Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Річниця створення сучасної Ватиканської держави, запоруки незалежності Папи

Річниця створення сучасної Ватиканської держави, запоруки незалежності Папи

Понад 90 років тому, 11 лютого 1929 року, було створено сучасну Ватиканську державу та покладено край конфліктові між Святим Престолом й об’єднаною Італією, що посприяло участі італійських католиків у житті своєї країни.
Про це пише Vatican News.

Сьогодні у Ватикані державне свято та вихідний день: 91 рік тому, 11 лютого 1929 року були підписані Латеранські Угоди, згідно з якими на території міста Риму утворено суверенну державу, суб’єкт міжнародного права, завданням якої є забезпечувати Апостольській Столиці, як найвищій інституції Католицької Церкви, повну і видиму незалежність та незаперечну суверенність на міжнародному рівні.

Від конфлікту до співпраці


Станом на XIX століття на території сучасної Італії існували різні держави, деякі з них були незалежними, інші перебували під протекторатом різних тогочасних центрів впливу. Однією з таких була Папська держава зі столицею в Римі, утворена ще в VIII столітті. Всередині ХІХ століття на Апеннінському півострові розпочався процес, названий «Risorgimento» (Відродження) – боротьба за незалежність і об’єднання італійських територій в одну державу. Процес завершився взяттям Риму як столиці Папської держави та перенесенням сюди столиці новоутвореного Королівства Італії.

Таким чином, між папством і королівством виникло напруження, що було розв’язане з підписанням Латеранських Угод, які остаточно врегулювали стосунки між Італією та Святим Престолом, який протягом понад півстоліття хоч і залишався самостійним суб'єктом міжнародного права, однак питання його статусу в Італії та ліквідації світської влади папи до цього часу не було визначене.
Трактат про визнання незалежності та суверенності Святого Престолу, засновуючи Державу-Місто Ватикан, та Конкордат, що врегульовував стосунки між Церквою та Урядом в Італії, були підписані 11 лютого 1929 року в Латеранскому палаці в Римі.

Апостольська Столиця отримала широкі гарантії для здійснення своєї місії в світі, а Католицька Церква в Італії отримала юридичні засоби, що забезпечили повну свободу у виконанні її душпастирської, освітньої та харитативної місії, як також свободу прилюдного звершення богопочитання.

Італія, в свою чергу, позбулася образу «кривдника Папи», але також отримала вирішення проблеми моральної проблеми віддалення католиків із суспільного життя. Від цього моменту Церква та католики влилися в політичне та соціальне життя країни, приєднуючи до розбудови спільного дому, роблячи значущий внесок у спільне благо.

Гарант незалежності верховного проводу Церкви


Держава-Місто Ватикан є найменшою незалежною державою у світі, як з огляду на площу, так і з огляду на кількість населення. Крім безпосередньої території, юрисдикції Святого Престолу підлягають деякі об’єкти в Римі та поза містом, що мають екстра-територіальний статус. Ватикан має свій прапор та гімн, власну пошту та засоби суспільних комунікацій. Безпеку Папи та Ватикану запевнюють Корпус Швейцарської Гвардії та Корпус Жандармерії.

Особливим завданням цього утворення є бути інструментом незалежності Апостольської Столиці від будь-якої іншої світської влади. Держава-Місто Ватикан, структури якої обмежені до найнеобхідніших для її існування, є резиденцією Папи Римського та засобом здійснення незалежності Католицької Церкви та Святого Престолу, який є суб’єктом міжнародного права. Саме Святий Престол встановлює дипломатичні стосунки з іншими державами, як також має своїх представників при міжнародних організаціях.