Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 23 квітня, понеділок

Літургія на кожен день, 23 квітня, понеділок

(біл) Понеділок ІV Великоднього тижня
Ще раз зустрічаємося з Христом – Пастирем. Ми пізнаємо наскільки глибоким та всебічним є Його пастирське служіння. Починаємо бачити наскільки Христос прагне мати з нами глибокі стосунки. Єдина проблема полягає у нашій високій самооцінці та постійному переконанні, що нам не потрібний Пастир у нашій нерозумній самодостатності.


Або (черв) довільний спомин св. ЮРІЯ, мученика

Св. Юрія вшановували у Східній Церкві як великомученика вже у IV столітті. Під час хрестових походів його культ поширився на Захід. Багато країн вшановують його як свого покровителя.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 119).

Або (черв) довільний спомин св. АДАЛЬБЕРТА (Войцеха), єпископа
і мученика
Св. Войцех народився у 956 році в Празі, ім’я Адальберт отримав під час конфірмації. Після навчання в Магдебурзі став єпископом Праги, але внаслідок родинного конфлікту покинув місто і за дозволом Папи вступив до бенедиктинського абатства св. Боніфатія у Римі, де й склав довічні обіти. Потім за наказом Папи він повернувся до Праги, але незабаром знову був змушений її покинути. Вирушив з місією проповідування Євангелія язичницькій Прусії, де й був убитий 23 квітня 997 року.
Спільні Меси: про одного мученика у Великодній період (стор. 119)

АНТИФОН НА ВХІД
Христос, воскреснувши з мертвих, вже більше не вмирає: * смерть над Ним більше не панує. * Алілуя. (Рим 6, 9)

КОЛЕКТА:
Боже, досконале світло блаженних, † Ти дозволив нам на землі відзначати пасхальні тайни; * вчини, просимо, щоб ми раділи повнотою Твоєї благодаті у вічності. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти дав святому Юрію силу наслідувати нашого Спасителя в Його стражданнях; † прославляємо Твою велич і смиренно Тебе благаємо, * щоб за заступництвом цього святого мученика Ти укріпляв нас у нашій немочі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти дарував вінець мучеництва святому єпископові Адальберту, який палав ревністю про душі; † вчини за його заступництвом, * щоб пастирям не бракувало послуху пастви, а пастві – опіки її пастирів. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 11, 1-18
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями апостоли й брати, які були в Юдеї, почули, що і язичники прийняли Боже Слово. Коли Петро прийшов у Єрусалим, з ним почали сперечатися ті, хто з обрізаних, кажучи: «Ти увійшов до людей, які не обрізані, та їв з ними!» І, розпочавши, Петро виклав їм за порядком, кажучи: «Я був у місті Йопії і молився, і побачив у духовному екстазі видіння: з неба спускалося якесь начиння, неначе велика скатертина, яка за чотири кінці спускалася з неба, й воно наблизилося аж до мене. Поглянувши на нього, роздивившись, я побачив земних чотириногих – звірів, плазунів, небесних птахів – і почув голос, який говорив мені: “Встань, Петре, заріж і з’їж!” Та я сказав: “В жодному разі, Господи, бо те, що оскверняє, або нечисте ніколи не входило до моїх уст!” А голос із неба зазвучав удруге: “Що Бог очистив, того не вважай за те, що оскверняє!” Це сталося тричі, – й все піднялося назад на небо. Тут же троє людей з’явилися перед домом, у якому я був, – вони були послані до мене з Кесарії. І Дух мені сказав іти з ними без жодних вагань. Пішли зі мною шестеро цих братів, і ми ввійшли в дім чоловіка. Той розповів нам, як побачив у своєму домі ангела, який став і сказав йому: “Пошли до Йопії і поклич Симона, який зветься Петром, котрий промовлятиме до тебе слова, якими спасешся ти і весь твій дім!” Коли ж я почав говорити, то злинув на них Святий Дух, – як і на нас на початку. І мені пригадалося Господнє слово, як Він говорив: “Йоан хрестив водою, ви ж будете охрещенні Духом Святим!” Якщо Бог дав їм однаковий дар, як і нам, які повірили в Господа Ісуса Христа, то хто я такий, щоби мені забороняти Богові?» Почувши це, вони замовкли і прославили Бога, кажучи: «Отже, і язичникам Бог дав покаяння для життя».  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 42, 2-3; 43, 3. 4
Бога живого душа моя прагне.
Як олень прагне до джерел потоків водних, *
так душа моя прагне до Тебе, Боже.
Прагне душа моя до Бога, Бога живого. *
Коли прийду і з’явлюся перед обличчям Бога?
Пошли своє світло *
і свою правду.
Вони мене ведуть і допровадять *
до Твоєї святої гори, в Твої оселі.
І я прийду до Божого жертовника, *
до Бога, радості мого ликування.
Прославлятиму Тебе на арфі, *
Боже, мій Боже!

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 10, 14
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я є Пастир добрий.
І Я знаю своїх, і Мої Мене знають.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 10, 1-10
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав: «Воістину, воістину кажу вам: хто не входить до овечої кошари дверима, але перелазить через верх деінде, той злодій і розбійник, а хто входить дверима, той пастир для овець. Йому одвірний відчиняє, і вівці слухаються його голосу; і він кличе своїх овець по імені й виводить їх. Коли він усіх своїх овець повиводить, то йде перед ними, а вівці йдуть слідом за ним, бо знають його голос; за чужим же вони не підуть, а втікатимуть від нього, бо не знають голосу чужих!» Таку притчу розповів їм Ісус. Та вони не зрозуміли, що означало те, про що Він говорив їм. Тоді ще сказав Ісус: «Воістину, воістину кажу вам, що Я є двері вівцям. Всі, котрі приходили переді Мною, були злодії та розбійники, але вівці їх не послухали. Я є двері! Якщо хто Мною ввійде, то буде спасенний; і він увійде і та вийде, і знайде пасовисько. Злодій приходить тільки для того, щоб украсти, вбити і погубити. Я ж прийшов, щоб мали життя і щоб над міру мали». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Просімо Христа, Доброго Пастиря, щоб Він покликав працівників для свого виноградника і зміцнив їх своєю благодаттю:
1. Молімося за Святішого Отця, щоб апостольськими подорожами він засівав зерно Благої Вісті у серця людей.
2. Молімося за всіх віруючих, щоб Євхаристія об’єднувала їх усіх в одну родину.
3. Молімося за вихователів, щоб вони вказували молоді непроминаючі духовні цінності.
4. Молімося за професорів та викладачів семінарій, щоб вони словом і життям зміцнювали прагнення молоді служити Богові.
5. Молімося за всіх померлих вірних, щоб Господь прийняв їх до небесної слави.
6. Молімося за нас самих, щоб ми безустанно просили Ісуса про нових працівників для Його виноградника.

Господи Ісусе Христе, Ти приготував серця апостолів до праці на Твоїй ниві, оточуй своєю опікою тих, кого Ти покликав до служіння Церкві. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Просимо, Господи: прийми дари торжествуючої Церкви, † а оскільки Ти дарував їй джерело такої великої втіхи, * уділи їй повноти вічної радості. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Ісус став посередині * та й каже їм: “Мир вам!” * Алілуя. (Йн 20, 19)

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Просимо, Господи: поглянь милостиво на свій народ, † котрий Ти благоволив відновити вічними тайнами, * і приведи його до нетлінного преславного воскресіння у плоті. Через Христа, Господа нашого.