Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургійні читання на 22 вересня, п`ятниця

Літургійні читання на 22 вересня, п`ятниця

(зел) П'ятниця XXIV звичайного тижня


"Марія, звана Магдалиною, з якої вийшло сім бісів" (Лк 8,2) - це свята Магдалина. Ісус не тільки звільняє її від страхітливої присутності злих духів, а й провадить до справжньої святості. Екзорцизм - це, насамперед, молитва про сповнення людини міццю Духа Святого, яка звільняє.

АНТИФОН НА ВХІД

Тим дай мир, о Господи, які Тебе очікують: * нехай виявиться правдивість Твоїх пророків. * Вислухай, Госпо­ди, благання Твого слуги * і Твого народу - Ізраїля.


КОЛЕКТА

Боже, Створйтелю і Владико Всесвіту, f по­глянь на нас і дай нам усім серцем служити Тобі, * щоб ми могли відчути плоди Твоєї милості. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, f котрий з Тобою жи­ве і царює в єдності Святого Духа, * Бог, на віки вічні.


ПЕРШЕ ЧИТАННЯ  Тим 6,2в-12

Читання з Першого Послання святого апостола Павла до Тимотея

Улюблений! Цього навчай і умовляй. Якщо хто по-іншому на­вчає і не дотримується здорових слів Господа нашого Ісуса Хрис­та та благочестивого вчення, той став гордим, нічого не розуміє, але хворий на суперечки й диспути, з яких виникають заздрість, сварки, зневага, лукаві підозри, постійні суперечки людей із зіпсованим розумом і позбавлених істини, які вважають побож­ність засобом наживи. Проте велике надбання - благочестя із за­доволенням. Бо ми нічого не принесли у світ і нічого не можемо винести. Маючи їжу та одяг, цим будемо задоволені. Ті ж, хто прагне до збагачення, потрапляють у спокуси, у тенета, в чис­ленні нерозумні та шкідливі пожадання, які приводять людей до знищення і загибелі. Адже коренем усього зла є грошолюбство, віддавшись якому, деякі ухилилися від віри й самі наштовхнули­ся на великі страждання. А ти, людино Божа, уникай цього. Шу­кай же праведності, побожності, віри, любові, терпеливості та лагідності. Борися доброю боротьбою віри, тримайся вічного життя, до якого ти був покликаний, склавши добре визнання пе­ред багатьма свідками. Слово Боже.


РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ Пс 49, 6-7.8-Ю. 17-18. 19-20

Блаженні вбогі - їм належить Царство.


Чому маю боятися в лиху годину, *

коли беззаконня підступних оточить мене?

Хваляться ті, хто має надію *

на свою силу й численність багатства.


Проте не викупить себе людина, *

вона не дасть Богові викупу за себе,

адже дорогий викуп їхньої душі - не задовольнити його ніколи, *

щоби жити навіки і не побачити могили.


Не тривожся, коли людина стає багатою, *

коли зростає слава її дому.

Адже коли вона помре, не забере вона нічого, *

і слава її за нею не піде. 


Бо за свого життя вона вважає себе благословенною: *

«Прославлятимуть тебе, коли ти маєш успіх». 

Вона піде до роду своїх предків, *

аж довіку вони не бачитимуть світла.


СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ Пор 11, 25

Алілуя, алілуя, алілуя.

Благословенний Ти, Отче, Господи землі і неба,

бо відкрив таємниці Царства немовлятам.


ЄВАНГЕЛІЄ    Лк 8, 1-3

Читання святого Євангелія від Луки

Того часу Ісус проходив містами й селами, проповідуючи і звіща­ючи Царство Боже. А з Ним було Дванадцять та деякі жінки, які були оздоровлені від злих духів і хвороб: Марія, звана Магдали-ною, з якої вийшло сім бісів, Іванна, дружина Хузи, прибічника Ірода, Сусанна і багато інших, які служили Йому зі свого майна. Слово Господнє.


МОЛИТВА ВІРНИХ

Уповаючи на безмежну милість Господа, просімо Його за святу Цер­кву і всіх людей світу:

Молімося за Святішого Отця, щоб його апостольські подо­рожі укріплювали віру і наближали час возз'єднання всіх християн.

— Молімося за священиків, монахів та монахинь, щоб вони, йдучи за Христом, зміцнювали віру людей.

— Молімося за хворих і стражденних, щоб їх оточувала опіка та щирість, які так їм потрібні.

— Молімося за людей, які зараз переживають горе та труднощі, щоб вони знаходили розраду у молитві та святих таїнствах.

— Молімося за померлих, щоб Господь очистив їх від усякого бруду гріха і вони засяяли святістю у сонмі блаженних навколо Його престолу.

— Молімося за нас, зібраних довкола Господнього вівтаря, щоб ми за прикладом апостолів та побожних жінок шукали поради й допомоги у Христа.

Господи Ісусе Христе, Володарю наш і Помічнику, вислухай наші мо­литви і будь завжди з тими, хто з довірою прибігає до Тебе. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.


МОЛИТВА НАД ДАРАМИ

Зглянься, Господи, на наші бла­гання і прийми милостиво жертви Твоїх слуг; f нехай те, що кожен приніс на Твою славу, * послужить всім для спасіння. Через Христа, Господа нашого.


АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ

Яка дорога, о Боже, Твоя ласка: * людські сини під захист крил Твоїх прибігають. (Пс 36 (35), 8)


МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ

Просимо Тебе, Господи: нехай дія небесного дару оволодіє нашими душами й тілами, * щоб постійно керувала нами вона, а не наші пристрасті. Через Христа, Господа нашого.