Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 26 березня Церква згадує святого Теодора з Кирени, єпископа й мученика

26 березня Церква згадує святого Теодора з Кирени, єпископа й мученика

Про походження й життя святого Теодора майже не залишилося відомостей.
Він жив на межі ІІІ й IV століть у Кирені (Лівія) та став її єпископом. Мав сина. Був чудовим каліграфом, переписав багато книжок, у такий спосіб зміцнюючи Церкву у вірі.

Діяльність Теодора припадає на правління імператора Діоклетіана, знаного з жорстоких переслідувань християн. Святого заарештували через його сина, який доніс владі, що його батько має християнські книжки й багатьох відвертає від поклоніння поганським богам. Під час допиту Теодор твердо відмовився віддати рукописи та зректися Христа, ще й розвалив язичницький жертовник. Його піддали жорстоким тортурам, вирвали язик і вкинули в темницю. Серед свідків цього були майбутні мучениці, які підібрали язика, занесли своєму пастиреві й побачили, як у в’язницю влетів голуб, після дотику якого Теодор одужав. Завдяки цьому чуду багато хто навернувся у християнство, зокрема охоронець Лукій, який згодом теж здобув мученицький вінець.

Попри зцілення, святий помер у в’язниці близько 310 року. Вірні бачили, як у мить смерті від нього відлетів той самий голуб.

Теодора з Кирени вшановують у Західній і Східній Церкві.

Зображають святого в єпископських шатах. Атрибути – книга, перо.