Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 30 листопада, понеділок

Літургія на кожен день, 30 листопада, понеділок

Ісус спершу покликав Андрія. Той привів до Нього свого брата, Симона, пізніше названого Петром. Це показує, що дару віри в Ісуса я не повинен тримати виключно для себе. Це також дар для інших. Господи, допоможи, щоб я з запалом приводив до Тебе своїх братів і сестер!
СВ. АНДРІЯ, АПОСТОЛА (черв) Свято
Учні Йоана Хрестителя, Андрій та Йоан були першими з апостолів, які зустріли Ісуса біля озера. Невдовзі Андрій був покликаний до числа учнів Христа. Разом зі своїм братом Петром Андрій отримав обітницю, що вони стануть рибалками людей. За переказами, св. Андрій був розп’ятий в Ахаї. Побачивши хрест, він закричав: “О, добрий хресте, якого я віддавна прагну, візьми мене від людей і поверни мене моєму Учителеві!”

АНТИФОН НА ВХІД
Господь, йдучи попри Галілейське море, поба- чив двох братів, * Петра і Андрія, і до них промовив: * Ідіть за Мною, Я вас зроблю рибалками людей. (Пор. Мт 4, 18-19)

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Господи, схиляючись перед величчю Твоєю, благаємо Тебе, † щоб святий апостол Андрій, який був для Твоє ї Церкви проповідником та пастирем, * завжди був перед Тобою нашим заступником. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Рим 10, 9-18
Читання з Послання святого апостола Павла до римлян
Якщо визнаєш своїми устами: «Ісус – Господь!» й повіриш у своєму серці, що Бог підняв Його з мертвих, то спасешся. Бо серцем віримо на оправдання, а устами визнаємо для спасіння. Писання каже: «Кожний, хто вірить у Нього, не буде засоромлений!» Нема різниці між юдеєм і греком, бо той самий Господь для всіх – щедрий для всіх, хто кличе Його. Бо кожний, хто тільки прикличе Господнє Ім’я, буде спасенний. Але як прикликатимуть Того, в кого не повірили? І як повірять у Того, про кого не чули? І як почують без проповідника? А як можуть проповідувати, якщо не будуть послані? Так, як написано: «Які гарні ноги в благовісників миру, у благовісників добра!» Але не всі послухалися Євангелія! Ісая бо каже: «Господи, хто ж повірив тому, що почув від нас?» Тому віра – від слухання, а слухання – через слово Христа. Але я кажу: «Хіба вони не чули? Адже по всій землі понеслася їхня вістка, і їхні слова – до кінців світу!» Слово Боже.

ПСАЛОМ РЕСПОНСОРІЙНИЙ
Пс 19, 2-3. 4-5аб
Їхнє відлуння сповнює всю землю.
Небеса розповідають про Божу славу, *
а небозвід сповіщає про Його рук творіння.
День дневі передає слово, *
а ніч ночі знання сповіщає.
Немає мови, слів немає, *
де би не чулися голоси їхні.
По всій землі вийшло їхнє відлуння, *
і їхні слова – до кінців світу!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Алілуя, алілуя, алілуя.
Ідіть за Мною,
і рибалками людей зроблю вас.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 4, 18-22
† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу Ісус проходив біля Галілейського моря і побачив двох братів – Симона, який зветься Петром, і Андрія, його брата, – які закидали сіті в море, оскільки були рибалками, і каже їм: «Ідіть за Мною, і зроблю вас рибалками людей». Негайно ж, залишивши сіті, вони пішли за Ним. І, відійшовши звідти, побачив інших двох братів: Якова Зеведеєвого та Йоана, його брата; вони разом зі своїм батьком Зеведеєм лагодили в човні свої сіті, і Він покликав їх. Залишивши човен і батька, вони відразу пішли за Ним. Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Віддаючи шану святому апостолу Андрію, одному із перших апостолів, з упованням молімося до Господа:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона вірно продовжувала справу апостолів і змогла об’єднати християн всіх конфесій.
2. Молімося за нашу Батьківщину – Україну, щоб наша країна зростала в Божій благодаті, мирі та добробуті.
3. Молімося за проповідників, щоб вони, незважаючи на труднощі, відважно несли Христове Євангеліє всім народам землі.
4. Молімося за викладачів семінарій, щоб Господь благословив їхню працю, а їхні вихованці сяяли чистотою і святістю.
5. Молімося за померлих наших братів і сестер, щоб Господь помилував їх і обдарував вічним блаженством на небесах.
6. Молімося за всіх нас, зібраних довкола вівтаря, щоб своїм істинно християнським життям ми були апостолами нашого Господа у сучасному світі.
Просимо Тебе, Господи Ісусе Христе: прийми молитви своїх слуг і допоможи нам бути Твоїми вірними учнями. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Всемогутній Боже, ми приносимо наші дари в день свята апостола Андрія, * прийми у цій жертві також і нас та дай нам участь у Твоєму житті. Через Христа, Господа нашого.

Префація про святих Апостолів № 32-33.

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Сказав Андрій до Симона, брата свого: * “Ми знайшли Месію, – що зветься Христос”. * І привів його до Ісуса.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Господи, нехай зміцнить нас прийняття Твого таїнства, † щоб ми за прикладом святого апостола Андрія наслідували розп’ятого Христа * і могли жити разом з ним у славі. Через Христа, Господа нашого.
Інформаційне повідомлення
Коментувати статті на нашому сайті дозволено лише на протязі 7 днів з моменту публікації.