Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 27 квітня, п'ятниця

Літургія на кожен день, 27 квітня, п'ятниця

(біл) П’ятниця ІV Великоднього тижня
Христос молиться до Отця за своїх учнів, усвідомлюючи велич завдання, яке хоче поставити перед цією громадою загублених людей. Він передвіщає здійснення геніального плану Бога, в якому хоче через конкретні знаки увічнити та втілити самого себе. Цими знаками є любов та єдність на зразок тої любові, яку показує нам у своїй відданості та самопожертві на хресті. Він знає, що ми через свою обмеженість не здатні на це, тому дуже Його потребуємо.


АНТИФОН НА ВХІД:
Ти викупив нас, Господи, своєю Кров’ю, * з кожного племені, мови, люду, і народності, * і зробив нас царством і священиками Богу нашому. * Алілуя. (Пор. Одкр 5, 9-10)

КОЛЕКТА:
Боже, завдяки Тобі  ми отримали спасі ння та свободу, † вислухай наші благання і вчини, щоб ми, відкуплені пролиттям Крові Твого Сина, * від Тебе черпали життя і в Тобі  знайшли вічне щастя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Діян 13, 26-33
Читання з Діянь Апостолів.
Тими днями, як Павло прийшов у Антіохію Пісидійську, він промовляв у синагозі: «Мужі-брати, сини Авраамового роду, і ті між вами, хто боїться Бога, нам послано слово цього спасіння. Бо ті, хто живе в Єрусалимі, і їхні правителі, не розпізнавши Спасителя Ісуса, довершили також і голоси пророків, які читаються щосуботи, коли Його засудили. Не знайшовши жодної вини, вартої смертної кари, попросили Пилата стратити Його. Коли ж виконали все написане про Нього, то зняли з дерева й поклали до гробниці. Та Бог воскресив Його з мертвих! Він багато днів з’являвся тим, які пішли з Ним з Галілеї в Єрусалим, які нині і є Його свідками перед народом. І ми благовістимо вам ту обітницю, яка була дана батькам: Бог виконав її для нас, їхніх дітей, воскресивши Ісуса, як і написано в другому псалмі: “Ти – Мій Син, Я сьогодні Тебе породив”».  Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ

Пс 2, 6-7. 8-9. 10-11
Ти – Син для Мене: днесь Тебе зродив Я.
Я настановив свого царя над Сіоном – *
на своїй святій горі!
Я сповіщу Господнє веління, – †
Господь промовив до мене: *
«Ти – Мій син, Я породив тебе сьогодні.
Попроси в Мене – †
і дам тобі в твою спадщину народи, – *
і кінці землі тобі у володіння.
Ти їх пастимеш залізним жезлом, *
розіб’єш їх, як глиняний посуд».
Тож тепер, царі, зрозумійте! *
Навчіться ви, які судите землю!
Служіть Господу зі страхом *
і з трепетом радійте.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 14, 6
Алілуя, алілуя, алілуя.
Я є дорога, і правда, і життя!
Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене.

ЄВАНГЕЛІЄ
Йн 14, 1-6
† Читання святого Євангелія від Йоана.
Того часу Ісус сказав своїм учням: «Хай не тривожиться ваше серце: віруєте в Бога і в Мене вірте. В домі Мого Отця багато осель. Якби так не було, то чи Я сказав би вам, що йду приготувати вам місце? І якщо піду та приготую вам місце, то Я знову прийду і візьму вас до себе, щоби де Я, там і ви були. А куди Я йду, ви дорогу знаєте». Каже Йому Тома: «Господи, ми не знаємо, куди Ти йдеш. Тож як можемо знати дорогу?» Ісус говорить йому: «Я є дорога, і правда, і життя! Ніхто не приходить до Отця інакше, як через Мене». Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ

Ісус сказав, що Він є дорогою, правдою і життям; осіяні Божим Словом молімося до Бога:
1. Молімося за святу Церкву, щоб вона невтомно проповідувала світові воскреслого Христа.
2. Молімося за керівників держав, щоб вони дбали про духовний розвиток довірених їм народів.
3. Молімося за єпископів, священиків, монахів та монахинь, які працюють в нашій дієцезії, щоб Господь благословив їхні труди і завжди підтримував у важку хвилину.
4. Молімося за наших близьких і родичів, щоб Господь осінив їх своїм благословенням і обдарував усіма необхідними благодатями.
5. Молімося за померлих, щоб милостивий Бог простив усі їхні провини і прийняв їх у своєму Царстві.
6. Молімося за нас самих, щоб ми завжди вірно йшли дорогою, яку вказав наш Господь.

Господи, наш Отче, Ти даєш щедрі дари тим, хто Тебе просить, вислухай наші молитви і спомагай нас своєю благодаттю. Через Христа, Господа нашого.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ:
Просимо, Господи, прийми милостиво приношення своє ї родини, * щоб перебуваючи під Твоїм захистом, вона не втратила отриманих дарів і унаслідувала вічні. Через Христа, Господа нашого.

Префація Великодня № 13-17

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ:
Христос, наш Господь, був виданий за гріхи наші * і воскрес для нашого оправдання. * Алілуя.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ:
Просимо, Господи: оточуй батьківською опікою своїх вірних, † яких Ти відкупив стражданнями Твого Сина, * і вчини, щоб вони завжди перебували в радості Його воскресіння. Котрий живе і царює навіки вічні.