Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 20 вересня - обов'язковий спомин свв. Андрія Кім Тегона, пресвітера, Павла Чонга Газанга і сподвижників, мучеників

20 вересня - обов'язковий спомин свв. Андрія Кім Тегона, пресвітера, Павла Чонга Газанга і сподвижників, мучеників

Християнство проникло в Корею в кінці XVI століття під час японського вторгнення, оскільки серед японських військових були християни-католики.
Ймовірно, вони охрестили кількох людей і зуміли щось розповісти їм про Христа. Корея була в той час повністю ізольованою країною, тільки члени спеціальної делегації щорічно відвідували Пекін для сплати данини. Під час одного з таких відвідувань в 1777 році вдалося переправити в Корею підготовлену єзуїтами релігійну літературу. Через 12 років з Китаю в Корею зумів приїхати священик, і виявив там 4 тисячі християн, жоден з яких ніколи раніше не мав контакту зі священиком. Але через 7 років християн стало 10 тисяч.
Протягом майже всього XIX століття влада Республіки Корея жорстоко переслідувала християн, релігійна свобода настала лише в 1887 році, після укладення політичної угоди між Кореєю та Францією. За цей час мученицьку смерть на корейській землі прийняли троє єпископів, десять священиків і понад десять тисяч вірних мирян. Лише невелика їх частина була офіційно зарахована до лику святих.
Андрій Кім був першим священиком - корейцем за національністю. Він народився в 1821 року в шляхетній сім'ї католицьких неофітів: його батько, Ігнатій Кім, сам прийняв мученицьку смерть в 1839 році і був в 1925 році зарахований до лику блаженних. Приступивши до Хрещення у віці 15-ти років, Андрій зумів виїхати в португальську колонію Макао, де з 1837 по 1845 рік навчався в семінарії, яку курували отці-францисканці. У 1845 році він зумів повернутися до себе на батьківщину через Маньчжурію, а потім, переправившись через Жовте море, опинився в Шанхаї, де єпископ Жан Ферреоль висвятив його на священика.
Отцю Андрію доручили організувати водну переправу до Кореї в обхід прикордонної варти, щоб в країну могли проникати християнські місіонери. Але незабаром він сам потрапив в руки прикордонників, був схоплений, підданий жорстоким катуванням і страчений поблизу Сеула 16 вересня 1846 року.
Павло Чонг двадцять років керував мережею християнських громад в Кореї, будучи помічником і перекладачем священиків. Коли йому вже було за сорок, він сам став отримувати духовну освіту, готуючись до прийняття сану, але був схоплений і в 44-річному віці обезголовлений 22 квітня 1839 року.
Папа Йоан Павло II під час свого Апостольського візиту в Південну Корею в 1984 році зарахував до лику святих Андрія Кіма, Павла Чонга, а також ще трьох місіонерів і 98 корейців загиблих смертю мучеників між 1839 і 1867 роками. Серед них майже порівну жінок і чоловіків.
Так, наприклад, 26-річна Колумба Кім піддавалася жорстоким тортурам розпеченими щипцями і вугіллям, а потім була обезголовлена разом з сестрою Агнесою. З особливою жорстокістю кати катували 13-річного Петра Ріу, але так і не змогли вирвати у нього зречення від віри. А ось аристократ Протасій Чонг після арешту відрікся від Христа і був звільнений. Але незабаром він подолав свою малодушність, приніс публічне покаяння, сповідав віру в Христа, мужньо перетерпів тортури і прийняв смерть.
Джерело - Сибирская Католическая газета



Святі дня 21 січня – обов’язковий спомин святої Агнеси Римської, покровительки заручених Про життя святої Агнеси Римської ми не знаємо майже нічого. Тільки перекази та твори Отців Церкви: святого Амвросія, святого Єроніма, святого Діонісія, святого Григорія Великого – розповідають про її велику віру та стійкість перед лицем смерті.