Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 15 липня – обов’язковий спомин святого Бонавентури, покровителя вагітних

15 липня – обов’язковий спомин святого Бонавентури, покровителя вагітних

Бонавентура (світське ім’я – Джованні Фіданца; бл. 1217–1274) народився в Італії, в Баньореджо.
Дитиною майбутній святий тяжко захворів, і його батько, хоча й був лікарем, не зміг зарадити. Мати молилася до нещодавно канонізованого Франциска з Ассізі, і хлопець був урятований.

Вивчав філософію в Парижі (1236–1242), де й вступив у францисканський орден (1243), узявши ім’я Бонавентура. Був скерований на подальше навчання в Паризький університет, де отримав звання біблійного бакалавра (1248) й коментатора «Сентенцій» Петра Ломбардського (1250) та написав теологічну працю «Питання пізнання Христа».

Читав лекції у францисканській школі, а 1257 року був визнаний доктором і професором у Паризькому університеті, де не зміг викладати, бо його обрали на генерала ордену. Упродовж 17 років Бонавентура керував із мудрістю й відданістю, писав листи до братів, їздив у провінції, аби викорінити зловживання, не боявся бути суворим. Зумів привернути багато покликань. Із поширенням ордену, щоправда, зросла й небезпека внутрішнього розколу. Аби зберегти єдність, Бонавентура зібрав та уніфікував приписи щодо життя братів. Він, утім, розумів, що правил замало, тож, послуговуючись документами, передав правдиву харизму святого Франциска в історичній біографії. Залишив по собі також чимало теологічних праць: наприклад, твором «Євангельська досконалість» відповів на закиди проти праведності чернечого життя братів менших, а в найвідомішому його тексті – «Мандрівка душі до Бога» – описані етапи духовного паломництва.

1273 року отримав від Папи Григорія Х отримав єпископські свячення, звання кардинала й завдання підготувати ІІ Ліонський Собор, завершення якого вже не побачив.

Великий мислитель середньовіччя врівні зі святим Томою Аквінським, Бонавентура поєднував дію та споглядання, містичний досвід і раціоналізм, арістотелізм і августиніанство. Його називають серафимським учителем і другим отцем братів менших. Канонізований 1482 року, а 1588 проголошений Учителем Церкви.

Зображають святого у францисканському вбранні, з єпископським хрестом, як кардинала чи як професора за кафедрою. Атрибути – ангел, який тримає митру або галеро, книга, хрест у руках.

Покровитель францисканців, теологів, робітників, вагітних і дітей.
Святі дня 12 вересня – довільний спомин Пресвятого Імені Діви Марії Протягом літургійного року Церква не раз згадує Богородицю й віддає шану Тій, через Яку воплотився Спаситель світу. Як невдовзі після Христового Різдва (25 грудня) згадують Його ім’я (3 січня), так само спомин імені Марії відзначають після святкування Її народження (8 вересня).