Католицький Медіа-Центр Конференції римсько-католицьких єпископів в Україні
» » » Літургія на кожен день, 24 липня, вівторок

Літургія на кожен день, 24 липня, вівторок

(зел) Вівторок XVI звичайного тижня
Це не страшно, що ти, можливо, стоятимеш знадвору і не матимеш доступу до Ісуса через людський натовп і навіть не почуєш, кого Він назвав своєю родиною. Важливо, щоб навіть заочно ці слова віднеслися до тебе: “Хто чинитиме волю Мого Отця, той Моя родина”.
Або (біл) довільний спомин св. ОЛЬГИ
Св. Ольга, дружина київського князя Ігоря, прийняла християнство у 958 р. Керувала князівством від імені сина Святослава і охрестила майже всі племена князівства. Померла у 969 р.
Спільні Меси про святих, які вершили діла милосердя (стор. 121)
Або: (біл) довільний спомин св. ШАРБЕЛЯ МАХЛЮФ, пресвітера
Св. Шарбель  народився в селищі Біка Кафра у Ливані в 1828 р. Вступив до чернечого згромадження Маронітів, але невдовзі залишив монастир і аж до самої смерті вів пустельницьке життя, служачи Богу в постах та самозреченні.
Спільні Меси: про одного пастиря (стор. 118)


АНТИФОН НА ВХІД
Та ось Бог – допомога мені ; * Господь – опорою життя мого. * Охоче принесу я Тобі  жертву, * прославлю Твоє Ім’я, Господи, бо воно добре! (Пс 54 (53), 6. 8)

КОЛЕКТА
Господи, яви милосердя своїм слугам і щедро примножуй в них дари своєї благодаті, † щоб вони, сповнені віри, надії та любові, * завжди чували у виконанні Твоїх заповідей. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти щороку даєш нам радість від спомину святої Ольги; * вчини, щоб ми наслі дували її, ведучи і стинно християнське життя. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.
Або:
Боже, Ти покликав святого Шарбеля, пресві тера, до трудів та знегод пустельницького життя і обдарував його усякими чеснотами; † просимо Тебе: вчини, за його заступництвом, щоб ми, наслідуючи Христа у Його стражданнях, * отримали спадщину у Небесному Царстві. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, † котрий з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, * Бог, навіки вічні.

ПЕРШЕ ЧИТАННЯ
Міх 7, 14-15. 18-20
Читання з Книги пророка Міхея.
Паси народ Твій, Господи, жезлом своїм, овець спадщини Твоєї, які самі перебувають у лісі серед саду. Нехай собі пасуться у Башані та Гілеаді, як то було за днів днедавніх! Як за днів Твого виходу з Єгипту яви нам предивні речі. Хто Бог, як Ти, що провину прощаєш і даруєш переступ решті Твого спадкоємства? Він не затримає гнів свій повіки, бо любить милосердя. Він знову змилосердиться над нами, розтопче наші беззаконня. Ти кинеш у глибінь моря всі гріхи їхні. Ти явиш Твою вірність Якову, Твою милість Аврааму, як Ти поклявся батькам нашим ще за днів днедавніх. Слово Боже.

РЕСПОНСОРІЙНИЙ ПСАЛОМ
Пс 85, 2-4. 5-6. 7-8
Яви нам, Боже, своє милосердя.
Господи, Ти змилосердився над своєю землею †
і повернув Якова з полону. *
Ти простив беззаконня своєму народу, – †
покрив усі гріхи їхні.
Увесь свій гнів Ти стримав, – *
відвернувся від гніву обурення свого.
Поверни нас, Боже нашого спасіння, *
свій гнів проти нас стримай.
Невже Ти будеш гніватися на нас вічно, *
чи свій гнів із роду в рід Ти продовжиш?
Хіба Ти, повернувшись, нас не оживиш? *
І Твій народ буде радіти Тобою!
Яви нам, Господи, своє милосердя *
і дай нам своє спасіння.

СПІВ ПЕРЕД ЄВАНГЕЛІЄМ
Йн 14, 23
Алілуя, алілуя, алілуя.
Якщо хто любить Мене, той буде зберігати Моє слово;
і Мій Отець любитиме його, і Ми прийдемо до нього.

ЄВАНГЕЛІЄ
Мт 12, 46-50

† Читання святого Євангелія від Матея.
Того часу, коли Ісус ще промовляв до людей, Його мати й брати стояли зовні, намагаючись поговорити з Ним. Хтось сказав Йому: «Ось Твоя мати і Твої брати стоять зовні, бажаючи з Тобою порозмовляти». Він же відповів тому, хто говорив до Нього: «А хто Моя мати і хто Мої брати?» І, вказавши простягненою рукою на своїх учнів, Він промовив: «Ось Моя мати і Мої брати. Адже хто чинитиме волю Мого Отця, який на небесах, той є Моїм братом, і сестрою, і матір’ю!»  Слово Господнє.

МОЛИТВА ВІРНИХ
Ставши у таїнстві святого Хрещення Божими дітьми, ми отримали особливе право пригорнутися до Його Серця; тож йдімо до Нього з нашими проханнями:

1. Молімося за святу Церкву, щоб вона невтомно проповідувала людям, що всі вони – діти одного Отця.
2. Молімося за нашу Батьківщину, щоб всі наші співвітчизники жили у Господній благодаті і зростали у чеснотах та святості.
3. Молімося за всіх батьків, щоб вони виховували дітей в дусі християнських ідеалів.
4. Молімося за тих, які працюють на полях, щоб вони зібрали багатий врожай на благо держави.
5. Молімося за померлих, які за земного життя не встигли спокутувати всі свої провини, щоб милосердний Господь простив їх і прийняв до свого  Царства.
6. Молімося за нас самих, щоб ми, слухаючи у храмах Слово Боже, жили згідно з ним.

Господи Ісусе Христе, це ми, ді ти Церкви та ді ти Отця Небесного, приходимо до Тебе і просимо: допомагай нам повсякчас бути вірними Твоєму Слову і після смерті прийми нас до спільноти святих на небесах. Котрий живеш і царюєш навіки вічні.

МОЛИТВА НАД ДАРАМИ
Боже, Ти єдиною досконалою жертвою замінив усі  жертви Старого Закону, † прийми жертву відданих Тобі слуг і освяти її так, як Ти благословив дари Авеля; * нехай те, що кожний приніс на славу Твоєї величі, послужить усім нам для спасіння. Через Христа, Господа нашого.

Префація звичайна № 40-45

АНТИФОН НА ПРИЧАСТЯ
Він зробив пропам’ятними свої  чуда; добрий Господь і милосердний, * Він дав поживу тим, що Його бояться.

МОЛИТВА ПІСЛЯ ПРИЧАСТЯ
Просимо, Господи: прийди милостиво на допомогу своєму народові, якого Ти поживив небесними тайнами, * дозволь йому перейти від зіпсуття давньої людини до нового життя. Через Христа, Господа нашого.