Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа до лікарів: Хворий – це не поломана машина, призначена для ремонту

Папа до лікарів: Хворий – це не поломана машина, призначена для ремонту

На зустрічі з делегацією Міжнародної федерації Асоціацій лікарів-католиків (FIAMC) 28 травня 2018 року Папа Франциск поділився думками про покликання лікаря-католика й заохотив слухачів бути свідками братерської любові та євангельського співчуття. Зустріч відбулася напередодні 25-го Конгресу Федерації, запланованого на 30 – 2 червня на тему «Сакральність життя і медична професія від "Humanae Vitae" до "Laudato si'"».
Про це повідомляють Новини з Ватикану.

Католицька ідентичність – не перешкода для співпраці

«Ви покликані стверджувати центральне місце хворого як особи та його гідність із невід’ємними правами, перше з яких – право на життя», – сказав лікарям Папа. Це покликання зобов’язує до «постійної духовної, моральної й біоетичної формації, аби впроваджувати євангельські принципи в медичну практику»: від взаємин з пацієнтами й аж до «місійної праці задля покращення умов охорони здоров’я людей на периферіях світу».

«Католицька ідентичність не компрометує вашої співпраці з тими, хто – навіть з іншої релігійної перспективи чи без якогось віровизнання – бачить критерієм своєї діяльності гідність і винятковість людини. Католицька Церква виступає на захист життя і дбає, аби ніщо не було проти життя в дійсності конкретного існування, хоч би якого слабкого, беззахисного чи недорозвиненого». «Вірність і послідовність» різних асоціацій, що входять до Федерації, добре знана. І завдяки цьому критерієві вони співпрацюють із Церквою в її місії «підтримувати й захищати людське життя від зачаття до природного завершення», дбати про «якість життя, пошану до слабких і гуманізацію медицини».

Утверджувати центральне місце особи

Зрозуміло, що часом вірність спричиняє чимало труднощів та вимагає мужності. Адже й медичну сферу заторкнув поступ «технократичної культурної парадигми, поклоніння необмеженій людській могутності та практичного релятивізму, згідно з яким усе стає неважливе, якщо не служить егоїстичним інтересам».

Проте, за словами Папи, захист «особового виміру хворого» суттєвий для «гуманізації медицини». А тому лікарям-католикам варто об’єднуватись і на міжнародному рівні брати активну участь в дискусіях, які стосуються законодавства щодо «морально чутливих тем» – таких, як переривання вагітності, закінчення життя й генетична медицина. «Нехай не забракне й вашого піклування про захист свободи сумління лікарів і всіх медичних працівників. Неприйнятно, коли вашу роль применшують до простого виконавця волі хворого чи вимог медичної системи», – підкреслив Його Святість.

Бути лікарем-католиком спонукає до свідчення

Скеровуючи свою думку до Конгресу Федерації та його теми, Папа зауважив, що це також «знак конкретної участі в житті й місії Церкви». Сьогодні необхідно добре розуміти вимір свідчення у служінні лікаря-католика. А тому важливо, щоб робота асоціацій «була міждисциплінарна й залучала інші церковні структури».

«Дорогі брати й сестри, – підсумував Папа, – багато людей дивиться на вас і на ваші діла. Ваші слова, жести, поради й постанови мають відлуння, яке виходить за межі вузько професійної сфери та стає, якщо ви послідовні, свідченням вашої віри. І так професія підноситься до рівня справжньої апостольської діяльності».

За темою:
Папа про соціальні та фінансові виклики
Папа: Суть християнської радості не в «солодкому житті», а в мирі
Папа: Споглядання Пресвятої Трійці – це споглядання Бога-Любові