Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа, молодь і День молоді: коментар КМЦ

Папа, молодь і День молоді: коментар КМЦ

Напередодні Світового дня молоді, з 5 до 9 квітня 2017 року, в Римі триває загальноцерковний симпозіум «З Кракова до Панами: Синод на шляху з молоддю».
Схоже, що Світовий день молоді 2017 року, попри свій дієцезіальний характер, обіцяє стати одною з найперспективніших подій понтифікату Папи Франциска. Ще раз наголошую на слові «попри». Адже нинішній День молоді відбуватиметься на рівні партикулярних Церков. Деякі католики навіть не сприймають його як загальноцерковну подію, воліючи бачити лише як частину катехизаційної програми своєї дієцезії. А проте варто придивитися до подій принаймні останніх трьох місяців – і можна побачити певний шкіц оригінального підходу Папи Франциска до визначення ролі молоді в житті Церкви.

Лютий 2017 – Ватикан
27 лютого Папа Франциск підписав послання на Світовий день молоді 2017 року. КМЦ його вже розглядав, однак документ виявився такий об'ємний і змістовний, що варто звернути увагу читачів на кілька моментів, які в попередньому аналізі не були заторкнуті.
Перший акцент послання – це виразна й недвозначна репліка Святого Отця про те, що підготовка до призначеного на 2018 рік Світового дня молоді в Панамі та загальноцерковний процес організації Синоду єпископів Католицької Церкви, який має пройти того самого року, узгоджені між собою. У такий спосіб Папа Франциск дає зрозуміти, що молодь – це не об'єкт «виховного впливу», а День молоді – не якийсь видовищний флешмоб (цитуючи саме послання). І День молоді, і Синод єпископів – це складові частини досвіду життя Церкви, які мають злагоджено співпрацювати відповідно до цілей всієї церковної спільноти.
Другий акцент, на якому варто спинити погляд – це співпраця різних поколінь. Здавалось би, парадокс: певна частина папського послання до молоді стосується людей похилого віку. Проте Папа наполегливо й неодноразово наголошує: завзяття молодих і мудрість та досвід старших мають доповнювати, підтримувати одне одного. Зв'язок і єдність поколінь – це один із найважливіших лейтмотивів послання.
Третій акцент – це теза, яка вперше пролунала минулоріч у Кракові, але ще раз була озвучена у цьому посланні: про «диванну молодь». Важлива думка, яка підкреслює згубний характер «диванної» позиції пасивного споживача всього того, що Церква пропонує молодим людям. Схоже, це ще один риторичний прийом, який підкреслює, що роль молоді – не бути «об'єктом впливу», а стати «суб'єктом життя й досвіду» Церкви.

Березень 2017 – Барселона
Послання Папи Франциска побачило світ на початку квітня. Проте вже наприкінці березня на симпозіумі, який відбувся в Барселоні під егідою Ради європейських католицьких єпископських конференцій (CCEE), неначе випадково було дано відповідь на деякі папські тези.
Барселонський симпозіум, який тривав із 28 до 31 березня 2017 року, розглядав ряд ініціатив у різних сферах душпастирської опіки – катехизації, покликання, молодіжного служіння тощо, – які вже були апробовані в певних спільнотах і добре сприйняті молодіжним середовищем.
А тепер по складах. Розглядалися вже апробовані ініціативи – це перший нюанс, який заслуговує пильної уваги. Симпозіум мав прикладне значення і стосувався тих активних дій церковних спільнот, які – важливо! – були сприйняті молоддю.
Далі наведемо цитату з інтерв'ю отця Мішеля Ремері, заступника генерального секретаря CCEE й організатора симпозіуму: «Часто ці ініціативи започатковуються і популяризуються самими молодими людьми. Це явна ознака того, що молоді люди – це не тільки "споживачі послуг", а й головні дійові особи у своїй душпастирській опіці, яка потребує правильного супроводу».
Важливо, що організатор натякає, що самим вивченням досвіду справа не має обмежитися: «Учасники матимуть можливість ознайомитись із багатьма такими ініціативами, які можна буде запровадити в себе вдома або використати як джерело для нових ідей». Отож, розробка «анти-диванного» вектора почалася – і, здається, є стратегічною лінією Святого Престолу.
Цікаво, що в останній день роботи барселонського симпозіуму там виступив кардинал Лоренцо Бальдіссері, Генеральний секретар Синоду єпископів, який повідомив присутніх про створену для них нагоду долучитися до передсинодальної роботи. Днями має бути відкрита веб-сторінка зі спеціальною анкетою, яку зможе заповнити будь-яка молода людина. Кардинал заохотив учасників семінару долучитися до цієї праці, мета якої – допомогти підготовчій групі узагальнити думки католиків щодо певних питань, які будуть винесені на майбутній Синод.

Квітень 2017 – Рим
5–9 квітня вже в Римі триває загальноцерковний симпозіум на тему «З Кракова до Панами: Синод на шляху з молоддю». Організувала його нова Дикастерія у справах мирян, життя та сім'ї. Папа Франциск утворив цю існтитутцію Римської Курії влітку 2016 року, через якісь два тижні після завершення СДМ у Кракові. Дикастерія, як бачимо, не має в назві окремо слова «молодь», бо – і знову пригадаємо послання Папи Франциска до СДМ – молоді люди це інтегральна частина католицьких сімей. (Тут українці можуть і здивовано посміхнутися, бо ж, наприклад, Україна має Міністерство молоді та спорту).
Сама назва римського симпозіуму промовисто відображає суть заходу – пов'язати в одне ціле Краків і Панаму, Синод і Світовий день молоді, отців Синоду та молодь Церкви. До речі, чи не про це ми читали в папському посланні?
Проте комплексний характер зустрічі, схоже, не завжди помітний тим, хто бере в ній безпосередню участь. І преса, й учасники у відгуках використовують лише першу частину назви: «З Кракова до Панами». Далі йде опис вражень. Тим часом організатори наполегливо інформують про таку новацію саме цьогорічного симпозіуму: 270 делегатів зі 103 країн світу зустрінуться з ватиканськими високопосадовцями, що відповідають за підготовку Синоду 2018 року. Учасники римської зустрічі підсумують минулорічний СДМ у Кракові, обговорять наступний СДМ у Панамі, та – увага! – роздумуватимуть про підготовку до Синоду єпископів, присвяченого молоді та розпізнанню покликань.
Це вже інше питання, чи готові учасники й римського, і барселонського симпозіумів збагнути, що вони стають – ба вже є – співпрацівниками Святого Отця в підготовці Синоду. Чи усвідомлюють, що тепер їм належить обдумати та сформулювати ті запитання, відповідей на які чекає Церква – і не тільки сьогоднішня, а й завтрашня, не тільки сучасні віряни, а й католики майбутнього. Зрештою, чи на рівні партикулярних Церков духовенство, катехети й молоді католики розуміють, що за кілька днів кожен із них зможе абсолютно самостійно щось написати в анкеті Святого Престолу на відповідному сайті. Схожих запитань може бути чимало, та важливо одне: Папа Франциск намітив лінію й послідовно її провадить. Цілком очевидно, що і в Барселоні, і в Римі він передав пас представникам партикулярних Церков. Слово тепер за ними.
Проте спершу все-таки варто уважно прочитати Послання Папи на Світовий день молоді 2017 року.

Роман Желєзний, Католицький Медіа-Центр