Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа про те, як не потрапити в тенета корупції

Папа про те, як не потрапити в тенета корупції

У п’ятницю, 10 листопада 2017 року, проповідуючи у каплиці ватиканського дому святої Марти, Папа Франциск зупинився на важливій для сьогоднішнього світу темі корупції. До цих роздумів Святого Отця спонукав євангельський уривок, де йдеться про нечесного управителя, якого зловили на корумпованому порядкуванні господарським майном – але завдяки допомозі інших він залишився на своїй посаді.
За словами Понтифіка, такі особи впливові зокрема через те, що снують павутиння корупції, доходячи навіть до мафіозної поведінки. І це не якась вигадана історія з книжки, а історія нашого часу, про яку щодня можна довідатися з газет. Ситуації, схожі на сьогоднішню євангельську розповідь, трапляються й зараз, особливо в колах осіб, відповідальних за адміністрування народних, а не власних статків. Папа підкреслив: «Із власними статками ніхто не корумпований, їх оберігають».

На думку Святого Отця, повчання, яке Ісус подає нам у цьому біблійному уривку, полягає в тому, що «сини цього світу» хитріші від синів світла. Вони скорумповані, діють підступно, хоча й увічливо та «в білих рукавичках». Їхня хитрість не гідна християнина, і навіть якщо вони називають себе християнами, то поведінкою доводять інше. Тому варто замислитися: «Чи існує християнська хитрість? Чи християни, вірні Ісусові Христові, можуть вдаватися до якихось хитрощів, щоб прямувати вперед у служінні Господові та ближнім і при цьому не бути живцем з’їдженими хитрими синами цього світу? У чому полягає християнська хитрість, яка не є гріхом?»

Відповідаючи, Понтифік ствердив, що християнська хитрість таки є! Вона полягає в тому, щоб мати моральний «нюх», який дозволить прямувати вперед, не впадаючи в тенета корупції. На основі євангельського уривку Папа вказав на три характерні риси поведінки, якими має озброїтися добрий християнин, щоб не піддатися спокусі корупції. Перша з них – «свята недовіра», тобто велика уважність до тих осіб, які багато обіцяють. Дві наступні – це розважність та молитва.

«Благаймо сьогодні Господа, щоб дав нам благодать бути хитрими, хитрими християнами, тобто мати оту християнську хитрість», – мовив Папа, додаючи, що християнин не може собі дозволити наївності, адже тоді ризикуватиме втратити той великий скарб, який має у своєму серці, – Святого Духа. Християнин мусить берегти цей скарб, тому не може собі дозволити бути наївним. А насамкінець Святий Отець закликав молитися й за корумпованих людей, щоб вони знайшли вихід із тієї в’язниці, в яку самовільно втрапили.

Джерело - Радіо Ватикану

По темі:
Папа: Очищуймо Церкву, починаючи від себе, аби вона зростала
Папа: Свята Меса – це участь у Господніх страстях, а не вистава
Папа: Втративши здатність відчувати себе любленими, все втрачаємо