Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Молитва про єдність християн у Львівській катедрі

Молитва про єдність християн у Львівській катедрі

25 січня у митрополичій базиліці у Львові, в Тижні молитов про єдність християн, у cвято Навернення св. Павла, відбулась екуменічна молитва.
Про це повідомляє Львівська архідієцезія.


На початку спільну молитву, молебень за єдність християн та Україну з благословення Митрополита Львівського і Сокальського ПЦУ Димитрія (Рудюка), очолив декан богословського факультету Львівської православної богословської академії ієромонах Кіпріан (Лозинський) із делегацією від ПЦУ.


Святу Месу о 18:00 очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, з яким співслужили єпископ-емерит Мар’ян Бучек, ректор Львівської ВДС о. прелат Пьотр Бжескі, о. Славомір Зєлінський OFMConv і настоятель греко-католицької парафії отців оріоністів у Львові о. Фабіо Чераза, який також наголосив у проповіді, що маємо саме через любов та милосердя шукати єдності: «Екуменізм милосердя є, мабуть, найбільш конкретним і оригінальним інституційним внеском, яким Засновник та «Мала справа Божого Провидіння», змогли здійснити для досягнення цієї екуменічної мети. Фактично, «екуменічний імпульс» отця Оріона народився в самій його харизмі, як вираз «Instaurate omnia in Christo» («Об`єднати все у Христі»). Папа Лев XIII під час пам’ятної аудієнції в 1902 році не запропонував, а підтвердив це зобов’язання, яке отець Оріоне вже вніс у свій чорновик конституцій. Папа Лев XIIІ зазначив, що це «найвища рада» для формулювання конституцій. Отець Оріоне реалізував цей намір різними конкретними ініціативами. Він сам написав у 1902-1903 рр. текст молитви на полуденну адорацію Пресвятих Тайн з екуменічною інтонацією, щоб продовжити той, «встановлений самим Ісусом Христом для з’єднання окремих церков…Бути тут єдиним сьогодні – це вже ознака єдності та миру для всього світу та для України. Нехай Господь підтримає наші бажання та наші зусилля спільно працювати для християнської єдності, а Святий Дух просвітить нас на нові шляхи, які ведуть до єдності, злагоди та миру. Амінь».


Після Святої Меси молитву продовжив настоятель храму Успіння Богородиці Вірменської Апостольської Церкви отець Карапет Гарібян.

На завершення відбулася молитва та спів представників протестантської спільноти (Церква Xристиян Bіри Євангельської “Bіфесда”) на чолі з пастором Тарасом Мельником.


На завершення молитву про єдність промовив архієпископ Мечислав та всі заспівали гімн «Боже Великий, Єдиний».

Цьогорічний Тиждень молитов за єдність християн містить у собі думку, взяту з Євангелія св. Матея – «Бо ми бачили його зорю на сході й прийшли йому поклонитись» (Мт 2,2), яка запропонована нам Радою церков Близького Сходу, що знаходиться в Бейруті, Лівані.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.