Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Урочисте прийняття послуг у Ворзельській семінарії

Урочисте прийняття послуг у Ворзельській семінарії

День 1 березня 2020 року у Вищій духовній семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі був особливим з кількох причин. 
Про це повідомляє Київсько-Житомирська дієцезія.

Першою з них було закінчення чотириденних великопісних реколекцій для семінаристів, які проголошував отець Михайло Романів ОР з Фастова. Отець проповідував на теми посту, молитви, милостині, а також були сказані дуже важливі речі про риси справжньої християнської спільноти та покликання. Дуже коротко підсумовуючи реколекційні науки, варто зазначити наступне:
1) піст для християнина має бути ліками на гординю, тілесність та пожадливість (і не лише), а також через переживання безсилля допомогти наблизитися до Бога;
2) духовне життя спільноти має бути збудоване на Слові Божому та глибокому переживанні Євхаристії;
3) варто придивлятися, чи є в моєму житті ознаки істинного Господнього покликання: розуміння того, що я щасливий, любов до ближнього, а також прийняття себе та зречення.


Другою важливою причиною радості для нашої спільноти та Церкви було прийняття послуг для служіння одразу сімома семінаристами з рук Його Преосвященства єпископа Олександра Язловецького. Двоє семінаристів п’ятого курсу (Гжегож Галат та Микола Пантус) прийняли кандидатуру, тобто розпочали процес ближчого приготування до прийняття свячень дияконату. Четверо семінаристів четвертого курсу (Конрад Шиманський, Андрій Бучковський, Антон Пантус і Павло Бичинський) стали аколітами, а також семінарист третього курсу Сергій Свідерський отримав ступінь лектора.


Під час проповіді Його Екселенція Олександр наголошував на важливості навернення, особливим чином під час Великого Посту. Також Його Преосвященство пригадав, що навернутися – перше завдання, котре Господь дав людині. Навернення є процесом, під час якого триває особиста боротьба людини з багатьма перешкодами, а диявол всіма силами нам намагається зашкодити. Щодо прийнятих семінаристами послуг, єпископ Олександр влучно підкреслив, що вони є знаком довіри Церкви до нас.


Варто пригадати, що в практиці римсько-католицької церкви лектор встановлюється до читання Слова Божого в літургійному згромадженні, своєю чергою аколіт – для допомоги священикові та дияконові під час звершення Літургії.

кл. Андрій Бучковський
Фото: кл. Ярослав Хмарський