Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 16 грудня, неділя

Літургія на кожен день, 16 грудня, неділя

(фіол або рож) ІІІ Неділя Адвенту (“Gaudete”)
ДЕНЬ  МОЛИТОВ  ПРО  ХРИСТИЯНСЬКЕ  ЖИТТЯ  РОДИН
Пізнаючи слабкість і зло у своєму власному житті, а також з боку інших, ми починаємо жалітися й нарікати, а нерідко ще й погано говорити про людей. Таким чином ми занурюємося в гіркоту. У Третю неділю Адвенту (так звану неділю радості – Gaudete) Бог закликає нас відкинути ці згубні навички та відкрити серця на радість. Бо повсюди, де проголошується Євангеліє і люди починають у нього вірити, приходить Спаситель і вже зараз перемінює людське життя. Все, що Йоан проголошував про Христа, стає подією, не тільки в минулому, але й у сьогоденні. Зі сцени сходить Свідок, а піднімається на неї Господь. І то Він дає найкраще свідчення про людину, яка увірувала в Нього і своїм життям свідчила про Нього перед іншими.


АНТИФОН НА ВХІД
Радійте завжди у Господі, * ще раз кажу: радійте! * Господь близько. (Флп 4, 4-5)

Не мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Боже, Ти бачиш, як вірно Твій народ очікує свята Господнього Різдва; † вчини, просимо, щоб ми спромоглися дійти до цього великого свята спасіння * і святкували його в радості урочистими величаннями у постійному торжестві . Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

Соф 3, 14-18а
Читання з Книги пророка Софонії.
Виспівуй, о дочко Сіону! Вигукуй радо, Ізраїлю! Радуйся й веселися з усього серця, дочко Єрусалимська! Господь усунув вироки проти тебе, прогнав ворога твого. Цар Ізраїля – Господь – у твоєму лоні: не будеш більше боятись зла. Того дня Єрусалимові скажуть: «Не бійся, Сіоне! Нехай не опадають руки в тебе! Господь, твій Бог, посеред тебе, Могутній, що врятує. Він буде вельми радуватися тобою, Він відновить тебе любов’ю своєю. Він буде веселитися тобою під веселі співи, неначе під час свята». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Іс 12, 2-3. 4бвг. 5-6
Всі веселіться – Бог великий з нами.
Ось Бог – моє спасіння! Я уповаю і не боюся, *
бо Господь моя сила і моя пісня,
Він – моє спасіння! *
Ви будете з радістю черпати воду з джерел спасіння.
Хваліте Господа, *
взивайте Його Ім’я!
Розголосіть між народами про Його діла великі, *
нагадуйте, що Ім’я Його величне!
Співайте Господу, бо він учинив велике; *
нехай про це по всій землі взнають!
Ликуйте й веселіться, мешканці Сіону! *
Бо Святий Ізраїля – великий у твоєму лоні.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Флп 4, 4-7
Читання з Послання святого апостола Павла до филип’ян.
Брати! Радійте завжди в Господі; і ще раз кажу: радійте! Нехай ваша лагідність стане відомою всім людям. Господь близько! Нічим не журіться, але в усьому молитвою та благаннями з подякою висловлюйте ваші прохання Богові. І мир Божий, який перевищує всяке розуміння, нехай береже ваші серця і ваші думки в Христі Ісусі. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Іс 61, 1
Алілуя, алілуя, алілуя.
Господній Дух на Мені,
Він послав Мене благовістити убогим.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 3, 10-18
† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу натовпи запитували Йоана, кажучи: «Що маємо робити?» У відповідь він сказав їм: «Хто має два хітона, нехай дасть тому, хто не має, а хто має їжу, так само нехай робить!» Прийшли й митники хреститися і запитують його: «Учителю, а що нам робити?» А він сказав їм: «Нічого більше від того, що встановлене вам, не вимагайте!» Питали його й воїни, кажучи: «А ми що маємо робити?» І він їм сказав: «Нікого не силуйте, не шантажуйте наклепом і задовольняйтеся своєю платнею». Коли народ чекав, і всі роздумували у своїх серцях про Йоана, чи він часом не Христос, Йоан відповідав усім, кажучи: «Я хрещу вас водою, але йде дужчий від мене, якому я не гідний розв’язати ремінців Його сандалів; Він буде хрестити вас Духом Святим і вогнем. У Його руці віяльна лопата, щоб очистити свій тік і зібрати пшеницю до засіків, а полову спалити вогнем невгасимим». Багато ще й іншого, потішаючи, він благовістив народові. Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Адвент є часом очікування на пришестя Христа, тож просімо у Господа благодатей, потрібних нам для гідного приготування до зустрічі з нашим Спасителем:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб він своєю пастирською ревністю відродив духа віри у світі.
2. Молімося за мир у світі, щоб всі народи могли жити в любові та злагоді.
3. Молімося за сім’ї нашої парафії, щоб вони зростали в Божих благодатях та святості.
4. Молімося за людей, поневолених гріхом, щоб вони перебороли свій страх і прийшли до Господа з серцем, сповненим каяття.
5. Молімося за померлих, а особливо тих, за яких не моляться їхні родичі та близькі, щоб Господь почув наші молитви і обдарував їх вічним щастям у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб своїм істинно християнським життям ми допомагали нашим невіруючим ближнім прийти до Христа.

Господи Ісусе Христе, допоможи своєму народові у боротьбі з гріхами та спокусами і обдаруй нас своїм миром та радістю. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Просимо, Господи: нехай завжди возноситься до Тебе жертва нашої відданості, † в якій звершується установлена свята тайна * і в якій потужно здійснюється Твоє діло нашого спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Адвент № 1

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Скажіть малодушним: Відваги! Не бійтесь! * Ось наш Бог прийде, щоб нас спасти. (Пор. Іс 35, 4)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи, Твоєї милості, † щоб ці божественні ліки, очистивши від гріхів, * приготували нас до свят, які наближаються. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.