Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 31 липня, середа

Літургія на кожен день, 31 липня, середа

Де є Царство Небесне? Ісус однозначно говорить: Царство Боже у вас (Лк 17,21). Що значить знайти це царство? Значить увійти вслід за Ісусом у події власного життя, можливо, болючі й тяжкі. Чому? Бо правда Царства Божого об’являється у Добрій Новині: Бог ніколи тебе не покидає, але завжди виходив тобі назустріч як милосердний Отець, навіть тоді, коли ти Його зрадив і прогайнував усі Його дари.
СВ. ІГНАТІЯ ЛОЙОЛИ, пресвітера (біл) Обов’язковий спомин
Св. Ігнатій народився у 1491 році в країні басків. До 30-ти років вів вільне лицарське життя. Час одужання після важкого поранення став для нього часом благодаті. Після одужання він повісив перед чудотворною іконою Божої Матері в бенедиктинському абатстві Монсерра свою зброю і зайнявся самітними роздумами у гроті. Саме тут, опираючись на працю абата Гарсія де Кіснеро “Вправи духовного життя”, написав відомі “Духовні вправи”. Щоб стати священиком, він навчався у Барселоні, Алкалі, Саламанці і, нарешті, у Парижі. Там у 1534 році разом з шістьма друзями він започаткував новий орден під назвою Ісусове Товариство. Св. Ігнатій керував орденом до дня смерті, яка настала 31 липня 1556 року.


АНТИФОН НА ВХІД
Перед Іменем Ісуса нехай всяке коліно приклониться * на небі, на землі  й під землею, * і усіма мовами нехай сповідується, * що Ісус Христос є Господь на славу Бога Отця.

КОЛЕКТА

Боже, Ти у своїй Церкві воздвигнув святого Ігнатія для ще більшого поширення слави Твого Імені; † вчини, щоб ми, з його допомогою і за його прикладом змагаючись на землі , * отримали з ним вінець слави у небі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Вих 34, 29-35
Читання з Книги Вихід.
І сталось, як сходив Мойсей із Синай-гори, а обидві таблиці Свідоцтва були в руці його, як сходив з гори, не знав він, що променіє шкіра його обличчя, внаслідок роз­мови з Господом. Бачили Аарон і всі сини Ізраїля Мой­сея, аж ось шкіра його обличчя променіє; і боялися вони приступити до нього. Та Мойсей покликав їх. Тоді Аарон і всі старшини громади повернулись до нього, й він роз­мовляв з ними. А потім приступили й усі сини Ізраїля; і заповідав він їм усе, про що говорив йому Господь на Синай-горі. Скінчивши ж говорити з ними, закривав він лице собі покривалом. Як же приходив Мойсей перед обличчя Господа, щоб розмовляти з Ним, здіймав покривало, аж поки не вихо­див; а як виходив, оповідав синам Ізраїля, що було на­казано йому. Сини Ізраїля бачили обличчя Мойсея, що сяяла шкіра Мойсеєвого обличчя; і спускав він знову по­кривало на лице собі, поки не входив розмовляти з Го­сподом. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 99, 5-6. 7-8а. 8бв-9
Ти найсвятіший, Господи, наш Боже.
Вознесіть Господа, нашого Бога, †
і підніжжю Його ніг поклоніться, *
бо святий Він!
Мойсей і Аарон між Його священиками, †
а Самуїл – серед тих, які Його Ім’я прикликають. *
Вони кликали до Господа, – і Він відповідав їм.
Він промовляв до них із стовпа хмарового. *
Вони дотримувалися Його свідчень †
і заповідей, які Він дав їм.
Господи, наш Боже, *
Ти відповідав їм, Боже.
Ти бував до них милосердний, *
але відплачував за їхні провини.
Звеличуйте Господа, нашого Бога, †
на Його святій горі поклоняйтесь, *
бо святий – Господь, наш Бог.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 15, 15б
Алілуя, алілуя, алілуя.
Вас назвав Я друзями,
оскільки сказав вам усе, що почув від Отця Мого.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 44-46

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу Ісус сказав до натовпів: «Царство Небесне поді бне до скарбу, схованого в полі, який людина, знайшовши, ховає і з тієї радості йде та продає все, що має, й купує те поле. Ще Царство Небесне поді бне до людини – до купця, який шукає гарних перлин; знайшовши одну дорогоці н­ну перлину, іде, продає все, що має, і купує її». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

У день, коли ми вшановуємо святого Ігнатія Лойолу, засновника О рдену Єзуїтів, смиренно просімо у Господа благодатей, потрібних нам для ревного і витривалого служіння Богові та ближнім:
1. Молімося за Святішого Отця, нехай його надзвичайна ревність у служінні Богові та людям наближає всім Христа.
2. Молімося за священиків і монахів, нехай вони будуть вірними обітам, які склали перед самим Господом, і ревно ведуть довірену їм паству до спасіння.
3. Молімося за заступництвом св.Ігнатія, покровителя реколекцій, про натхнення Святого Духа для тих, хто їх проголошує, та плідну участь для реколектантів.
4. Молімося за нові покликання до служіння Господу у священицькому та монашому сані.
5. Молімося за наших померлих братів і сестер, щоб Господь простив їхні гріхи і прийняв у свої батьківські обійми.
6. Молімося за нас самих, щоб ми були готовими працювати всюди, куди скерує нас воля Всевишнього.

Боже, вислухай наші смиренні благання і вчини милостиво, щоб ми нашою працею укрі плювали віру та побожність у людських серцях, так, як святий Ігнатій своєю діяльністю укріпив святу Церкву. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи Боже, прийми з прихильністю дари, принесені Тобі у день спомину святого Ігнатія, † і вчини, щоб пресвяті  тайни, які  Ти вчинив джерелом усякої святості, * також і нас освятили в і стині. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Сказав Господь: “Вогонь прийшов Я кинути на землю – * і як Я прагну, щоб він вже розгорівся!”

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Господи, вдячні за святого Ігнатія, ми принесли Тобі  жертву возвеличення; * нехай вона приведе нас до вічного прославлення Твоєї величі. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.