Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 29 грудня, неділя

Літургія на кожен день, 29 грудня, неділя

СВЯТОГО  СІМЕЙСТВА:  ІСУСА,  МАРІЇ  ТА  ЙОСИФА (біл) Свято
Літургія слова з сьогоднішнього свята Святого Сімейства звертає нашу увагу на значення родини в житті кожного з нас. Бог Всемогутній призначив людину до життя в родині. Найглибші переживання та пізнання людського духа пов’язані з родиною. Але, на жаль, сьогодні найбільша з криз є криза родини. Просімо про опіку Святої Родини особливо в сьогоденні.

АНТИФОН НА ВХІД
Пастухи пішли притьмом * і знайшли Марію, Йосифа * й Дитятко, що лежало в яслах. (Лк 2, 16)

Мовиться «Слава во вишніх».

КОЛЕКТА
Боже, Ти у Святому Сімействі благоволив нам дати яскравий приклад життя; † вчини милостиво, щоб ми, наслі дуючи його в узах родинних чеснот і любові, * осягнули ві чну нагороду в радості Твого дому. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Сир 3, 2-6. 12-14
Читання з Книги Сираха.
Господь звеличив батька у дітях, і право матері на синах закріпив. Хто шанує батька, той за гріхи умилостивлює і їх уникне, і його щоденна молитва буде вислухана. Хто шанує матір свою, той немов скарби збирає. Хто шанує батька, той матиме втіху в дітях, і в день своєї молитви буде вислуханий. Хто звеличує батька – довго житиме; хто батькові слухняний – матір свою заспокоїть. Дитино, допомагай твоєму батькові в старості і не засмучуй його за життя; і коли його розум ослабне, будь поблажливим; не зневажай його тоді, коли ти – у розквіті сил. Бо добродійство батькові не буде забуте: воно принесе прощення гріхів і дім твій відновить. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 128, 1-2. 3. 4-5
Благословенний, хто боїться Бога.
Блаженний кожний, хто Господа боїться, *
хто Його дорогами ходить.
Ти плоди своїх рук споживати будеш. *
Щасливий ти – і буде тобі добре.
Твоя дружина – як родюча лоза виноградна *
при стінах твого дому.
Твої сини – наче нові оливкові галузки *
навколо твого столу:
Ось такою благословенною буде людина, †
яка Господа боїться. *
Нехай поблагословить тебе Господь із Сіону,
щоби в усі дні життя свого *
ти бачив блага Єрусалима.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Кол 3, 12-21
Читання з Послання святого апостола Павла до колосян.
Брати! Зодягніться, як обрані Богом, святі й улюблені, у щире серце милосердне, доброту, покірність, лагідність, довготерпіння, терплячи і прощаючи одне одному, коли хто проти кого має якусь скаргу. Як Господь простив вам, так само й ви робіть. А понад усе – любов; вона – узи досконалості. Нехай панує у ваших серцях мир Христа, до якого ви і були покликані в одному тілі, й будьте вдячні. Слово Христове нехай перебуває у вас щедро, в усякій мудрості. Навчайте і напоумляйте одні одних псалмами, гімнами, духовними піснями, з вдячністю співаючи Богові у своїх серцях. І все, що тільки робите, – словом або ділом, – усе робіть в Ім’я Господа Ісуса, дякуючи через Нього Богові Отцеві. Дружини, слухайтеся своїх чоловіків, як личить у Господі. Чоловіки, любіть дружин і не будьте суворі до них. Діти, слухайтеся батьків у всьому, бо це до вподоби Господу. Батьки, не дратуйте ваших дітей, щоб не занепадали духом. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Кол 3, 15а. 16а
Алілуя, алілуя, алілуя.
Нехай панує у ваших серцях мир Христовий,
слово Христове нехай перебуває у вас щедро.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 2, 13-15. 19-23
† Читання святого Євангелія від Матея.
Коли Мудреці  відійшли, то Господній ангел з’явився уві  сні Йосифові й сказав: «Вставай, візьми Дитя та Його Матір і втікай до Єгипту; будь там, доки я тобі  не скажу, бо Ірод буде розшукувати Дитя, щоб убити Його». Тож, вставши, він узяв уночі  Дитя та Його Матір і вирушив до Єгипту. І був там, поки не помер Ірод, аби збулося сказане Господом через пророка, який говорив: «З Єгипту покликав Я Мого Сина».  Коли Ірод помер, ось Господній ангел з’явився уві сні Йосифові в Єгипті й промовив: «Вставай, бери Дитя та Його матір і йди в землю Ізраїльську, бо повмирали ті, хто шукав душі Дитяти». І той, вставши, взяв Дитя і Його матір та й прийшов до Ізраїльської землі. Та, почувши, що в Юдеї замість свого батька Ірода царює Архелай, побоявся туди йти. Отримавши уві сні застереження, він пішов у Галілейські околиці, а прибувши туди, поселився в місті, що має назву Назарет, аби збулося сказане пророками, що «Він буде названий Назореєм». Слово Господнє.


Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Христа, який у земному житті теж мав сім’ю, щоб Він з особливою любов’ю поглянув на подружжя та сім’ї і зміцнив їх свої ми благодатями:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона з особливою любов’ю та дбайливістю піклувалася про сім’ї та подружжя.
2. Молімося за Святішого Отця, щоб його настанови щодо подружнього та сімейного життя сприяли відродженню моральності людей третього тисячоліття.
3. Молімося за католицькі подружжя, щоб вони з молитви і святих таїнств черпали благодать укріплення в любові та взаємному служінні.
4. Молімося за тих, хто готується до подружжя, щоб опорою їхньої любові був Господь Бог та Його заповіді.
5. Молімося за померлих, а особливо за померлих з наших родин, щоб Господь простив їхні земні гріхи і благоволив прийняти їх до Небесного Царства.
6. Молімося за сім’ї та подружжя, зібрані на цій Євхаристії, щоби Бог обдарував їх своєю благодаттю.
Господи Христе, Твоїй опіці віддаємо всі наші сім’ї та подруж- жя; нехай приклад Святого Сімейства допомагає батькам і дітям у щоденному взаємному служінні та любові. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Приносимо Тобі, Господи, жертву перепрошення і смиренно просимо, † щоб Ти за посередництвом Богородиці Діви і святого Йосифа * зміцнив наші сім’ї у своїй благодаті та мирі. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Різдво Господнє № 3-5

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Наш Бог об’явився на землі * і перебував посеред людей. (Пор. Вар 3, 38)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Милостивий Отче, Ти нас зміцнив небесним таїнством; † вчини, щоб ми постійно наслідували приклад Святого Сімейства * та після трудів земного життя втішалися разом з ним життям вічним. Через Христа, Господа нашого.