Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа Франциск встановив Місіонера Милосердя для України

Папа Франциск встановив Місіонера Милосердя для України

Ним став отець Олександр Халаїм з Кам'янець-Подільської дієцезії. Про рішення Святішого Отця та конкретні завдання, що випливають з цього призначення повідомлено у листі від архієпископа Сальваторе Фізікелла.
Таке рішення Апостольського Престолу зумовлене значними духовними плодами, що походять зі служіння Місіонерів Милосердя, які були визначені на Надзвичайний Ювілей Милосердя, який Церква переживала у 2015-2016 рр. У листі архієпископа Фізікелли, Голови Папської ради сприяння новій євангелізації, підкреслено, що продовження цього служіння є виразом "Божественного Милосердя і пастирської турботи Церкви" і є знаком того, що благодать Ювілею залишається живою і дієвою у всьому світі.


Крім того, у листі підкреслено делікатний характер даного служіння. Це призначення заохочує отця Олександра Халаїма, як Місіонера Милосердя, "проводити для людей місії та особливі ініціативи, котрі стосуються таїнства Примирення", проповідуючи, наголошувати на таємниці Божого Милосердя. Також перераховані поради Святішого Отця для сповідника: бути доброзичливим до всіх, свідчити про батьківську ніжність, не зважаючи на тяжкість об'явленого гріха, бути уважним у допомозі пенітентам, бути зрозумілим у повчанні моральних принципів, охоче товаришувати на дорозі покути, щедро уділяти Боже прощення.

Від моменту підписання декрету, отець Олександр Халаїм має повноваження уділяти розрішення з усіх гріхів, навіть тих, розрішення яких зарезервовано виключно за Апостольським Престолом. А саме: профанація Євхаристійних постатей шляхом їх вилучення або їх зберігання з наміром святотатства; застосування фізичної сили проти Римського Понтифіка; розрішення співучасника з гріха проти Шостої Заповіді; пряме порушення сповідником таємниці сповіді; записування та/або розкриття для засобів масової комунікації змісту сакраментальної сповіді, дійсної або симульованої. У цих питаннях служіння Місіонера обмежено виключно до внутрішнього форуму.  

У зв'язку з цим призначенням о. Олександр Халаїм поділився своїми враженнями: "Перш за все я вдячний Богові за Папу Франциска, за його вміння читати знаки часу, і за його відкритість на потреби конкретної людини. Люди ХХІ століття, як ніколи потребують смаку Божого милосердя". Милосердя це одне з облич Небесного Батька, і на це обличчя постійно вказує Ісус Христос. Саме воно найбільше промовляє, коли людина заплуталась у тенетах несправедливості та гріха.


Священик вбачає у цьому призначенні радісне служіння конкретній людині. Радісне, бо він сам особисто досвідчував, і постійно відкриває наново, безмежне Боже Милосердя щодо себе. Крім того, отець Олександр підкреслив необхідність щоденно вчитися бути милосердним, "дивитися на іншого так, як на нього дивиться Бог". "Прагну вчитися погляду проникливого, але не засуджуючого, не принижуючого, а такого, що кличе до життя. Так насправді, милосердя спраглий кожен з нас, і як прекрасно - досвідчувати його щомиті. Прошу товаришувати мені на цій дорозі молитвами і сміливо звертатись у разі потреби", - підсумовує священик.


Дякуємо Богу за дар Його Милосердя і бажаємо нашому Місіонеру Милосердя, отцю Олександру, всіх необхідних благодатей у новому служінні!

Контакти: о. Олександр Халаїм - 0677680385, [email protected]