Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 27 січня, четвер

Літургія на кожен день, 27 січня, четвер

(зел) Четвер ІІІ звичайного тижня
Ісус посилає своїх учнів, щоб їх формувати, та вказує необхідні умови, аби їх місія була плідна. Він їх не ошукує, говорить правду про те, що це важко і навіть небезпечно. Ісус вказує на перешкоди, заохочуючи до вбогості й довіри. Одночасно Він запевняє їх про те, що в місії  їх буде супроводжувати Той, хто їх посилає, а всі обмеження служать тільки одному, щоб Його Царство відчувалось уже зараз.
Або (біл) довільний спомин св. АНГЕЛІНИ МЕРІЧІ, діви
Св. Ангеліна Мерічі народилася близько 1470 року. У 1535 році в Брешії вона заснувала конгрегацію дів імені св. Урсули, члени якої, живучи за євангельськими радами, але не в монастирі та без чернечого вбрання, повинні були шукати контакту з людьми, впливати на середовище, в якому живуть, а передусім опікуватися бідними дівчатами. Спільнота св. Урсули перетворилася в орден Урсулянок. Св. Ангеліна померла 27 січня 1540 року.
Спільні Меси: про одну діву

АНТИФОН НА ВХІД
Співайте Господу нову пісню, співайте Господу, уся земле! * Велич і краса перед обличчям у Нього, * сила й слава в Його святині. (Пс 96 (95), 1. 6)

КОЛЕКТА
Всемогутній, вічний Боже, керуй нашими діяннями згідно з Твоїм благоволінням, † щоб ми, в ім’я Твого возлюбленого Сина, * могли збагачуватися добрими вчинками. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Просимо, Господи, нехай ввіряє нас Твої й милості свята діва Ангеліна, † щоб ми, наслідуючи її любов та розсудливість, були вірними Твоєму вченню * і свідчили про нього нашим життям. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ

2 Сам 7, 18-19. 24-29
Читання з Другої книги Самуїла.
Після слів Натана до Давида цар увійшов у намет і, сівши перед Господом, промовив: «Хто я, о Господи, мій Владико, і що таке мій дім, що Ти привів мене аж до того? І то ще мало видалось у Твоїх очах, о Господи, мій Владико; Ти поширив також обітниці Твої на дім Твого слуги геть на часи далекі. І це є законом людським, Господи, мій Боже! Ти встановив собі Твій народ Ізраїля Твоїм народом повіки, і Ти, Господи, став його Богом. А тепер, Господи Боже, держи те слово, що Ти мовив про слугу Твого і його дім, повіки й зроби так, як мовив. Тоді звеличиться повіки Твоє Ім’я, і тоді скажуть: “Господь Воїнств – Бог над Ізраїлем!” І дім слуги Твого Давида твердо стоятиме перед Твоїм обличчям. Бо то Ти, Господи Воїнств, Боже Ізраїля об’явив Твоєму слузі, кажучи: “Збудую тобі дім!” Тому слуга Твій і насміливсь був молитися до Тебе в такій молитві. Отож, Господи, мій Владико, Ти – Бог, і Твої слова – правда, й Ти сказав слузі Твоєму цю благу річ. Зволь же благословити дім слуги Твого, щоб він вічно стояв перед Твоїм обличчям, бо Ти, Господи, мій Боже, мовив, і Твоїм благословенням дім слуги Твого буде благословенний повіки». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 132, 1-2. 3-5. 11. 12. 13-14
На трон Давида Бог його посадить.
Господи, згадай Давида *
і всі його поневіряння;
як Господу він поклявся, *
Сильному Якова дав обіцянку:
«Не ввійду у спальню свого дому, *
не ляжу на постіль свого ліжка,
не дам своїм очам заснути і задрімати своїм повікам, *
доки не знайду Господу місця – †
для Сильного Якова оселі».
Господь правдою Давидові поклявся – *
і не відвернеться від неї:
«З нащадків твого лона *
поставлю на твоєму престолі.
Якщо твої сини Мій завіт зберігати будуть *
та Мої свідчення, яких Я їх навчаю,
то їхні сини довіку *
сидітимуть на твоєму престолі!»
Адже Господь Сіон вибрав, *
обрав його собі за оселю:
«Це Мій спочинок навіки; *
тут поселюся, бо Я його запрагнув».

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Пс 118, 105
Алілуя, алілуя, алілуя.
Твоє слово – світильник для ноги моєї,
світло на моїй стежці.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мк 4, 21-25
† Читання святого Євангелія від Марка.
Того часу Ісус промовив до людей: «Хіба приносять світильник, щоби поставити під велику посудину на зерно чи під ліжко? Чи щоби поставити на свічнику? Тому що немає нічого прихованого, яке б не виявилося, і немає таємного, яке б не стало явним. Якщо хто має вуха, щоби слухати, нехай слухає!» І Він говорив їм: «Зважайте на те, що чуєте: якою мірою міряєте, такою й вам відміряють, і додасться вам. Адже хто має, тому дасться, а хто не має, то й те, що має, буде забране від нього!» Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Господа, щоб Він обдарував свою Церкву дарами Святого Духа, аби вона з радістю могла нести світові Благу Вість про спасіння:
1. Молімося за Святу Церкву – Містичне Тіло Христа, щоб ніде не забракло їй ревних і відданих пастирів.
2. Молімося за єпископів, священників і дияконів, щоб вони завжди були оточені молитвою і пошаною вірних.
3. Молімося за хворих, неповносправних, переслідуваних, щоб від Ісуса Христа вчилися терпеливості та хоробрості у переживанні страждань.
4. Молімося за місіонерів, щоб завдяки їх праці, відданості та зреченню Ім’я Бога було знане між усіма народами.
5. Молімося за померлих, особливо за жертв Голокосту, щоб увійшли з Христом на трапезу вічного життя.
6. Молімося за нас, зібраних тут, щоб ми своїм життям поширювали силу переможного хреста Ісуса Христа.
Господи Ісусе Христе, Ти є світлом, що осяває кожного, хто приходить на цей світ; вислухай наші молитви і вчини, щоб ми осявали навколишній світ своєю святістю і своїми чесно­тами. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Господи, наш Боже, милостиво прийми наші дари, * щоб вони стали спасенними для нас. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Гляньте на Господа й розвеселіться, * обличчя ваше нехай не соромиться. (Пор. Пс 34 (33), 6)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, дозволь нам, які прийняли Твою животворну благодать, * постійно радіти Твоїм даром. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.