Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Рух Назаретських Родин: до святості через буденність

Рух Назаретських Родин: до святості через буденність

Розпочинаємо серію матеріалів про Католицькі спільноти та дійсності, які мають у своїй харизмі сімейну духовність та допомагають подружжям та родинам зростати у християнській вірі. Сьогодні гостями Родини є відповідальне подружжя Руху Назаретських Родин у Вінниці Руслан і Лариса Кравець.

Яка історія Руху Назаретських Родин і які його цілі?

Лариса: Рух Назаретських Родин (РНР) є міжнародним католицьким рухом апостольства сімей, заснованим з метою поглиблення життя у дусі Євангелія, а також єднання з Ісусом Христом у сопричасті з Марією у щоденності.

Ініціатор і засновник РНР – професор Академії Католицького Богослов’я о. Тадеуш Дайчер. Разом о. Андрієм Бучелем і групою мирян у 1985 році він створив у Варшаві першу євангелізаційну спільноту, яка дала початок Рухові. Протягом двох років РНР поширився на території Польщі, а тепер існує в десятках країн на всіх континентах.

Метою Руху є освячення його учасників через глибше життя Євангелієм, тобто намагання у повсякденному житті тривати в єдності з Христом. Взірцем для членів Руху є життя Святої Родини з Назарету, яка вчить нас, що святість реалізується у щоденності, яку переживаємо з Богом та у братерський спільноті.

Як Назаретські Родини пов’язані з Отцем Піо?

Руслан: Як зазначав о. Тадеуш Дайчер у своєму інтерв’ю: «Наука, отримана під час сповіді у отця Піо, зводилася до однієї фрази, яку він повторив, мабуть, кількадесят разів із дедалі виразнішим здивуванням. Мені й досі чуються його слова: “Але чому ти не хочеш іти за Богом до кінця?” Я намагався щось пояснювати, казав, що, власне, шукаю свого шляху, що я не знав, не знаю… “Але чому?…” повторював він із дедалі виразнішим здивуванням. Ступінь здивування, що відчувався в цих дуже голосних словах, виявився моїм головним дороговказом. Я цілковито вірив у святість отця Піо і в те, що його голос – це голос Бога. Отож усвідомив, що це сам Бог волає до мене».

У чому полягає Марійна та родинна духовність вашої спільноти?

Лариса: Особливою рисою духовності РНР є культ Пресвятої Діви Марії, який набуває як христоцентричного, так і еклезіального характеру. Матір Божа є для членів Руху як Матір’ю Господа Ісуса, так і Матір`ю Церкви, тому вони віддаються під Її покровительство на взірець Апостола Йоана.

Приймаючи волю Спасителя, що міститься у Заповіті з Хреста, і виражена в словах: «Ось Матір твоя» (Йн 19, 27), за прикладом св. Йоана Апостола, учасники Руху прагнуть жити у сопричасті з Марією і в цьому сопричасті вбачають дорогу до повного єднання з Христом.

Наскільки поширений РНР в Україні. Рух охоплює лише католиків чи  відкритий також на інших християн?

Руслан: В Україні Рух присутній у декількох дієцезіях РКЦ (Кам’янець-Подільській, Київсько-Житомирській, Одесько-Симферопольській, Львівській) та УГКЦ.

Як ви прийшли до цієї спільноти і чому вирішили, що тут ваше місце?

Лариса: «Випадково». Сестра-монахиня запросила нас до спільноти, де багато сімей, дітей і всі спільно шукають Бога.

Рух Назаретських Родин – це тиха, молитовна спільнота, що потребує поглиблення внутрішнього життя. Тому було дуже цікаво бути разом із Христом, займаючись хатніми справами, чистячи картоплю чи йдучи з дітьми у дитячий садок, як кажуть: до святості через буденність та менше слів, а більше справ.
Як кожна людина, я не маю 100% впевненості, що саме тут моє місце і завжди є якісь сумніви, але, як і мій чоловік, люблю, щоб всі справи робилися автоматично і одночасно, як єдиний механізм. Тому у Русі мені сподобалося, що головне для мене – це моє прагнення жити у повсякденності в єдності з Христом, і тоді інші мої життєві справи будуть вирішуватися правильно.

Як виглядає формація у Русі, чи можете поділитися тими плодами та благодатями, які ви отримали у своїй спільноті?

Руслан: Учасники Руху прагнуть, щоби центром їхнього життя була Євхаристія, в якій дається повною мірою Боже життя. Часта, і, навіть, щоденна участь у Святій Літургії, адорація Пресвятого Таїнства, а також очікування на зустріч з Христом у Євхаристії мають провадити до євхаристичного стилю життя.

Рух виник навколо сповідальні. Усвідомлюючи потребу постійного навернення, учасники Руху часто, принаймні раз на місяць, приступають до таїнства покаяння, що може набути форми постійного сповідництва. Відповідно духовній потребі, також існує можливість користуватися духовним проводом.

Особиста молитва для учасника Руху, опирається в основному на Біблії та медитації Божого Слова.

Отже, для мене ці практики формації Руху стали одночасно простими і складними словами та діями: якнайчастіше ходи на Службу, постійно сповідайся, будь на адорації, намагайся щоденно читати Святе Письмо. Так ми з дружиною прагнемо робити, то й діти так само роблять. Ось такі плоди і благодаті.

Ваш рух має якісь розгалуження, як наприклад Оази для молоді у Домашній Церкві чи богопосвячені інститути?

Лариса: Рух Назаретських Родин є універсальним рухом, хоча основна увага приділяється в ньому формуванню християнських постав в родинах, то є в ньому місце також для осіб самотніх, молоді, дітей, священиків, а також світського інституту богопосвяченого життя «Марії, Слугині Господньої».

Члени Руху зустрічаються в малих парафіяльних групах: подружніх пар, молодіжних, студентських, дитячих, лікарів, вчителів, в`язнів тощо.

Кожний, кому близька духовність, яку РНР пропонує, може без обмежень, взяти в ньому участь. Спільнота є місцем зустрічі як тих, хто вже знайшов Бога, так і тих, хто загубившись в сум’ятті цього світу, тільки що розпочав Його шукати.

Контакти:
Рух Назаретських Родин РКЦ в Україні в інтернеті: сайт – http://rnr-rkc.com.ua
та у мережі facebook – https://www.facebook.com/rkcrnr/
youtube – https://www.youtube.com/channel/UCpcoLEAihzBIx7M8dB-URSw 

Олександр Бучковський

Джерело: Родина
Інтерв'ю Сила праведників: вони здатні зупинити варварство Напередодні 10-го Європейського дня пам’яті про Праведників народів світу, його ініціатор, маючи перед очима трагічні події в Україні, ділиться думками про те, що праведники й у наш час можуть запропонувати послання надії, навчаючи, що почуття ненависті можна зупинити.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.