Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Президент «Карітас-Спес» о. Петро Жарковський про цьогорічну діяльність

Президент «Карітас-Спес» о. Петро Жарковський про цьогорічну діяльність

Маємо в Україні два осередки Карітас. Це греко-католицький «Карітас-Україна» та римсько-католицький «Карітас-Спес Україна». Маємо сім дієцезій і у кожній єпископ визначає директора локального осередку Карітас. Ми співпрацюємо з кожною дієцезією, розробляємо різні проєкти у різних напрямках – діти-сироти, будинки для літніх людей та інше. Час ставить перед нами різні виклики і маємо постійно вчитися та розвиватися. Тому щороку, навесні та восени ми маємо такі пленарні зустрічі з регіональними директорами Карітасу і з активними директорами парафіяльних осередків.
Зараз ми зустрілися, щоб обговорити стратегічний розвиток Карітасів у дієцезіях. Маємо фасилітаторів, які допомагають нам визначити нашу працю на найближчих два-три роки, щоби ми чітко знали куди ми прямуємо і до чого. Щоб ми розуміли що ми хочемо робити, а наші донори, щоб бачили чи знаємо ми, що робимо. Тобто чи є у нас план дій, а не «біжимо туди, де горить».

Що таке Карітас?

Щоб пояснити, що таке Карітас, я завжди використовую такий образ: Церква має два крила – євангелізацію та вчинки милосердя. Завдяки цим двом крилам Церква рухається вперед. Проповідування без діл милосердя не буде мати такого ефекту. Як говорить нам Апостол Яків: «Віра без вчинків мертва». І так само добрі вчинки, які не мають за собою віри та життя Таїнствами, теж не приносять належних плодів. Тож наша мета розповідати вірянам, що таке Карітас, запрошувати їх до співпраці.

Які плани на наступні два роки діяльності?

Ми продовжуємо реалізовувати наші постійні проєкти, такі як дитячі будинки сімейного типу; літні табори; школи лідерства для молоді; а також перед нами новий виклик – допомога самотнім жінкам з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах. Ми плануємо піклуватися про них протягом одного-двох років, щоб згодом вони могли подбати про себе і своїх дітей самостійно знайти роботу, житло, щоб такі жінки не опинялися на вулиці. Три таких будинки вже функціонує у Харкові, а недавно відкрили ще й у Києві. Він розрахований на 35 жінок з дітьми – самотніх матерів, жертв домашнього насилля.

Яку роль відіграватиме Карітас у синодальній дорозі, яка нещодавно була відкрита у всіх дієцезіях РКЦ в Україні?

Вчора ми розпочали свою пленарну сесію з думки, що папа Франциск хоче почути думку з низів. Знати, що думають звичайні католики, що потрібно для того, аби Церква розвивалася. І ми теж, як папа, хочемо почути від парафій, як Карітас має втілювати Євангелію в життя. І ми синтезували усі наші напрацювання, щоб бути більш ефективними на місцях. Зараз ми ведемо разом із Renovabis міністерський проєкт парафіяльних громад, щоб знайти спосіб дійти до усіх парафій. Для цього нам потрібна співпраця із настоятелями, їхня добра воля, щоб організувати допомогу потребуючим на місцях. Залучити волонтерів, яких ми навчимо писати проєкти для залучення коштів, щоб мати з чого допомагати хворим, самотнім та потребуючим; а також залучати парафіян до участі у благодійнсті.

Що би ви хотіли сказати настоятелям парафій?

Я хочу звернутися до настоятелів – кожний з вас відповідає за свою парафію, знає людей і знає потреби своїх людей і я хочу покласти на серце кожному з вас – ви перед Богом відповідаєте за усіх цих людей. Тож запрошую вас до співпараці з Карітасом, бо ми готові співпрацювати і разом з вами готові служити потребуючим. Станьте продовженням наших рук допомоги. Занесіть допомогу тим, до кого ми не в стані дійти. Давайте разом робити добрі діла.

Джерело: Львівська архідієцезія
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.