Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Папа: Ісус, Добрий Пастир, знає кожного з нас і веде стежками життя

Папа: Ісус, Добрий Пастир, знає кожного з нас і веде стежками життя

Особиста зустріч з Ісусом полягає в тому, щоб дозволити Йому пізнавати нас, але й ми покликані пізнавати Його. На цьому наголосив Папа Франциск перед молитвою «Царице Неба» в неділю, 22 квітня 2018 року. Він нагадав, що літургія Великоднього періоду допомагає нам відкривати нашу ідентичність «учнів Воскреслого Господа».
Про це повідомляє Радіо Ватикану.

У Діяннях апостолів святий Петро відкрито каже, що зцілив паралітика «іменем Ісуса». «У цьому оздоровленому чоловікові відображений кожен із нас, наші спільноти», – сказав Папа, пояснюючи, що кожен може оздоровитися від різних «духовних недуг», якщо «погодиться з довірою віддати своє життя в руки Воскреслого Господа».

Але хто такий Христос, Який оздоровляє, і в чому полягає це зцілення? Відповідь знаходимо в уривку з Євангелія від Йоана, де Ісус каже: «Я добрий Пастир. Добрий пастир життя своє віддає за вівці». Даючи Своє життя за нас, Ісус немовби каже кожному: «Твоє життя таке цінне для Мене, що для його спасіння Я віддаю цілого Себе». У цьому уривку є й згадка про умови, за яких Ісус може оздоровити нас і зробити наше життя радісним і плідним: «Я – Пастир добрий. І Я знаю своїх, і Мої знають Мене; як знає Мене Отець, так і Я знаю Отця». «Ісус говорить не про інтелектуальне знання, а про особисті взаємини, про вподобання, взаємну ніжність, що відбиває внутрішні взаємини любові між Ним та Отцем», – пояснив Папа.

«Настанова, через яку можливі живі стосунки з Ісусом, – це дозволити Йому нас пізнавати. Не замикатися в собі. Відкритися Господові, бо Він мене знає. Він уважний до кожного, до глибини знає наше серце: наші позитивні риси та вади, проекти, які ми втілили, і сподівання, що зазнали розчарувань. Але Він приймає нас такими, які ми є, навіть із нашими гріхами, щоб простити їх і зцілити. Він із любов’ю провадить нас, щоб ми могли пройти навіть непрохідними стежками, не втративши життя».

Але, як зауважив далі Папа, ми також «покликані пізнавати Ісуса». Для цього потрібно йти за Ним, відмовившись від самодостатності, щоб ступати на нові шляхи, які Він нам вказує. «Коли в наших спільнотах холон прагнення жити взаєминами з Ісусом, слухати Його голос і вірно йти за Ним, то неминуче переважатимуть інші способи мислення та життя, не сумісні з Євангелієм... Нехай же Марія, наша Мати, допоможе нам розвивати дедалі тісніші стосунки з Ісусом. Відкритися Ісусові, щоб Він увійшов у нас. Ще сильніші взаємини, бо Він воскрес! І так зможемо йти за Ним протягом усього життя. Нехай же в цей Усесвітній день молитви за покликання Марія заступається за нас, аби численні люди великодушно й витривало відповідали Господові, Який кличе залишити все задля Його царства».

Після молитви «Царице Неба» Папа звернувся з закликом щодо ситуації в Нікарагуа, а далі присвятив кілька слів Дневі молитви за покликання, темою якого цьогоріч було «Почути, розпізнати Господнє покликання та жити ним». «Дякуймо Богові за те, що не припиняє пробуджувати в Церкві історії любові до Ісуса Христа, на прославу Його величі й на служіння ближнім. Сьогодні особливо дякуємо за нових священиків, яких я щойно висвятив у базиліці Святого Петра. Просімо в Господа, щоб посилав багатьох робітників трудитися на Його ниві та помножував покликання до богопосвяченого життя та християнського подружжя». Четверо з нововисвячених священиків саме стояли біля Папи, і він запросив їх привітати й поблагословити вірних, зібраних на площі.

За темою:
Папа: Між молитовним життям і служінням ближньому нема протиставлення
Твіт Папи Франциска від 21 квітня 2018 року
Папа: Між молитовним життям і служінням ближньому нема протиставлення
Новини з Ватикану Біль та близькість Святішого Отця з приводу насильства у Німеччині Понтифік через Державного Секретаря кардинала П’єтро Пароліна надіслав телеграму співчуття членам родин загиблих у жахливому акті насильства, який трапився ввечері 19 лютого 2020 року у німецькому місті Ганау.