Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 25 вересня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 25 вересня, п'ятниця

(зел) П’ятниця ХХV звичайного тижня
«За кого Мене вва­жа­ють люди?» На це питання було багато відповідей. Одні вважали Ісуса Христа за Йоана Хрестителя, інші – за Іллю, ще інші вважали Ісуса за одного з пророків, котрий воскрес. Апостол Петро, дивлячись на життя та діяльність Ісуса, а особливо на Його чуда, розпізнав в Ньому Месію. А ким для мене є Ісус Христос?

АНТИФОН НА ВХІД
Господь каже: Я є спасінням люду, * у будь- якій скруті взивати будуть до Мене, * Я їх вислухаю і буду їм Господом навіки.

КОЛЕКТА
Боже, Ти вмістив усі накази святого Закону у заповіді любові до Тебе й ближнього; † вчини, щоб ми, виконуючи Твої заповіді, * удостоїлися дійти до вічного життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Проп 3, 1-11
Читання з Книги Проповідника.
Усьому час-пора, і на все слушна хвилина під небом: час народитись і час померти, час садити і час посаджене виривати. Час убивати й час лікувати, час руйнувати і час будувати. Час плакати і час сміятись, час сумувати і час танцювати. Час розкидати каміння і час його збирати, час обіймати і час обіймів уникати. Час шукати і час губити, час зберігати і час розкидати. Час роздирати і час зшивати, час мовчати і час говорити. Час любити і час ненавидіти, час на війну і час на мир. Що за користь тому, хто працює, з того, над чим він трудиться? Я бачив те заняття, що Бог дав людям, щоб вони ним клопотались. Усе Він створив гарним у свій час, та й вічність Він вклав їм у серце, одначе, так, що чоловік не може збагнути діл, що їх творить Бог, від початку до кінця. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 144, 1а і 2абв. 3-4
Благословенний Бог – моя твердиня!
Благословенний Господь, моя скеля. *
Він – моя милість, моя охорона, мій притулок,
мій визволитель і щит мій. *
На Нього я покладаю надію.
Господи, хто така людина, що Ти її знаєш, *
і людський син, що його поважаєш?
Людина схожа на пару, *
її дні, як тінь, проминають.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Мк 10, 45
Алілуя, алілуя, алілуя.
Син Людський прийшов, щоби послужити
і душу свою як викуп за багатьох віддати!

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 9, 18-22
† Читання святого Євангелія від Луки.
Сталося, коли Ісус молився на самоті й з Ним були учні, Він запитав їх, кажучи: «За кого Мене вважають люди?» Вони у відповідь сказали: «Деякі – за Йоана Хрести­теля, інші – за Іллю, а ще інші – за одного з давніх про­років, який воскрес». Він же запитав їх: «А ви за кого Мене вважаєте?» Петро ж у відповідь сказав: «За Помазаника Божого!» Та Він, заборонивши їм, наказав нікому не розповіда­ти цього, кажучи: «Синові Людському потрібно буде ба­гато постраждати, і буде відкинений старшими, перво­священиками й книжниками, і буде вбитий, і воскресне третього дня». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ
Апостол Петро визнав Христа Месією; тож і ми йдімо до нашого Спасителя і відкриймо наші серця у молитві та просімо благодатей, необхідних усій святій Церкві:
1. Молімося за Святішого Отця, наступника святого апостола Петра, щоб Господь підтримував його своєю потужною десницею і допомагав керувати Христовою Церквою.
2. Молімося за керівників держав і народів, щоб вони повсякчас керувалися голосом сумління та дбали про благо своїх країн.
3. Молімося за хворих і страждаючих, щоб вони відчували опіку з боку своїх ближніх, а Господь дарував їм розраду і свою допомогу.
4. Молімося за тих, хто зрікся Бога або приховує свою віру, щоб вони відважно визнали Христа.
5. Молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь після трудів земного життя нагородив їх вічною радістю на небесах.
6. Молімося за нас, щоб ми проповідували нашу віру праведним життям, любов’ю до ближнього та істинною побожністю.
Просимо Тебе, Господи Ісусе: вислухай милостиво наші благання, благоволи прийти нам на допомогу і будь нашим оборонцем. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: прийми милостиво дари свого народу † і вчини, щоб у небесних таїнствах він отримав блага, * в які вірує усім серцем. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Господи, Ти повелів заповіді Твої, * щоб пильнувати вельми. * О, якби мої дороги були певні, * щоб зберігати Твої установи! (Пс 119 (118), 4-5)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, безустанно допомагай усім, кого Ти зміцнив своїм таїнством, * щоб ми і в тайнах, і в поведінці осягли плоди відкуплення. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.