Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 21 липня, неділя

Літургія на кожен день, 21 липня, неділя

(зел) ХVI Неділя звичайного періоду
Віра приходить від слухання Слова Божого (Рим 10,17). Є в нас спокуса – вважати, що віра приходить від вчинення багатьох учинків. Обережно! Це – єресь активізму. Марта впадає у цю спокусу, а заодно і в осудження тих, хто разом із нею не роблять багатьох діл, але тільки сидять і слухають. Ісусова місія не полягає у тому, щоб навчити нас молитися, поститися і багато робити вчинків милосердя. Але Він, Син Божий, приходить возвістити Слово Боже, Добру Новину. Тому, отже, той, хто слухає Добру Новину, набуває не лише віру, але і вміння молитися, поститися, служити іншим. І все це – безкорисливо.


АНТИФОН НА ВХІД
Та ось Бог – допомога мені ; * Господь – опорою життя мого. * Охоче принесу я Тобі  жертву, * прославлю Твоє Ім’я, Господи, бо воно добре! (Пс 54 (53), 6. 8)

Мовиться “Слава во вишніх”.

КОЛЕКТА
Господи, яви милосердя своїм слугам і щедро примножуй в них дари своєї благодаті, † щоб вони, сповнені віри, надії та любові, * завжди чували у виконанні Твоїх заповідей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Бут 18, 1-10а
Читання з Книги Буття.
Тими днями Господь з’явився Авраамові в діброві Мамре, як він сидів при вході до намету під час денної спеки. Підвів він свої очі та глянув – три чоловіки стоять перед ним; як тільки він їх побачив, метнувся від входу намету їм назустріч і вклонився до землі, та й каже: «Мій Владико! Як я знайшов ласку в Твоїх очах, не минай, про­хаю, слуги Твого. Нехай принесуть трохи води, помийте собі ноги, відпочиньте під деревом. Я ж принесу хліба, щоб ви покріпились, а потім підете далі: на те ж бо й за­йшли до вашого слуги». А вони відповіли: «Зроби так, як сказав». Тоді кинувся Авраам у намет до Сари й каже: «Зготуй хутенько три сита відбірної муки, заміси й нароби паля­ниць». По тому Авраам побіг до корів, узяв телятко, ніжне й ситне, і дав слузі, а цей скоренько впорав його. Тоді взяв він сиру, молока й телятко, що його напоготовив, та й поставив перед ними. Сам же стояв коло них, під дере­вом, коли вони їли. І промовили вони до нього: «Де Сара, твоя жінка?» Він відповів: «Ось тут у наметі». У відповідь каже: «Я вернуся за рік о цій порі, й Сара, твоя жінка, буде мати сина». Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 15, 2-3а. 3бв-4аб. 5
Хто в Божім домі матиме оселю?
Той, хто в досконалості ходить *
і чинить по правді,
хто говорить правду у своєму серці; *
хто язиком своїм не лукавить.
Той, хто своєму ближньому зла не робить *
і не зневажає своїх ближніх.
Він лиходія за ніщо вважає, *
але звеличує тих, які Господа бояться.
Той, хто не віддає на лихву свого срібла *
і не бере хабарів супроти невинних.
Хто так вчиняє – *
не похитнеться повіки.

ДРУГЕ ЧИТАННЯ
Кол 1, 24-28
Читання з Послання святого апостола Павла до колосян.
Брати! Тепер я радію в моїх стражданнях за вас і до­повнюю недостатність Христових страждань у моєму тілі задля Його тіла, яким є Церква. Я став її служителем за Божим дорученням, яке було дане мені щодо вас, аби виконати Боже Слово, – таємницю, заховану від віків і поколінь, а тепер відкриту Його святим. Бог забажав показати їм, яке багатство слави є в цій таємниці між язичниками, – тобто Христос у вас, надія слави! Його ми проповідуємо, переконуючи кожну людину й навчаючи кожну людину з усією мудрістю, аби представити кожну людину досконалою в Христі. Слово Боже.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ

Пор. Лк 8, 15
Алілуя, алілуя, алілуя.
Блаженні ті, які, почувши Слово щирим і добрим серцем,
бережуть і приносять плід у терпінні.

ЄВАНГЕЛІЄ
Лк 10, 38-42
† Читання святого Євангелія від Луки.

Того часу Ісус увійшов до якогось села, і одна жінка на ім’я Марта прийняла Його до себе. І в неї була сестра, котра звалася Марією, яка, сівши біля ніг Господа, слуха­ла Його слово. А Марта метушилася при багатьох послугах; тож, підійшовши, сказала: «Господи, чи Тебе не обходить, що моя сестра залишила мене саму услуговувати? Скажи їй, щоб мені  допомогла!» У відповідь Господь сказав їй: «Марто, Марто, ти журишся і клопочешся багато чим, а потрібне – одне. Марі я ж вибрала кращу частку, яка не відбереться від неї!» Слово Господнє.

Мовиться “Вірую”.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Вислухавши Боже Слово, просімо у Христа благодаті вірно оцінювати земні  блага і дбати про кращу частку, тобто про Небесне Царство:
1. Молімося за Святійшого Отця, нехай Бог обдарує його здо­ров’ям і дарами Святого Духа в його апостольській праці.
2. Молімося за всіх паломників до марійного санктуарія в Бердичеві, щоб їхні молитви були вислухані, а Церква в Україні росла у Божій благодаті.
3. Молімося за нашу Батьківщину, щоби Господь Бог обда­рував український народ миром і своїм благословенням.
4. Молімося за всіх, хто заплутався в тенетах гріха, щоб вони побачили себе у повній правді і повернулися до люблячо­го Отця.
5. Молімося за наших померлих братів та сестер, щоб доб­рий Господь простив їм скоєні гріхи і прийняв до радості Небесного Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми завжди були вірні запові­дям Христа і своїм життям удостоїлися осягнути обіцяну нам небесну спадщину.
Боже, вислухай наші молитви, яви нам свою милість і вчини, щоб ми гідно виконували наші земні  обов’язки та завжди були вірними Тобі. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Ти єдиною досконалою жертвою замінив усі жертви Старого Закону, † прийми жертву відданих Тобі слуг і освяти її так, як Ти благословив дари Авеля; * нехай те, що кожний приніс на славу Твоєї величі, послужить усім нам для спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація на Неділі звичайного періоду № 20-27

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Він зробив пропам’ятними свої чуда; добрий Господь і милосердний, * Він дав поживу тим, що Його бояться.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: прийдими- лостиво на допомогу своєму народові, якого Ти поживив небесними тайнами, * дозволь йому перейти від зіпсуття давньої людини до нового життя. Через Христа, Господа нашого.