Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » ІІ З’їзд органістів у Луцьку

ІІ З’їзд органістів у Луцьку

23 лютого 2020 року в луцькій кафедральній парафії святих Петра і Павла відбувся ІІ З’їзд для органістів, темою якого був літургійний спів Великого Посту.
Про це повідомляє Луцька дієцезія.

На початку настоятель парафії отець канонік Павло Хом’як привітав усіх учасників, що прибули з Ківерців, Рожища, Рокитного та Дубна. Зустріч складалась з 3-х блоків: перший провів пан Анатолій Оліх, присвятивши його питанню уніфікації літургійного співу у нашій Церкві.


Пан В’ячеслав Кришталь у другому блоці звернувся до співу латиною, зокрема поєднанню окремих частин на латині під час Меси.

Третю і практичну частину завершив маестро катедрального собору пан Петро Сухоцький. Учасники мали можливість виконати твори періоду Великого Посту: Молебень Господніх Страстей та Хресної Дороги, тощо.


Кульмінацією зустрічі була Євхаристія, яку очолив отець канонік Павло Хом’як. Під час проповіді отець наголосив, наскільки важливо дбати про чистоту Літургії, а особливо про вибір пісень, які виконуються під час Жертви Ісуса Христа. Важливо, щоб ті, хто звершує Євхаристію, дбали про глибоку та належну в ній участь, в чому має допомогти гідний і добрий підбір пісень. Чималу увагу отець присвятив енцикліці Святішого Отця Бенедикта ХІV «Annus qui», у якій, зокрема, йдеться про те, що останнім часом в богослужіннях стало звичаєм використовувати театральну музику. Проблема використання цієї музики в тому, що вона звертає увагу слухачів перш за все на мелодію, ритм і якість голосів, а слова і їхній зміст відходять вже на другий план, що недопустимо в Літургії: «Не такий церковний спів. У ньому все повинно бути якраз навпаки». Іншими словами, щоб музика була гідною називатися духовною, вона повинна ставити перед собою духовну і богословську мету, а не лише естетичну.


Зустріч закінчилась спільною Агапою, де учасники могли поділитись своїм досвідом та обговорити перспективу наступної зустрічі для органістів і свої побажання.

Організатори висловлюють щиру вдячність усім настоятелям, які заохотили органістів до участі у цій важливій події.