Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 7 серпня – довільний спомин святого Сікста ІІ, Папи і мученика, покровителя вагітних

7 серпня – довільний спомин святого Сікста ІІ, Папи і мученика, покровителя вагітних

Імовірно, Сікст ІІ (†258) походив із Афін, але про його дитинство й молодість нічого не знаємо. Тимчасом доросле його життя припало на часи переслідування християн за імператора Валеріана.
24-й Римський Папа, Сікст ІІ стояв на чолі Церкви з 30 серпня 257 року; святий Кипріан називав його «священиком добрим і лагідним». Сподвижником Папи був, зокрема, святий Лаврентій, на якому лежав обов’язок адміністрування церковного майна й піклування про вбогих Рима.

Завдяки мирному характеру Сікстові ІІ вдалося подолати суперечку з церквами Африки та Азії щодо дійсності хрещення, якого вділили єретики, та повернути єдність із Церквою Карфагена.

Влітку 258 року римський імператор Валеріан розпочав жорстокі переслідування християн – за його едиктом диякони, священики та єпископи підлягали карі смерті. 6 серпня гонителі спіймали Сікста ІІ в катакомбах святого Калікста, де він саме відправляв Месу, і тут настала його мученицька смерть від меча. У цих самих катакомбах Папу й поховали. Разом із ним загинуло шестеро дияконів: святі Стефан, Вікентій, Магнус, Януарій, Агапіт і Феліціссімус.

Майже рік після мучеництва Папи та його сподвижників Церква була без пастиря. Наступним Понтифіком став Діонісій. У VI ст. на честь святого Сікста ІІ побудували храм Сан-Сісто Веккіо на Аппієвій дорозі. Його ім’я згадане в римському, сирійському, кафагенському канонах і в І євхаристійній молитві Римського Месалу.

Зображають його в папських шатах чи орнаті, в тіарі. Атрибути святого – монета, пальмова гілка, подвійний хрест і меч. На картині Рафаеля «Сікстинська Мадонна» він поклоняється Ісусу й Марії разом зі святою Варварою. Ще один поширений мотив – Сікст ІІ, який доручає святому Лаврентієві гроші, щоб той роздав їх бідним.

Заступник вагітних жінок, виноградарів. Захисник від болю в спині.

Уклала Юлія Бойко