Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні

Навіщо нам вдома вертеп?

Звичним є те, що у кожному храмі чи каплиці на різдвяні свята ми бачимо приготований вертеп. Можемо затриматись довше, помолитись, роздумувати над таємницею Втілення. Якщо ви ще не дотримуєтесь традиції приготування вертепу у себе вдома - заохочуємо спробувати цього року.
Навіщо? Ось кілька думок Папи Франциска з цього приводу, які взяті з Апостольського листа про цінність і значення вертепу «Admirabile signum».

1."Представлення події народження Ісуса рівнозначне простому й радісному звіщенню таїнства Втілення Божого Сина". Через наші вертепи можемо ділитись Доброю Новиною з усіма, хто завітає до нашої домівки, або ж відвідає наше місце праці.

2. "Чому вертеп викликає таке велике захоплення та зворушує нас? Насамперед, тому що показує Божу ніжність. Він, Творець всесвіту, понижується до нашої незначності". Вдивляючись у вертеп, фігури в ньому, можемо споглядати Божу ніжність та роздумувати над прагненням Господа стати ближче до людини.

3. "Встановлювання вертепу в наших домівках допомагає нам наново переживати історію, що сталася у Вифлеємі. Безперечно, Євангелії завжди залишаються джерелом, що дає змогу пізнавати цю Подію та роздумувати над нею; однак, її представлення через вертеп допомагає уявляти картини, стимулює почуття, запрошує почувати себе залученими в історію спасіння, сучасниками події, що залишається живою та актуальною в найрізноманітніших історичних і культурних контекстах"
. За допомогою вертепу наново переживаємо велику таємницю нашого Спасіння.

4. "Серце вертепу починає битися тоді, коли на Різдво кладемо до нього статуетку Дитятка Ісуса. Бог переставляється саме так, у дитині, щоб ми могли прийняти Його в свої обійми. В слабкості й тендітності приховується Його могутність, яка все творить і все перемінює". Якщо приготуємо вертеп завчасно, і місце для фігурки Дитятка Ісус залишиться пустим, аж до Різдва, зможемо роздумувати над великою таємницею Бога, Який як дитина простягає до нас руки і посміхається. Матимемо час скучити за Дитятком Ісус.

5. "Дорогі браття й сестри, вертеп є частиною ніжного та вимогливого процесу передавання віри. Починаючи з дитинства й на кожному життєвому етапі він вчить нас споглядати Ісуса, відчувати Божу любов до нас і вірити, що Бог є з нами, а ми – з Ним, всі – діти й брати та сестри, завдяки тій Дитині – Синові Божому та Пречистої Діви Марії. Й відчувати, що в цьому полягає щастя". Це потужний і доступний засіб передання віри наступним поколінням. Можливо, на свята потрібно комусь подарувати вертеп замість чергової іграшки?

Опрацювала Аліна Петраускайте, КМЦ
Сім'я, батьки й діти 10 тривожних сигналів для Вашого подружжя Будувати стосунки у подружжі – це щоденна праця. Якими б сильними не були почуття одне до одного, якщо подружнє життя не живлять щоденні кроки одне одному назустріч, то рано чи пізно це приводить до втрати близькості, а в гіршому випадку – розлучення.