Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні

Великий Тиждень: Меса Мира

Страсний тиждень, котрий розпочинається від Пальмової неділі, має багату символіку, адже у цей час відзначається Святе Пасхальне Тридення, яке розпочинається у четвер увечері від Меси Господньої Вечері.
Однак у Великий Четвер є ще одна важлива подія, котра називається Меса Мира, під час якої єпископ освячує хризму і благословляє єлей.
Літургія відбувається зазвичай у Кафедральному Соборі, де збираються усі священики дієцезії разом зі своїм єпископом ординарієм, виражаючи цим свою єдність Церкви.

Оскільки Великий Четвер є днем встановлення таїнства Священства і Євхаристії, під час Меси Мира після проповіді відбувається відновлення священицьких обітниць. Єпископ звертається до присутніх пресвітерів з трьома запитаннями, на які священики відповідають «хочу», виражаючи згоду вірно виконувати святе служіння, зрікаючись себе. Потім єпископ звертається до присутніх вірян із проханням про молитву за пресвітерів та проханням про молитву за себе, щоб міг вірно виконувати апостольське служіння і бути добрим пастирем. Після цього відбувається процесійне принесення єлею.

Використання єлею пов’язане з культом греків або римлян. Однак, щоб краще зрозуміти символізм цього обряду, варто звернутися до первісного значення середземноморської культури. В ній оливу використовували не лише як продукт харчування, а й як косметичний засіб для живлення шкіри, для масляних лампад і, звісно, як ліки для дезінфекції ран та зняття болю.

Майже всі сфери використання оливи у світському житті мають своє відношення до літургії. Оливу використовують для таїнства Єлеопомазання або намащення хворих; при таїнстві Хрещення, оскільки гріх є хворобою душі; під час Рукоположення пресвітерів – оскільки олива дає світло, а значить, підкреслює, що намащені пресвітери через свій священицький уряд мають бути «світлом для світу».

Під час літургії при здійсненні таїнств використовуються три види єлею: це Іnfirmorum, або ж єлей хворих, Catechumenorum – єлей катехуменів і Chrisma – єлей хризми. Причому Chrisma – це суміш натуральної оливкової оливи з пахучим бальзамом. Вона найчастіше використовується в Церкві (чим відрізняється від інших єлеїв) – у таїнстві Хрещення, Миропомазання, Священства, а також при консекрації храму намащуються вівтар та стіни – і тому особливо урочисто освячується.

В Україні в більшості дієцезій Меса Мира звершується у Великий Вівторок – з огляду на велику площу дієцезії та відстань між парафіями, адже священики мають встигнути ще приготуватися до Меси Господньої Вечері.

Після Святої Меси кожен священик наливає три єлеї та везе до своєї парафії, щоб використовувати їх протягом усього року, аж до наступного освячення.

Отець Віталій Квапіш

Зображення Simply Catholic