Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 6 квітня, понеділок

Літургія на кожен день, 6 квітня, понеділок

(фіол) Великий Понеділок
У ці дні маємо можливість придбати найдорогоціннійше миро, здобутись на найсокровеннішу молитву, пробудити найсердечніші почуття, завмерти в найглибшій тиші, зійти до цілковитого смирення, і усе це постелити до ніг Ісуса, адже Він іде, щоби віддати за нас життя.

АНТИФОН НА ВХІД
Розсуди, Господи, моїх позовників; * воюй проти тих, що боєм ідуть на мене. * Візьми щит малий і великий, і встань мені на поміч! * Господи, Боже мій, сило мого спасіння!

КОЛЕКТА:
Всемогутній Боже, доповни те, чого бракує нам з приводу нашої немічності, * за посередництвом страстей Твого Єдинородного Сина. Котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Іс 42, 1-7
Читання з Книги пророка Ісаї.
Так говорить Господь: «Ось Мій Слуга, якого Я підтримую, Мій ви- браний, якого вподобала Моя душа. Я поклав духа Мого на Нього: Він понесе народам право. Він не буде кричати, ані вигукувати, і голосу свого на вулиці не дасть почути. Надломленої очеретини не доламає; льону, що куриться, Він не погасить; в істині провістить право. Він не ослабне і не зламається, аж поки не встановить на землі право, і острови чекають Його закон. Так говорить Бог, Господь, який створив небеса і розпростер їх, який ствердив землю з усім, що вона родить; Він, який дає на ній дихання людям, дух тим, хто по ній ходить: “Я, Господь, покликав Тебе у праведності, Я взяв Тебе за руку, Я чуватиму над Тобою. Я поставлю Тебе як завіт для народу і як світло язичникам, щоб сліпим очі відкривати, виводити з в’язниці в’язнів, з темниці тих, хто сидить у темряві”». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 27, 1. 2. 3. 13-14
Бог – моє світло і моє спасіння.
Господь – моє світло і моє спасіння. *
Кого мені боятись?
Господь – мого життя твердиня. *
Кого мені жахатись?
Коли підступали до мене злочинці, *
щоб їсти моє тіло, –
мої гнобителі і мої супостати, – *
вони падали і знемагали.
Якщо проти мене табори повстануть, – *
не злякається моє серце.
Якщо проти мене війна повстане, – *
я й тоді надію буду мати.
Я ж маю надію побачити блага Господні *
у живих країні.
З нетерпінням чекай на Господа, будь мужнім, *
нехай зміцняється Твоє серце – Господа очікуй!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Хвала Тобі, Христе, Царю вічної слави.
Витай, наш Царю,
лише Ти милуєш  нас, грішних.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 12, 1-11
† Читання святого Євангелія від Йоана.
За шість днів до Пасхи Ісус прийшов до Витанії, де був Лазар, якого Ісус воскресив із мертвих. Там Йому влаштували вечерю, і Марта служила, а Лазар був одним із тих, хто був з Ним при столі. Марія, взявши фунт мира зі справжнього дорогоцінного нарду, помазала Ісусові ноги й своїм волоссям обтерла їх. Дім наповнився ароматом мира. Каже Юда Іскаріотський, один з Його учнів, той, який мав Його видати: «Чому б не продати це миро за триста динаріїв і не роздати бідним?» Він сказав це не тому, що турбувався про бідних, але тому, що був злодієм і, маючи скриньку на гроші, носив те, що вкидали. Тоді Ісус сказав: «Облиш її! Треба, щоб вона зберегла це миро на день Мого похорону. Адже бідних ви завжди зі собою маєте, Мене ж – не завжди маєте». Великий натовп юдеїв довідався, що Він там, і прийшли не тільки задля Ісуса, а й щоби побачити Лазаря, якого Він воскресив із мертвих. Тож первосвященники змовилися, щоб і Лазаря вбити, бо через нього багато хто відходив від юдеїв і вірив в Ісуса. Слово Господнє.


ВСЕЛЕНСЬКА МОЛИТВА
У ці дні перед спомином смерті і воскресіння Ісуса Христа просімо смиренно Господа про необхідні благодаті для нас – Його Церкви:
1. Просімо, щоб Церква в переслідуваннях і стражданнях завжди вірно виконувала своє служіння.
2. Просімо Господа, щоб жодна влада не забороняла і не перешкоджала своїм громадянам сповідувати віру в Бога.
3. Просімо Господа, щоб жертовне служіння священиків та богопосвячених осіб сприяло змінам світу на краще.
4. Просімо Господа, щоб грішники сльозами каяття омили ноги Христу.
5. Просімо Господа, щоб у день свого повторного пришестя Він воскресив усіх померлих вірних для вічного життя.
6. Просімо Господа за нас, присутніх, про духа ревного слу- жіння в Церкві.
Господи Ісусе Христе, Ти, коли жив на землі, приймав до себе грішників; помилуй всіх нас і прийми до єдності у Твоєму Царстві. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:

Споглянь милостиво, Господи, на святі тайни, які ми звершуємо, † щоб те, що Ти у своєму милосерді призначив для нашого визволення від осудження, * дозволило нам приносити плоди на вічне життя. Через Христа, Господа нашого.

Префація про Господні страсті № 12

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Не ховай обличчя Твого від мене * у день моєї скрути. * Прихили до мене Твоє вухо, * коли до Тебе взиваю, вислухай мене скоро.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Просимо, Господи: навідай своїх вірних та оточи дбайливою любов’ю ї хні серця, освячені святими тайнами, † щоб із Твоєю допомогою вони берегли дари вічного спасіння, * які  отримали завдяки Твоєму милосердю. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ЛЮДОМ:
Просимо Тебе, Господи, нехай Твоя опіка супроводжує смиренних і у Твоєму милосерді оберігає тих, хто уповає на Тебе, † щоб вони готувалися до пасхальних свят не тільки тілесними зреченнями, * але, передусім, чистотою сердець. Через Христа, Господа нашого.