Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 28 липня, субота

Літургія на кожен день, 28 липня, субота

СВ. ВОЛОДИМИРА (біл) Обов’язковий спомин
Св. Володимир Великий, син князя Святослава, з 980 року князь київський. Прийняв Хрещення у 988 році і охрестив всі племена свого князівства, за що його названо “Хрестителем Русі”, а східна традиція називає його також рівноапостольним. Св. Володимир помер у 1015 році.


АНТИФОН НА ВХІД
Раді є праведний у Господі, до Нього прибігає; * всі праві серцем веселяться. (Пс 64 (63), 11)

КОЛЕКТА
Боже, тільки Ти святий і без Тебе ніхто не може бути добрий; † вчини, щоб за заступництвом святого Володимира ми жили істинно християнським життям * і могли оглядати Твою славу в небі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Єр 7, 1-11
Читання з Книги пророка Єремії.
Слово, що надійшло до Єремії від Господа: «Стань у дверях дому Господнього і промов там оце слово, скажи: “Вислухайте слово Господнє, ви всі юдеї, які входите в ці двері поклонитись Господу!” Так говорить Господь Воїнств, Бог Ізраїля: зробіть добрими путі ваші й ваші вчинки, і Я дам вам жити на цьому місці. Не покладайтесь на слова оманні, а саме: “Храм Господній! Храм Господній! Храм Господній!” Бо як ви добре направите путі ваші й учинки ваші, як будете чинити праведний суд між чоловіком і його ближнім; чужинця, сироту й удову не утискатимете, безвинної крові не проливатимете на цьому місці, й за чужими богами не ходитимете, собі на лихо, тоді Я дам вам жити на цьому місці, на землі, яку Я приділив батькам вашим відвіку й довіку. Ось ви покладаєтесь на слова оманні, але воно вам не допоможе! Як то? Ви крадете, вбиваєте, чините перелюб, присягаєте неправдиво, кадите перед Ваалом, бігаєте слідом за чужими богами, яких ви не знали; а потім приходите й стаєте переді Мною в цьому домі, над яким закликано Ім’я Моє, та й говорите: “Ми у безпеці!” – лише щоб далі коїти всі ці гидоти? Чи не зробився в очах ваших дім цей, над яким закликано Ім’я Моє, сховищем розбійників? Але також і Я бачу, – говорить Господь». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 84, 3-4. 5-6а і 8а. 11
О які любі шатра Твої, Боже!
Моя душа знемагає і лине до дворів Господніх, *
моє серце і моє тіло радіють живим Богом.
Адже й горобець знайшов собі дім, †
і ластівка – собі гніздо, де своїх пташенят розмістить, – *
Твої жертовники, Господи Воїнств, †
мій Царю і мій Боже!
Блаженні ті, які живуть у Твоєму домі: *
вони славитимуть Тебе повіки.
Блаженна людина, сила якої в Тобі, Боже, *
вони все більше й більше набиратимуться сили.
Адже один день у Твоїх дворах, Боже *
кращий за тисячі.
Я волію бути сторожем на порозі Божого дому, *
ніж в поселеннях грішників жити.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Як 1, 21бв
Алілуя, алілуя, алілуя.
З лагідністю прийміть посіяне Слово,
що може спасти ваші душі.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 13, 24-30

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу іншу притчу подав людям Ісус, кажучи: «Подібне Царство Небесне до людини, яка посіяла добре насіння на своєму полі. Коли люди спали, прийшов його ворог, посіяв плeвели серед пшениці та й пішов собі. А як зійшло збіжжя і дало плід, тоді ж показалися і плeвели. Тож підійшли слуги господаря і сказали йому: “Пане, хіба не добре насіння ти посіяв на своєму полі? Звідки ж узялися плeвели?” А він сказав їм: “Людина-ворог це зробила”. І кажуть йому слуги: “Хочеш, щоб ми пішли й зібрали їх?” Він же сказав: “Ні, щоб ви часом, збираючи плeвели, не повиривали разом з ними і пшениці. Дозвольте, щоб і те, й друге разом росло до жнив, а в час жнив скажу женцям: зберіть спершу плeвели та пов’яжіть їх в снопи, аби спалити їх, а пшеницю зберіть до мого сховища”». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Князь Володимир, хреститель України-Русі, приніс на наші землі світло Христової віри; тож просімо Господа за його заступництвом:

1. Молімося за святу Церкву, щоб вона безустанно збагачувалася новими сповідниками Христа.
2. Молімося за віруючих Православної Церкви – наших братів по вірі, які теж моляться до Бога за заступництвом святого Володимира, щоб Господь обдарував їх своїми благодатями.
3. Молімося за керівників нашої держави, щоб вони дбали не тільки про матеріальний добробут країни, але й про духовний поступ українського народу.
4. Молімося за місіонерів та проповідників, щоб вони ревно несли світло Христової істини всім народам.
5. Молімося за померлих, які страждали за віру, щоб Господь винагородив їхню стійкість вічним щастям у Небесному Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, дякуючи Господу за дар віри, зростали у святості та чеснотах.

Боже, Твій слуга, святий князь Володимир, привів до Тебе наш народ, тож просимо Тебе: благослови Україну і, за заступництвом наших небесних покровителів, обдаровуй нас своїми благодатями. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, просимо Тебе, щоб жертва, яку ми смиренно складаємо для вшанування Твоїх Святих, * сподобалася Тобі  й очистила наші душі та тіла. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих № 35

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Хто служить Мені , хай іде слідом за Мною: * і де Я, там і слуга Мій буде. (Йн 12, 26)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Всемогутній Боже, в день народження для неба святого Володимира ми були поживлені святими тайнами; † вчини, щоб ми у вічності отримали плоди благодаті, * якою Ти нас обдаровуєш. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.