Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Ювілейна зустріч сестер гонораток в Бердичеві

Ювілейна зустріч сестер гонораток в Бердичеві

Єдиною дорогою вірного тривання в покликанні до Богопосвяченого життя є любов, вірність і довіра Христові. Вдячні Богові за дар покликання кожної з нас та благодать 50-річного служіння наших сестер в Україні понад 50 сестер гонораток зібралися в нашому головному домі в Бердичеві з 8 по 10 січня в радісній та святковій атмосфері на ювілейну зустріч.
Розпочалася зустріч Коронкою до Божого Милосердя о 15.00. Потім с. Рената Нуцковська, настоятелька вікаріату, у вступному слові наголосила на важливості подяки за ювілейний рік, подякувала від імені Згромадження за служіння всім сестрам від найстаршої до наймолодшої, усім попереднім настоятелькам вікаріату та всім відповідальним за формацію. Підкреслила, що Господь дає нам можливість зустрітися в Різдвяному періоді,споглядаючи убоге Дитятко в яслах. А даром від Дитятка Ісус для вікаріату на 2020 рік є саме дар убогості, що має бути не на показ, а перед Богом і перед самим собою. Ювілей – це подяка, але водночас і аналіз свого чернечого життя за минулі роки та нагода навчитися складати плани на майбутнє, не забуваючи приймати все те, що приготував для нас Господь. Тож стаємо перед Богом і з тим, що було радісним, і з тим, що є незціленим в нас, що було важким в нашому житті.

Потім сестри споглядали Ісуса, укритого в Пресвятих Дарах, висловлюючи в спонтанній молитві свою подяку, прославу та прохання.


У своїй проповіді під час Євхаристії о. Юзеф Кухарчик ОСD наголосив на ключовому критерії автентичності наших спільнот – не забувати про вбогих, відкинутих, вміючи змінювати свої плани, якщо цього чекає від мене Господь, як у ситуації з апостолами з сьогоднішнього Євангелія, що мали відпочити трохи на самоті, але пішли «дати їсти» людям, що слухали Ісуса.

Завершився перший день зустрічі сестер спільним діленням облаткою та співом прекрасних колядок.

Наступний день почався Святою Євхаристією.

Потім на спільній зустрічі сестер був час спогадів та ділення. Старші сестри розповідали про початки нашого служіння в Україні та про відкриття домів у парафіях, де зараз працюємо. Зокрема, с. Альоїза розповіла про заснування нашого вікаріату, час переслідувань та початок праці наших сестер в Україні. Цікаво та емоційно с. Галина Дияк розповіла про початок нашої формації у Львові, згадуючи і пережиті труднощі, і великі благодаті, отримані в той час від Господа. С. Галина пригадала слова Матері Розаріани Внукович, щоб триматися завжди Ісуса і робити все лише для Нього - такою має бути справжня гоноратка. Найстарша сестра вікаріату - с. Анна Чвалюк розповіло про початки діяльності сестер на Поділлі, зокрема, у м. Хмельницькому (Гречани), що мали місце у 1975 р.,також в с.Маниківцях та в м. Хмільник. С. Станіслава Курдибаха поділилася спогадами про початок служіння в Києві з 1978 р. на Святошині, а з 1990 р. – у повернутому владою храмі св. Олександра, а також про заснування дому в Севастополі в 1997 р. С. Бернардка Перець розповіла про Полонне, де сестри служать з 1980 р., а с. Чеслава Тарасевич – про м. Хмільник (1984 р.). С. Фелікса Морозовська розповіла про початок діяльності сестер на Поліссі, зокрема, в Коростені (1989 р.).


Під час післяобідньої конференції о .Юзеф говорив про розвиток внутрішньої (споглядальної) молитви. Потім ми знову зібралися на спільну сестринську зустріч з с. Іреною Ісмагіловою, яка, як член комісії з оновлення нашого молитовника представила його нову пробну версію. Згодом сестри зібрались на зустріч, аби поділитися своїми враженнями та думками з приводу майбутнього Згромадження. Крім цього, сестер чекала несподіванка - сценка про вертеп, св. Франциска, дар убогості, на основі листів св. Франциска з Ассізі та листа Папи Франциска про цінність вертепу.

Третій день зустрічі був присвячений підсумкам зустрічі. Отець Юзеф у проповіді заохочував сестер не піддаватись спокусі звикнути до Ісуса, до каплиці, пригадати моменти особливих духовних благодатей, а також використати цей час як нову можливість сказати, що сестри пишаються своїм Згромадженням та своєю спільнотою.


Сестри під час підсумкової зустрічі віддалися під опіку Архангела Михаїла, який є покровителем вікаріату в Україні, також ділились Божим Словом.

Нехай цей ювілейний рік буде нагодою дякувати Богу за всі благодаті та наших добродіїв, а також прийняти нові благодаті, які допоможуть вірно служити Богу та Церкві, працюючи на ниві євангелізації України, Росії та Придністров'я. Богу подяка!

Сестри гоноратки