Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургійні читання на 21 вересня, четвер

Літургійні читання на 21 вересня, четвер

Св. МАТЕЯ, Апостола і Євангеліста (черв) Свято


Покликуючи свМатеяІсус каже: "Здорові не потребують лікарялише хворі" (Mm 9,12). Ми покликані не до задоволених собою правильних людейа до тихякі страждають через гріхи та різного роду поневолен­ня - аби їх лікувати й звільняти. 


Матей, родом з Капернаума, був митарем. Господь Ісус покликав його до числа апостолів. Традиція приписує св. Матею авторство одного з ка­нонічних Євангелій, написаного для юдеїв між: 70 і 80 роками. Євангеліє від св. Матея дає докладний опис життя Господа Ісуса і вказує на те, що Ісус є обіцяним Месією.


АНТИФОН НА ВХІД

Йдіть і чиніть учнями всі народи, * хрестячи їх та навчаючи берегти все, * що Я вам заповідав, - говорить Господь.


Мовиться «Слава во вишніх».


КОЛЕКТА

Боже, Ти в невимовному милосерді благово­лив вибрати митаря Матея апостолом; * вчини, щоб за його прикладом та заступництвом ми, слідуючи за Тобою, міцно припали до Тебе. Через Господа нашо­го Ісуса Христа, Сина Твого, f котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.


ПЕРШЕ ЧИТАННЯ  Еф 4, 1-7. 11-13

Читання з Послання святого Павла Апостола до ефесян 

Брати! Отже, я, в'язень у Господі, прошу вас, щоб ви поводилися гідно звання, до якого були покликані, з усякою покірністю і лагідністю, з довготерпінням, в любові підтримуючи одне одно­го, намагаючись зберігати єдність духа в союзі миру. Одне Тіло й один Дух, - як і були ви покликані в одній надії вашого покликан­ня. Один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх, який над усіма, і через усіх, і в усіх. А кожному з нас дана благодать згідно з мірою дару Христа. Він і поставив одних апос­толами, інших пророками, ще інших благовісниками, а тих - пас­тирями та вчителями, щоби приготувати святих для справи служіння, для збудування Христового тіла, аж поки всі досягне­мо єдності віри й пізнання Божого Сина, досконалого змужнін­ня, міри зрілості - повноти Христа. Слово Боже.


ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ  Пс 19,2-3.4-5

Їхнє відлуння сповнює всю землю.

Небеса розповідають про Божу славу, * 

а небозвід сповіщає про творіння Його рук.

День дневі передає вістку, *

а ніч ночі сповіщає знання.


Немає мови, немає слів, *

де би не чулися їхні голоси.

По всій землі пішло їхнє відлуння, *

і їхні слова - до кінців світу!


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Алілуя, алілуя, алілуя.

Тебе, Боже, хвалимо, ісповідуємо Тебе, Господи.

Тебе вихваляє преславний сонм Апостолів.


ЄВАНГЕЛІЄ  9,9-13

Читання святого Євангелія від Матея

У той час Ісус, проходячи, запримітив чоловіка, який сидів на митниці, і котрий звався Матеєм, та й каже йому: «Іди за Мною!» Той підвівся і пішов слідом за Ним. І коли Він сидів при столі в домі, прийшло багато митників та грішників, і посідали вони з Ісусом та Його учнями. Побачивши це, фарисеї сказали Його учням: «Чому це ваш Учитель їсть з митниками та грішниками?» Він же, почувши, відповів: «Не здорові потребують лікаря, а хворі. Ідіть же й навчіться, що то значить "хочу милосердя, а не жертви", адже Я прийшов закликати не праведників, а грішників». Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ

Господь покликав грішного митаря Матея від жадібного нагромад­ження грошей до апостольської праці в бідності та самозреченні; тож заохочені Божою добротою, просімо у Бога благодаті:

— Молімося за Католицьку Церкву, щоб вона ревно несла у світ Євангеліє Христа і служила усім людям.

— Молімося за керівників держав, щоб вони дбали про грома­дян своєї країни і не марнували суспільних благ.

— Молімося за наших єпископів і священиків, щоб вони ревно ви­конували служіння і витривало вели свою паству дорогою спасіння.

— Молімося за всіх, хто працює, щоб вони виконували свою ро­боту сумлінно та порядно.

— Молімося за душі в чистилищі, щоб Господь благоволив при­йняти їх до спільноти святих.

— Молімося за нас самих, щоб ми возвеличували Господа Бога не тільки молитвами, але й своєю працею і всім життям.

Господи Ісусе Христе, Ти благоволив покликати митаря Матея до апостольського служіння; вислухай наші смиренні молитви і вчини нас істинними Твоїми учнями. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.


МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Споминаючи святого Матея, при­носимо Тобі, Боже, наші молитви та дари  і сми­ренно благаємо Тебе: поглянь милостиво на свою Церкву, * віру якої Ти поживйв проповідями Апосто­лів. Через Христа, Господа нашого.



АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Господь говорить: * Я прийшов кликати не праведних, а грішних. (Mm 9, 13)


МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Господи, ми стали учасниками ра­дості, з якою святий Матей прийняв до свого дому Спа-сйтеля; f вчини, щоб ми завжди знаходили поживу у Христі, * який прийшов кликати до навернення не пра­ведних, а грішних. Котрий живе і царює на віки вічні.