, якщо нею не жити, то вона не відкривається сама; тільки правда, якою живемо, істина, яка приймається, як спосіб життя, як подорож, також відкривається, як істина у всьому своєму багатстві та глибині.

Тому ця формула є способом, це вираз нашого навернення, дії Бога. І ми дуже хочемо усвідомлювати це і в усьому своєму житті досвыдчувати, що ми перебуваэмо в сопричасті на мандрівці з Богом, з Христом. І таким чином ми перебуваємо в спілкуванні з істиною: живучи правдою, правда стає життям, і, живучи цим життям, ми також знаходимо істину.

Тепер переходимо до матеріальної стихії: води.

Дуже важливо бачити два значення води. З одного боку, вода нагадує нам про море, перш за все Червоне море, про смерть у Червоному морі. У морі зображена сила смерті, потреба померти, щоб прийти до нового життя. Мені це здається дуже важливим.

Хрещення – це не лише церемонія, ритуал, запроваджений деякий час тому, і не лише косметична операція. Це набагато більше, ніж обмивання: це смерть і життя, це смерть певного існування і відродження, воскресіння до нового життя.

Це глибина християнства: це не тільки щось додане, але й нове народження. Після перетину Червоного моря ми нові. Таким чином, море в усіх переживаннях Старого Завіту стало для християн символом хреста. Тому що тільки через смерть, радикальне переродження, в якому людина вмирає для певного типу життя,  можливе  відродження, яке має може  бути реалізоване і може стати новим життям.

Це частина символіки води: вона символізує – передусім у зануреннях давнини – Червоне море, смерть, хрест. Тільки через хрест людина приходить до нового життя, і це усвідомлюється щодня. Без цієї постійно оновлюваної смерті ми не можемо відновити справжню життєву силу нового життя Христа.

Але з іншої сторони вода є джерелом усього живого; крім символіки смерті, вона має ще й символіку нового життя. Кожне життя походить частково від води, від води, яка походить від Христа, як справжнього нового життя, що супроводжує нас у вічність.

Зрештою, залишається питання – тут лише коротке слово – про Хрещення дітей. Правильно є хрестити немовлят чи необхідно спочатку здійснити катехуменальну подорож, щоб прийти до справді усвідомленого Хрещення?

І інше питання, яке завжди виникає: «А чи можна нав’язати дитині будь-яку релігію? Чи не слід залишити це рішення дитині?»

Ці питання показують, що ми більше не бачимо в християнській вірі нового життя, правдивого життя, але бачимо один вибір серед інших, навіть тягар, який не слід накладати без згоди суб’єкта.

Реальність інша. Саме життя дане нам без можливості вибору, хочемо ми жити чи ні. Ні в кого не запитують: «ти хочеш народитися чи ні?» Саме життя неодмінно дається нам без попередньої згоди, воно дається нам таким чином, і ми не можемо заздалегідь вирішити «так чи ні, я хочу жити чи ні».

А насправді справжнє запитання: «Чи правильно давати життя таким чином, не отримавши згоди: хочеш ти жити чи ні? Чи можна справді передбачити життя, дати життя, не маючи можливості вирішувати з суб’єктом?» Я б сказав: це можливо і правильно лише тоді, коли ми разом із життям зможемо дати гарантію, що життя, з усіма проблемами світу, добре, що добре жити, що є гарантією що це життя добре, захищене Богом і є справжнім даром.

Лише передчуття сенсу виправдовує очікування життя. І тому Хрещення, як запорука Божої доброти, як очікування сенсу, «так» Бога, що захищає – це є життя, також і виправдовує очікування життя.

Тому Хрещення дітей не суперечить свободі. Це дійсно необхідно дати, щоб виправдати дуже спірний подарунок – життя. Тільки те життя, яке в руках Божих, у руках Христа, зануреного в ім’я триєдиного Бога, безперечно, є даром, який можна дарувати без вагань.

І тому ми вдячні Богу, який дав нам цей дар, який дав нам Себе. І наше завдання полягає в тому, щоб жити цим даром, по-справжньому жити в подорожі після хрещення, як відречення, завжди жити у великому «так» Бога, і таким чином жити добре.

Джерело: Родина
Катехетика Твоя молитва розкаже про тебе усе Буває так, що ми виростаємо, а наша молитва залишається такою, як у дитинстві. І це начебто добре, бо дітям належить Царство Небесне. Але якщо ми хочемо володіти іноземною мовою, то чи вистачить нам рівня A1? Що краще і глибше опануєш мову, то краще розумітимеш світ, який вона виражає. Так само і для того, щоби пізнати світ Бога, слід вчитись і все глибше пізнавати ту начебто людську, а все ж “іноземну” мову, якою Він говорить до нас.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.