Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » 15 листопада - довільний спомин св. Альберта Великого, єпископа і Вчителя Церкви

15 листопада - довільний спомин св. Альберта Великого, єпископа і Вчителя Церкви

Альберт Великий був геніальним християнським мислителем ХІІІ століття, одним з найвідоміших творців середньовічної науки. Постулював автономію розуму в будуванні філософії і вважав, що таким чином він найповніше може послужити обороні християнської віри.
Альберт народився 1200 року в Швабії у родині лицаря. Під час навчання в Університеті Падуї він зустрів наступника св.Домініка Йордана з Саксонії OP. Захоплений духовністю і динамічним розвитком домініканців, у 1223 році вступив до новіціату Чину Проповідників (ОР).

Спочатку Альберт викладав в Колонії та інших німецьких містах, а 1240-1248 роках викладав у Парижі. Власне завдяки Альбертові Великому його найвідоміший учень Тома з Аквіну познайомився в Парижі з філософією Арістотеля, а також мисленням інших юдейських і арабських філософів.

Альберт Великий заклав підвалини синтези християнської думки, яка до сьогодні надихає філософів і богословів. Він цікавився також природничими науками. Спектр наукових зацікавлень святого був досить широким: від мінералології і ботаніки до богослов’я містичного життя.

Тринадцяте століття новим чином шукало дороги, яка змогла б привести до щастя і вічного спасіння. Альберт вплинув на творчість багатьох містиків, зокрема Екхарта, Тайлера і Сусо.

Три роки Альберт керував німецькою провінцією домініканців, а у 1260 році був іменований єпископом Ратізбони. Через два роки зрікся уряду і посвятився розважанням і науковим дослідженням. За деякий час на прохання Папи Урбана IV проповідував у Німеччині і Чехії, закликаючи до участі у христових походах для оборони християн в Святій Землі.

У 1274 році святий брав участь у засіданнях Ліонського Собору, у 1277 році в Парижі обороняв науку свого учня Томи Аквінського перед несправедливими звинуваченнями зі сторони деяких професорів. Тома власне із знань, отриманих від вчителя Альберта, зміг створити синтез загальнолюдської і християнської думки.

Альберта беатифікували ще у 1622 році, а святим його проголосив у 1931 році Папа Пій ХІ. Повернутись саме до цієї великої схоластичної традиції, яка в центр ставила не тільки Бога, але також і людський розум, у енцикліці Fides et ratio закликав Іван Павло ІІ.

Джерело: Католицька енциклопедія
Святі дня 11 травня Церква згадує святого Ігнатія з Лаконі, покровителя жебраків Вікентій Пейс (1701–1781) прийшов на світ у Лаконі (Італія), у багатодітній християнській сім’ї. Народженню передувала складна вагітність, тож мати зверталася по допомогу до святого Франциска та сподівалася, що дитина обере богопосвячене життя.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.